EĞİTİM YÖNETİMİ VE PLANLAMASI (TÜRKÇE, TEZSİZ)


Program Tanımı

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması programının temel hedefi, eğitim liderliği alanında çalışanlar ile bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin liderlik ve yönetim kapasitelerini geliştirmektir. Program, hem eğitim yönetimi alanındaki araştırmaları geliştirmeyi hem de okullarda uygulamaya yönelik yenilikçi fikirler oluşturmayı hedeflemektedir.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, EĞİTİM YÖNETİMİ VE PLANLAMASI (TÜRKÇE, TEZSİZ) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of Educational Administration and Planning) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Bu program, LİSANSÜSTÜ seviyesinde öğrenim veren bir programdır.

Kabul Koşulları

Enstitüler, her yarıyıl başlamadan önce programlardan Türk ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını ve varsa başvuru için gerekli özel şartlarını isterler. Programlardan gelen istekler doğrultusunda öğrenci kabul edecekleri lisansüstü programların adlarını, Türk ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarını, başvuru için gerekli belgeleri, son başvuru tarihini ve diğer hususları ilan ederek adaylara duyururlar. Lisansüstü eğitim-öğretime başvuracak adaylar, ilanda belirtilen süre içerisinde istenilen belgelerle birlikte ilgili enstitüye başvururlar. Öğrencilerin bir yüksek lisans programına başvurabilmeleri için; lisans diplomasına sahip olması ve tezli bir programa başvuracak ise Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezî olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya ALES taban puanına karşılık, YÖK tarafından belirlenen GMAT veya GRE sınavlarından eş değer taban puanı almış olmaları gerekir. Tezsiz Programlar için ALES şartı aranmaz. İngilizce programlar için Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının birinden en az 65 puan alması veya üniversitenin yapacağı dil sınavından gerekli puanı almış olması gerekir. Yabancı Dil Sınavı(YDS): 65, Test of English as a Foreign Language (TOEFL): 79, BAU Dil Yeterlilik Sınavı: 65, YÖKDİL: 65). NOT: Yukarıda belirtilen puan kriterleri başvuru için minimum değer olup bazı programlarda değişiklik gösterebilmektedir.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Tezsiz yüksek lisans programı toplam 30 krediden ve 90 AKTS den oluşmaktadır. Bu program 10 dersten ve yıl sonunda alınacak dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisizdir. Mezuniyet için dönem projesinden başarılı olmak ve derslerde ortalama 3,00 not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Bu programda önceki öğrenmelerin tanınması Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine göre yapılmaktadır.

Mezunların Mesleki Profili

Mezun öğrencilerimiz, Okul Müdürü, Okul Yöneticisi, Eğitim Yöneticisi olarak çalışabilirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

06/02/2013 tarihinden önce Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olanlar veya halihazırda mezun olanlar doktora programlarına başvuru yapabilir. 06/02/2013 tarihinden sonra Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olanlar Doktora programlarına başvuru yapamazlar.

Program Kazanımları

1 Eğitim Yönetiminde değerlendirme, kalite güvencesi ve hesap verebilirlik sistemleri konusundaki teorileri değerlendirip uygulayabileceklerdir.
2 Eğitim yönetimi teorileri, eğitim liderliği, eğitim finansmanı, eğitim hukuku, planlaması ve tarihi konularında farkındalık sahibi olarak, konular üzerinde tartışabileceklerdir.
3 Kariyer planlama ve üniversite kataloğu analizleri için rapor yazma, problem çözme projeleri ve simulasyon çalışmaları, metotları ve teknikleri gibi öğrenme aktivitelerini entegre edebileceklerdir.
4 Ulusal ve uluslararası standartlar açısından eğitim yönetimi ve liderliğine yönelik yeni bilgileri, araçları ve diğer bilimsel kaynaklara ilişkin kavramları tanımlayarak, okul yaşantılarında kullanabileceklerdir.
5 Okulun en temel bileşenleri olan öğrenci, öğretmen, okul yöneticisi, personel, mezun ve velilerin rolleri, işlevleri ve birbirleriyle olan ilişkilerini anlayabilecek ve bunları deneyimlerine yansıtabileceklerdir.
6 Okullarda yenilikçi girişimleri gerçekleştirebileceklerdir.
7 Öğrencilerle ilgili gelişim teorilerini anlayıp, üzerinde fikirler geliştirebileceklerdir.
8 Halihazırdaki eğitim politikalarını geleceğin okulları üzerindeki olası etkileri bağlamında değerlendirebileceklerdir.
9 Eğitim yönetimi ve ekonomisindeki temel teori ve kavramları bilmek ve bunları eğitim sistemlerinin analizi ve gelişimi için kullanabileceklerdir.
10 Alanın profesyonel anlamda etik prensiplerini anlayarak, okulllarda etik uygulamaları üzerine tartışabileceklerdir.
11 Eğitim yönetimi alanındaki araştırmaları eleştirel olarak inceleyerek, alandaki uzmanlıklarını eğitimin ulusal ve uluslararası platformdaki gelişimi için kullanabileceklerdir.
12 Eğitim yönetimi ve liderliği alanındaki yeni uygulama ve politikaları yerleştirebilmek için eylem araştırmaları planlayarak, uygulama yapabilecek ve elde edilen veri analizi sonuçlarını toplumla paylaşabilecektir.

Ders & Program Kazanımları Matrisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Kazanımları 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Dersler
EAP5101 Eğitim Yönetimi ve Organizasyon 5 5 4 5 4 5 4 4 5 5 4 4
EAP5199 Proje 4 4 5 5 4 4 4 5 5 5 4 4
ISL5105 Stratejik Liderlik ve Yönetim 5 5 4 5 4 4 4 5 5 5 5 5
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik 4 4 4 5 4 4 5 4 4 5 5 5
Departmental Elective
CNG5002 Nitel Araştırma Yöntemleri
EAP5104 Eğitim Kurumlarında Çatışma ve Yönetimi
EAP5105 Dünyadaki Eğitim Sistemleri
EAP5106 Eğitim Kurumlarında Stratejik Planlama
EAP5108 Eğitim Kurumlarında Stratejik Marka Yönetimi ve Pazarlama
EAP5112 Eğitim Kurumlarında Performans Değerlendirme
GTE5102 Yaratıcılık ve Yaratıcı Düşünme
ISL5105 Stratejik Liderlik ve Yönetim
PAZ5105 Rekabet Analizi
PAZ5201 Kriz İletişimi 3 3 4 4 4 4 3 3 3 3 3 4
GE-Elective

Öğretim Programı

1. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ISL5105 Stratejik Liderlik ve Yönetim 3 0 3 8
ISL5301 Araştırma Yöntemleri ve Etik 3 0 3 9
Departmental Elective 3 6
Departmental Elective 3 7
Toplam 30
2. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
EAP5101 Eğitim Yönetimi ve Organizasyon 3 0 3 6
Departmental Elective 3 8
Departmental Elective 3 8
Departmental Elective 3 8
Toplam 30
3. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
EAP5199 Proje 0 0 0 16
Departmental Elective 3 7
Departmental Elective 3 7
Toplam 30

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)


EĞİTİM YÖNETİMİ VE PLANLAMASI (TÜRKÇE, TEZSİZ) - LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