BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)


Program Tanımı

Beslenme ve Diyetetik programının amacı sağlığın korunmasında, geliştirilmesinde ve hastalıkların tedavisinde Beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda beslenme plan ve programları düzenleyen diyetisyen yetiştirmektir.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of BESLENME VE DİYETETİK alanında LİSANS derecesi ) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Bu program, LİSANS seviyesinde öğrenim veren bir programdır.

Kabul Koşulları

Bu programa öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından yapılan merkezi sınavlarına göre yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası olarak kabul gören lise mezuniyet diploması ve uluslararası geçerliliği olan sınav sonuçları ile kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, Bahceşehir Üniversitesi ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Misafir öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Bu programı tamamlayan öğrenciler Beslenme ve Diyetetik alanında lisans derecesi almaya hak kazanır.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğrenimine devam edecek öğrenciler, önceki öğrenim kurumunda aldıkları derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Alınmış dersin içeriğinin, BAU‘da verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte dekanlığı tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Mezunların Mesleki Profili

Beslenme Diyetetik lisans mezunları hastanelerde, toplum sağlığı merkezleri, besin endüstrisi, toplu beslenme sistemleri ile sağlık ve spor kulüplerinde görev alabilirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Program Kazanımları

1 Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak.
2 Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak.
3 Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek.
4 Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak.
5 Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak.
6 En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek.
7 Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak.
8 Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek.
9 Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak.
10 Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak.
11 Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak.
12 Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek.

