CHE1061 General ChemistryBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: CHE1061
Ders İsmi: Genel Kimya
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 5
Öğretim Dili: English
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi ÖMER LÜTFİ UYANIK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dersin temel amacı, öğrencilerin kimyadaki temel kavramları öğrenmelerine yardımcı olmaktır. Ders konuları, teori, uygulamalar, kalitatif ve kantitatif tartışmaları kapsamaktadır. Bunlar öğrencilerin analitik düşünme ve problem çözme yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Bu dersin amacı, öğrencilerin kariyer planlamalarında kimyanın önemini ve katkısını anlamalarına yardımcı olmaktır. Ders konuları ile paralel deneyler öğrencilere pratik uygulama yapma imkanı sağlamaktadır.
Dersin İçeriği: Maddede ölçüm, birimler ve anlamlı rakamlar. Elementler ve bileşikler. Kimyasal reaksiyonlar. Sulu çözeltilerde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar. Gazlar. Termokimya. Kimyasal bağlar. Moleküller arası çekim kuvvetleri, sıvılar ve hal değişimleri. Çözeltiler ve fiziksel özellikleri.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) MADDEDE ÖLÇÜM, BİRİMLER VE ANLAMLI RAKAMLAR. Ölçüm. SI birimleri. Ölçümde belirsizlik. Anlamlı rakamlar. Sayısal işlemlerde anlamlı rakamlar. Birim çevirmelerinde dönüşüm faktörlerinin kullanılması.
2) ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER Elementlerin sınıflandırılması ve periyodik cetvelde yerleşimi. Mol kavramı. Bileşiklerin yapılarına göre sınıflandırılması. Bileşiklerde basit formül ve molekül formülü.
3) KİMYASAL REAKSİYONLAR Kimyasal reaksiyon denklemlerinin yazılması. Kimyasal reaksiyonlarla ilgili hesaplamalar (stokiyometri). Çözeltilerde gerçekleşen reaksiyonlar için konsantrasyon kavramı: molarite ve kütle yüzdesi. Kimyasal reaksiyonlarda sınırlayan ve artan reaktifler. Önceki konuların tekrarı
4) KİMYASAL REAKSİYONLAR (devamı) Kimyasal reaksiyonlarda teorik ürün miktarı, gerçek ürün miktarı, verim yüzdesi. SULU ÇÖZELTİLERDE GERÇEKLEŞEN REAKSİYONLAR Sulu çözeltilerin doğası. Çökelme tepkimeleri. Asitler ve bazlarla ilgili temel bilgiler. 3. hafta konularının tekrarı
5) SULU ÇÖZELTİLERDE GERÇEKLEŞEN REAKSİYONLAR (devamı) Asit-baz reaksiyonları. Yükseltgenme basamakları. Yükseltgenme-indirgenme reaksiyonlarının (redoks reaksiyonları) genel özellikleri ve denklemlerinin denkleştirilmesi. 4. hafta konularının tekrarı
6) GAZLAR Gazlara ilişkin hal değişkenleri. İdeal gaz denklemi. Gaz karışımları. Gazlarda difüzyon ve efüzyon. 2. hafta konularının tekrarı
7) TERMOKİMYA Isı kavramı. Reaksiyon ısısının ölçümü: kalorimetreler. Sabit basınç altındaki reaksiyon ısısı: entalpi değişimi. Kimyasal reaksiyonların entalpi değişimlerinin hesaplanması. 3. hafta konularının tekrarı
8) KİMYASAL BAĞLAR Atomlarda elektron dizilişleri ve elektronların orbitallere dağılımı. Kimyasal bağlanma ile ilgili Lewis teorisi. İyonik bağ ve kovalent bağ. ARA SINAV 2.hafta konularının tekrarı
9) KİMYASAL BAĞLAR (devamı) Moleküllerin Lewis yapılarının yazılması. Formal yük. Rezonans. 8. hafta konularının tekrarı
10) KİMYASAL BAĞLAR (devamı) Moleküllerin şekilleri. Moleküllerin polarlığı: dipol momenti. Hibritleşme ve hibrit orbitalleri. 8. ve 9. hafta konularının tekrarı
11) KİMYASAL BAĞLAR (devamı) Çoklu kovalent bağlar. MOLEKÜLLER ARASI KUVVETLER VE SIVILARIN BAZI ÖZELLİKLERİ Moleküller arası kuvvetlerin sınıflandırılması ve karşılaştırılması. 8., 9. ve 10. hafta konularının tekrarı
12) MOLEKÜLLER ARASI KUVVETLER VE SIVILARIN BAZI ÖZELLİKLERİ (devamı) Sıvılarda yüzey gerilimi. Sıvılarda viskozite. Sıvılarda buharlaşma ve buhar basıncı. Kaynama ve kaynama noktası. 11. hafta konularının tekrarı
13) ÇÖZELTİLER VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Çözeltilerin sınıflandırılması. Çözeltilerde çeşitli konsantrasyon tanımları. Çözeltilerde çözünürlük kavramı.
14) ÇÖZELTİLER VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ (devamı) Çözeltilerde ozmotik basınç. Çözeltilerde buhar basıncı. Çözeltilerde kaynama noktası. Çözeltilerde donma noktası. 13.hafta konularının tekrarı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Petrucci, Ralph H. ; Harwood, William S. ; Herring, F. Geoffrey ; Madura Jeffry D. Genel Kimya, Onuncu Baskı, Pearson.
Diğer Kaynaklar: 1) Chang, Raymond, Chemistry, 12th Ed. Mc Graw - Hill
2) Zumdahl, Steven S. Chemistry, 6th Ed. D.C. Heath and Company

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları
Program Kazanımları
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak.
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak.
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek.
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak.
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak.
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek.
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak.
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek.
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak.
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak.
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak.
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 2
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 3
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 3
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 3
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 4
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 3
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 4
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 5
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 3
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Laboratuar 7 % 20
Ara Sınavlar 1 % 35
Final 1 % 45
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 55
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 45
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 28
Laboratuvar 7 14
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 56
Ara Sınavlar 3 12
Final 5 18
Toplam İş Yükü 128