POL2024 Comparative Politics:Selected TopicsBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLERÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: POL2024
Ders İsmi: Karşılaştırmalı Siyaset: Seçilmiş Konular
Ders Yarıyılı: Bahar
Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili: İngilizce
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Arş.Gör. GÜNCE SABAH ERYILMAZ
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. YÜKSEL ALPER ECEVİT
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin Karşılaştırmalı Siyaset alanındaki “seçilmiş konusu” otoriter rejimlerin siyasetidir. Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı otoriter yönetim biçimleri altında yaşamaktadır. Dolayısıyla, demokratik olmayan rejimlerin incelenmesi, karşılaştırmalı siyaset alanında önemli bir çalışma ve araştırma konusudur.
Demokratik ve demokratik olmayan rejimler arasındaki temel farklılıkları karşılaştırarak başlayacağız. Daha sonra bir dizi kilit soruyu ele alacağız: Otoriter rejimler nasıl ortaya çıkmıştır? Farklı otoriter yönetim türlerinin (askeri rejimler, tek partili rejimler, monarşik otoriterlik, melez rejimler ve rekabetçi otoriterlik) özellikleri nelerdir? Otoriter liderlerin iktidarda kalmak için kullandıkları hayatta kalma stratejileri nelerdir? Siyasi muhalif grupların meydan okumalarına nasıl karşılık veriyorlar? Otoriter rejimleri sona erdirebilecek ve demokrasiye geçişi kolaylaştırabilecek başlıca yerel ve uluslararası faktörler nelerdir?
Dersin İçeriği: Bu ders, otoriter rejimlerin doğasını ve dinamiklerini inceleyerek, bu rejimlerin kökenlerini, sürekliliklerini ve olası demokratik geçiş süreçlerini ele almaktadır. Ders, demokrasi ve otoriterlik kavramlarını tartışarak farklı rejim türlerini anlamaya yönelik teorik çerçeveler sunarak başlar. Ardından, askeri rejimler, tek parti yönetimi ve monarşik otoriterlik gibi farklı otoriter yönetim biçimlerine odaklanılır. Ayrıca, demokratik ve otokratik unsurları bir araya getiren rekabetçi otoriterlik gibi hibrit rejimler de ele alınmaktadır. Dersin temel konularından biri, otoriter rejimlerin iktidarlarını sürdürmek için kullandıkları stratejilerdir. Bu stratejiler arasında siyasi muhalefetin yönetilmesi ve seçim süreçlerinin manipüle edilmesi gibi yöntemler bulunmaktadır. Aynı zamanda, otoriter rejimlerin iktidarlarını nasıl konsolide ettikleri ve ne şekilde—gönüllü ya da zorla—daha demokratik sistemlere geçiş yaptıkları tartışılmaktadır. Teorik analizler ve ampirik vaka çalışmaları aracılığıyla, öğrenciler otoriter rejimlerin dayanıklılığı, uyarlanabilirliği ve kırılganlıklarını farklı tarihsel ve bölgesel bağlamlarda kapsamlı bir şekilde anlama fırsatı bulacaktır.
Dersin öğretim yöntemleri “Örnek Olay İnceleme, Tartışma, Bireysel Çalışma, Anlatım, Okuma” şeklindedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Derse Giriş
2) Demokrasi ve Otoriterliği Kavramsallaştırmak • Robert Dahl, On Democracy, New Haven: Yale University Press, 1998, 35-61, 83-99. • Erica Frantz, Authoritarianism: What Everyone Needs to Know, New York: Oxford University Press, 2018, 1-14.
3) Otoriter Rejimlerin Kökenleri • Paul Brooker, Non-democratic Regimes: Theory, Government and Politics, New York: St. Martin's Press, 2000, 7-35. • Juan. J. Linz & Alfred Stepan, Problems of Democratic Transition and Consolidation, Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 1996, 38-54
4) Askeri Rejimler • Barbara Geddes et.al, How Dictatorships Work, New York, Cambridge University Press, 2018, 44-57. • Ergun Özbudun, Contemporary Turkish Politics: Challenges to Democratic Consolidation, Boulder: 2000, 105-123.
5) Tek Parti Rejimleri • Eva Bellin, "The Robustness of Authoritarianism in the Middle East: Exceptionalism in Comparative Perspective," • K. Greene, "The Political Economy of Authoritarian Single-Party Dominance," Comparative Political Studies, Vol. 43. No. 7, 2010, 807-834.
6) Monarşik Otoriterlik • Lisa Anderson, "Absolutism and the Resilience of Monarchy in the Middle East," Political Science Quarterly, Vol. 106, No. 1, 1991, 1-15 • Sean v. Yorn and F. Gregory Gause Ill, "Resilient Royals: How Arab Monarchies Hang On," Journal of Democracy, Vol. 23, No. 4 2012, 74-88.
7) Hibrit rejimler: Rekabetçi Otoriterlik • Larry Diamond, "Thinking About Hybrid Regimes," Journal of Democracy, Vol. 13, No.2, 2002, 21-35. • Steven Levitsky and Lucian A. Way, "The Rise of Competitive Authoritarianism," Journal of Democracy, Vol 13, No. 2 (2002), 51-65.
8) Otoriter Rejimlerin Hayatta Kalma Stratejileri • Jennifer Gandhi and Adam. Przeworski, "Authoritarian Institutions and the Survival of the Autocrats," Comparative Politics, Vol.40, No.11, 2007, 1279-1301. • Ellen Lust-Okar, “The Management and Manipulation of Political Opposition”, Comparative Politics, 36: 2 (2004), 159-179.
9) Vize Sınavı
10) Otoriter Rejimlerin Hayatta Kalma Stratejileri • Jennifer Gandhi and Adam. Przeworski, "Authoritarian Institutions and the Survival of the Autocrats," Comparative Politics, Vol.40, No.11, 2007, 1279-1301. • Ellen Lust-Okar, “The Management and Manipulation of Political Opposition”, Comparative Politics, 36: 2 (2004), 159-179.
11) Seçimli Otoriteryanizm • Andreas Schedler, "The Menu of Manipulation," Journal of Democracy, Vol. 13, No. 2, 2002, 36-50. • Jennifer Gandhi and Ellen Lust-Okar, "Elections Under Authoritarianism," Annual Review of Political Science, Vol. 12. No.1, 2009, 403-422.
12) Otoriter Yönetimden Geçiş Süreci • Kendal Taylor and Erica Frantz, "How Autocrats Fall," Washington Quarterly, Vol.37, No. 1, 35-47. • Paul Brooker, Non-Democratic Regimes: Theory, Government and Politics, New York: St. Martin's Press, 2000, 206-224.
13) Otoriter Yönetimden Geçiş Süreci • Kendal Taylor and Erica Frantz, "How Autocrats Fall," Washington Quarterly, Vol.37, No. 1, 35-47. • Paul Brooker, Non-Democratic Regimes: Theory, Government and Politics, New York: St. Martin's Press, 2000, 206-224.
14) Genel Değerlendirme

