Dersin Amacı: |
Organik kimya alanındaki bu ders, öğrencilere organik bileşiklerin yapıları, elde edilmeleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında temel bilgi vererek, temel organik fonksiyonel grupları ve bu grupların dahil olduğu temel reaksiyonları mekanizmaları ile birlikte tanıtır. Organik kimya kavram ve kapsamını anlama olanağı sağlayan bu ders aynı zamanda, alifatik doymuş ve doymamış yapılar ile, halkalı ve düz zincirli hidrokarbonların, alkil halojenürlerin, alkollerin, basit aminlerin, amidlerin, karboksilli asitlerin, aldehit ve ketonların isimlendirilmesi ile ilişkili kuralları öğretmeyi de amaçlamaktadır. |
Dersin İçeriği: |
Alifatik hidrokarbonlar, stereokimya, alkoller ve alkil halojenürler, yer değiştirme ve katılma reaksiyonları, aromatik bileşikler, organometalik bileşikler, aldehitler ve ketonlar, karboksilli asitler ve türevleri, aminler, fenoller, karbonhidratlar, amino asitler. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Karbon bileşikleri ve kimyasal bağlar. Formal yük kavramı ve Lewis yapılarının yazılması. |
|
2) |
Karbon bileşiklerinin sınıflandırılması ve organik bileşiklerdeki temel fonksiyonel grupların kısaca tanıtılması. |
|
3) |
Karbon bileşiklerinin sınıflandırılması ve organik bileşiklerdeki temel fonksiyonel grupların kısaca tanıtılması. (devam) |
2. Hafta konuları |
4) |
IUPAC adlandırma sistematiği. Alkanların genel özellikleri ve sınıflandırılmaları. Düz zincirli alkanlar. |
3. Hafta ders notları |
5) |
Tek ve çok halkalı alkanların özellikleri, adlandırılmaları. Alkenlerin genel özellikleri. |
4. Hafta ders notları |
6) |
Düz zincirli ve halkalı alkenlerin adlandırılmaları. Alkinler ve alkollerin adlandırılmaları. |
5. Hafta ders notları |
7) |
Organik bileşiklerde izomerizm. Zincir, konum ve fonksiyonel grup izomerliği. |
Genel tekrar |
8) |
Stereoizomerizm. R-S sistemi, optik aktivite ve kirallik. |
7. Hafta ders notları |
9) |
Konu tekrarı |
|
10) |
Aminler ve amidler. Özellikleri, adlandırılmaları ve reaksiyonları. |
2. ve 3. Hafta ders notları |
11) |
Alkoller ve eterler. Özellikleri, adlandırılmaları ve reaksiyonları. |
2. ve 3. Hafta ders notları |
12) |
Aldehitler ve ketonlar. Özellikleri, adlandırılmaları ve reaksiyonları. |
2. ve 3. Hafta ders notları |
13) |
Karboksilli asitler. Özellikleri, adlandırılmaları ve reaksiyonları. |
2. ve 3. Hafta ders notları |
14) |
Konu tekrarı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. |
2 |
2) |
Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. |
2 |
3) |
Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. |
3 |
4) |
Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. |
3 |
5) |
Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. |
3 |
6) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. |
4 |
7) |
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. |
3 |
8) |
Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. |
4 |
9) |
Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. |
5 |
10) |
Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. |
3 |
11) |
Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. |
5 |
12) |
Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |
4 |