Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
MADDEDE ÖLÇÜM, BİRİMLER VE ANLAMLI RAKAMLAR.
Ölçüm. SI birimleri. Ölçümde belirsizlik. Anlamlı rakamlar. Sayısal işlemlerde anlamlı rakamlar. Birim çevirmelerinde dönüşüm faktörlerinin kullanılması. |
|
2) |
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Elementlerin sınıflandırılması ve periyodik cetvelde yerleşimi. Mol kavramı. Bileşiklerin yapılarına göre sınıflandırılması. Bileşiklerde basit formül ve molekül formülü. |
|
3) |
KİMYASAL REAKSİYONLAR
Kimyasal reaksiyon denklemlerinin yazılması. Kimyasal reaksiyonlarla ilgili hesaplamalar (stokiyometri). Çözeltilerde gerçekleşen reaksiyonlar için konsantrasyon kavramı: molarite ve kütle yüzdesi. Kimyasal reaksiyonlarda sınırlayan ve artan reaktifler. |
Önceki konuların tekrarı |
4) |
KİMYASAL REAKSİYONLAR (devamı)
Kimyasal reaksiyonlarda teorik ürün miktarı, gerçek ürün miktarı, verim yüzdesi.
SULU ÇÖZELTİLERDE GERÇEKLEŞEN REAKSİYONLAR
Sulu çözeltilerin doğası. Çökelme tepkimeleri. Asitler ve bazlarla ilgili temel bilgiler. |
3. hafta konularının tekrarı |
5) |
SULU ÇÖZELTİLERDE GERÇEKLEŞEN REAKSİYONLAR (devamı)
Asit-baz reaksiyonları. Yükseltgenme basamakları. Yükseltgenme-indirgenme reaksiyonlarının (redoks reaksiyonları) genel özellikleri ve denklemlerinin denkleştirilmesi. |
4. hafta konularının tekrarı |
6) |
GAZLAR
Gazlara ilişkin hal değişkenleri. İdeal gaz denklemi. Gaz karışımları. Gazlarda difüzyon ve efüzyon. |
2. hafta konularının tekrarı |
7) |
TERMOKİMYA
Isı kavramı. Reaksiyon ısısının ölçümü: kalorimetreler. Sabit basınç altındaki reaksiyon ısısı: entalpi değişimi. Kimyasal reaksiyonların entalpi değişimlerinin hesaplanması. |
3. hafta konularının tekrarı |
8) |
KİMYASAL BAĞLAR
Atomlarda elektron dizilişleri ve elektronların orbitallere dağılımı. Kimyasal bağlanma ile ilgili Lewis teorisi. İyonik bağ ve kovalent bağ.
ARA SINAV |
2.hafta konularının tekrarı |
9) |
KİMYASAL BAĞLAR (devamı)
Moleküllerin Lewis yapılarının yazılması. Formal yük. Rezonans. |
8. hafta konularının tekrarı |
10) |
KİMYASAL BAĞLAR (devamı)
Moleküllerin şekilleri. Moleküllerin polarlığı: dipol momenti. Hibritleşme ve hibrit orbitalleri. |
8. ve 9. hafta konularının tekrarı |
11) |
KİMYASAL BAĞLAR (devamı)
Çoklu kovalent bağlar.
MOLEKÜLLER ARASI KUVVETLER VE SIVILARIN BAZI ÖZELLİKLERİ
Moleküller arası kuvvetlerin sınıflandırılması ve karşılaştırılması. |
8., 9. ve 10. hafta konularının tekrarı |
12) |
MOLEKÜLLER ARASI KUVVETLER VE SIVILARIN BAZI ÖZELLİKLERİ (devamı)
Sıvılarda yüzey gerilimi. Sıvılarda viskozite. Sıvılarda buharlaşma ve buhar basıncı. Kaynama ve kaynama noktası. |
11. hafta konularının tekrarı |
13) |
ÇÖZELTİLER VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Çözeltilerin sınıflandırılması. Çözeltilerde çeşitli konsantrasyon tanımları. Çözeltilerde çözünürlük kavramı. |
|
14) |
ÇÖZELTİLER VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ (devamı)
Çözeltilerde ozmotik basınç. Çözeltilerde buhar basıncı. Çözeltilerde kaynama noktası. Çözeltilerde donma noktası. |
13.hafta konularının tekrarı |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. |
2 |
2) |
Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. |
2 |
3) |
Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. |
3 |
4) |
Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. |
3 |
5) |
Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. |
3 |
6) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. |
4 |
7) |
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. |
3 |
8) |
Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. |
4 |
9) |
Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. |
5 |
10) |
Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. |
3 |
11) |
Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. |
5 |
12) |
Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |
4 |