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Haftalık ders okumaları ve derste kullanılan PowerPoint dosyaları ItsLearning’e yüklenir. Ders izlencesinde yer alan tüm kitap bölümleri ve makalelere BAU Kütüphanesi’nden de erişilebilir.

-----------------

Weekly course readings and PowerPoint presentations used in class will be uploaded to ItsLearning. All book chapters and articles listed in the course syllabus are also accessible through the BAU Library.
Diğer Kaynaklar:

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları
Program Kazanımları
1) Alanla ilgili temel kuramsal ve olgusal bilgiler ile bunlar arasındaki ilişkilere, uygulama seviyesinde hâkimdir.
2) Toplumların yaşadığı siyasi dönüşümlerin nedenleri ve sonuçları hakkında temel bilgilere sahiptir.
3) Sosyal ve davranış bilimlerinde nicel, nitel ve karma araştırma metotlarına vakıftır.
4) Güncel siyasi ve sosyal gelişmeleri değerlendirirken tarihsel örüntüleri fark eder.
5) İç ve dış siyaseti analiz, sentez ve öngörü süreçlerinde disiplinler arası ve eleştirel bir yaklaşım sergiler.
6) Alanıyla ilgili çalışmaları gerek bağımsız gerekse ekip dâhilinde eksiksiz yürütür.
7) Araştırma-Geliştirme temelli yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir.
8) Alanıyla ilgili edindiği bilgi ve becerileri en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde bir yabancı dilde ve gerekli bilişim-iletişim teknolojilerini kullanarak, yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
9) Alanıyla ilgili edindiği bilgi ve becerileri bireysel kariyerine, sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik projelere ve sosyal sorumluluk girişimlerine yansıtır.
10) İç ve dış siyaset gündemini ve uluslararası gelişmeleri takip etme alışkanlığına sahiptir.
11) Küresel çağın yeni siyasi aktör, kuram ve olgularını yorumlamada yetkinlik sahibidir.
12) İleri teknolojilerin siyaset üzerindeki etkisini hukuki ve etik çerçevede değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanla ilgili temel kuramsal ve olgusal bilgiler ile bunlar arasındaki ilişkilere, uygulama seviyesinde hâkimdir. 5
2) Toplumların yaşadığı siyasi dönüşümlerin nedenleri ve sonuçları hakkında temel bilgilere sahiptir. 5
3) Sosyal ve davranış bilimlerinde nicel, nitel ve karma araştırma metotlarına vakıftır. 3
4) Güncel siyasi ve sosyal gelişmeleri değerlendirirken tarihsel örüntüleri fark eder. 5
5) İç ve dış siyaseti analiz, sentez ve öngörü süreçlerinde disiplinler arası ve eleştirel bir yaklaşım sergiler. 5
6) Alanıyla ilgili çalışmaları gerek bağımsız gerekse ekip dâhilinde eksiksiz yürütür. 5
7) Araştırma-Geliştirme temelli yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir. 5
8) Alanıyla ilgili edindiği bilgi ve becerileri en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde bir yabancı dilde ve gerekli bilişim-iletişim teknolojilerini kullanarak, yazılı ve sözlü olarak ifade eder. 5
9) Alanıyla ilgili edindiği bilgi ve becerileri bireysel kariyerine, sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik projelere ve sosyal sorumluluk girişimlerine yansıtır. 3
10) İç ve dış siyaset gündemini ve uluslararası gelişmeleri takip etme alışkanlığına sahiptir. 5
11) Küresel çağın yeni siyasi aktör, kuram ve olgularını yorumlamada yetkinlik sahibidir. 5
12) İleri teknolojilerin siyaset üzerindeki etkisini hukuki ve etik çerçevede değerlendirir. 2

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 8 112
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 153