Ders & Program Kazanımları Matrisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Kazanımları 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Dersler
CHE1061 Genel Kimya 2 2 3 3 3 4 3 4 5 3 5 4
CHE1062 Organik Kimya 2 2 3 3 3 4 3 4 5 3 5 4
ENG1003 İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama I 3 4 3 3 4 4 4 2 3 4 5 4
ENG1004 İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama II 2 2 3 3 4 3 3 4 4 4 5 4
HST1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2 4 2 3 4 4 4 3 4 4 5 4
HST1002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 2 2 4 4 3 3 3 4 4 4 5 4
LAW1156 Çocuk Hukuku ve Çocuk Psikolojisi
NTD1101 Beslenme İlkeleri I 2 2 4 3 4 4 3 4 4 4 5 4
NTD1105 Medikal Biyoloji ve Genetik 2 2 3 4 3 3 4 4 3 4 5 4
NTD1106 Genel Mikrobiyoloji 2 2 3 3 4 3 3 3 4 4 5 4
NTD1108 Beslenme İlkeleri II 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 5 4
NTD1110 Mesleki Oryantasyon ve Etik 4 3 1 4 4 4 3 5 3 4 3 2
NTD2003 Besin Kimyası I 2 2 3 3 4 4 3 3 3 4 5 4
NTD2101 Beslenme Biyokimyası I 2 2 3 3 4 3 4 4 4 3 3 5
NTD2102 Beslenme Biyokimyası II 2 2 3 3 4 3 3 3 4 3 4 3
NTD2104 Gıda Mikrobiyolojisi 2 2 2 3 3 2 4 4 3 4 4 5
NTD2105 Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I 2 2 3 4 4 5 5 5 5 4 4 4
NTD2106 Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II 2 2 3 3 3 4 4 3 4 4 5 5
NTD2108 Demografik Yapı ve Sağlık 2 2 3 4 3 4 3 4 4 4 5 5
NTD2112 Besin Kimyası II 2 2 3 4 4 3 3 4 4 5 4 4
NTD3003 Toplu Beslenme Sistemleri I 2 2 3 5 4 5 5 3 4 4 5 5
NTD3004 Toplu Beslenme Sistemleri II 2 2 3 4 3 3 4 3 4 4 4 5
NTD3105 Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması 2 2 3 4 4 4 4 4 4 4 4 5
NTD3106 Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi 2 2 3 3 4 4 3 4 4 4 5 4
NTD3107 Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I 2 2 3 3 4 3 4 3 4 4 5 4
NTD3109 Ana Çocuk Beslenmesi 2 2 3 3 4 4 4 5 5 4 5 5
NTD3110 Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II 2 4 3 4 2 4 5 4 4 4 4 5
NTD3170 Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı 3 4 3 3 4 3 3 3 4 4 4 5
NTD4005 Gıda Yasası ve Kontrolü 2 4 4 4 4 3 3 3 3 3 4 4
NTD4101 Kurum ve Hastane Uygulaması I 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
NTD4102 Bitirme Projesi 2 2 2 4 3 3 4 4 4 4 4 5
NTD4106 Kurum ve Hastane Uygulaması II 2 2 3 4 4 4 5 5 5 5 5 5
NTD4107 Seminer 2 2 2 3 4 4 5 4 3 4 5 5
PSY1061 Sağlık Bilimleri için Psikoloji 2 2 2 3 3 3 3 3 3 4 5 4
PTR1009 Temel Anatomi 2 2 2 3 2 3 5 4 4 4 5 5
PTR1015 Temel Fizyoloji 2 2 3 4 3 4 4 3 4 5 5 5
PTR4015 Biyoistatistik 2 2 4 4 2 4 3 4 4 4 5 5
TLL1003 Türk Dili ve Edebiyatı I 2 2 3 3 4 3 4 4 4 4 4 5
TLL1004 Türk Dili ve Edebiyatı II 2 2 3 3 3 4 5 4 5 4 4 5
Departmental Elective
NTD3062 Türk ve Dünya Mutfakları
NTD3063 Hastalıklarda Nütrisyonel Destek
NTD3066 Beslenme Antropolojisi
NTD3067 BESİN DESTEKLERİ VE SAĞLIK İLİŞKİSİ
NTD3068 Gıda Toksikolojisi
NTD3069 Yaşlılıkta Beslenme
NTD3080 Beslenme ve Mikrobiyota
NTD3082 Yaşam Tarzı Yönetimi ve Sağlığın İyileştirimesi
NTD4061 Gıda İşleme Teknolojisi
NTD4062 Sporcu Beslenmesi
NTD4063 Ergenlerde Yeme Bozuklukları
NTD4064 Besin İlaç Etkileşimi
NTD4065 Kronik Hastalıklarda Beslenme
NTD4067 Gıda Hijyeni
NTD4068 Kanser ve Beslenme
NTD4069 İşçi Beslenmesi
NTD4070 Özel Durumlarda Diyet Planlama
NTD4071 Onkolojide Beslenme Uygulamaları
NTD4072 Pediatride Beslenme Uygulamaları
NTD4073 Transplantasyon ve Beslenme
NTD4074 Beslenme ve Genetik
NTD4075 Ağırlık Yönetimi ve Alternatif Diyetler
NTD4076 Fonksiyonel Besinler
NTD4077 Gıda Katkı Maddeleri
NTD4079 Sürdürülebilir Beslenme
NTD4080 Bariatrik Cerrahi ve Beslenme
NTD4081 Meslekte Güncel Sorunlar ve Yaklaşımlar 5 5 5 5 5 4 2 5 5 5 4 4
GE-Elective
GEP0111 Sanat ve Din
GEP0112 Klasik Türk Sanatı ve Sanatçıları
GEP0113 Avrupa Sanatı
GEP0114 Türkiye’de Güzel Sanatlar
GEP0115 Sanat Tarihine Giriş
GEP0121 Tiyatroya Giriş
GEP0122 Shakespeare ve Çağdaş Yorumları
GEP0123 Tiyatroda Özel Başlıklar
GEP0124 Türk Tiyatrosu
GEP0131 Klasik Müziğe Giriş
GEP0132 Klasik Müzikte Akımlar
GEP0133 20. Yüzyıl Müziği
GEP0134 Klasik Türk Müziğine Giriş
GEP0135 Dünya Müzikleri
GEP0201 Şehir ve Kültür
GEP0202 İmparatorluklar Şehri İstanbul'un Tarihi
GEP0203 Küreselleşme ve İstanbul
GEP0204 Sosyal ve Tarihsel Perspektifte İstanbul
GEP0205 Berlin'e Çoklu Bakış
GEP0206 İstanbul'un Sanal Keşfi
GEP0211 Kent ve Peyzaj
GEP0301 Yenilikçi Kariyer Gelişimi
GEP0302 Dale Carnigie ile Etkili İletişim Becerileri
GEP0303 TMI-Geleceğini Önceden Planla
GEP0304 Müzik Sektörü ve Türk Müzik Endüstrisi
GEP0305 İletişim Uygulamaları
GEP0306 Haber Ajansı Gazeteciliği
GEP0307 Deniz Kültürü ve Amatör Denizcilik
GEP0312 Esporda Özel Başlıklar
GEP0313 Bilim ve Teknoloji Politikalarının Teknoloji Yönetimine Etkisi
GEP0314 Yenilik ve Yaratıcılık
GEP0315 Kişilikte Girişimciliğin Geliştirilmesi
GEP0320 2030 Gündemi'ne Giriş: Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Yeni Bir Gündem
GEP0366 Sürdürülebilir Yaşam
GEP0379 Sürdürülebilirlik ve İş Etiği
GEP0401 Arapça I
GEP0402 Arapça II
GEP0403 Fransızca I
GEP0404 Fransızca II
GEP0405 Almanca I
GEP0406 Almanca II
GEP0407 Japon Dili ve Kültürüne Giriş I
GEP0408 Japon Dili ve Kültürüne Giriş II
GEP0409 Italyanca I
GEP0410 Italyanca II
GEP0411 Çince I
GEP0412 Çince II
GEP0413 Osmanlı Türkçesi I
GEP0414 Osmanlı Türkçesi II
GEP0415 Rusça I
GEP0416 Rusça II
GEP0417 İspanyolca I
GEP0418 İspanyolca II
GEP0419 Farsça I
GEP0420 Farsça II
GEP0421 Gürcüce I
GEP0422 Gürcüce II
GEP0423 Yunanca I
GEP0424 Yunanca II
GEP0425 İbranice I
GEP0426 İbranice II
GEP0427 Arapça III
GEP0428 Arapça IV
GEP0429 Farsça III
GEP0430 Farsça IV
GEP0431 Türk İşaret Dili
GEP0432 Özel Amaçlı İngilizce I
GEP0433 Özel Amaçlı İngilizce II
GEP0434 Türk İşaret Dili II
GEP0435 Almanca III
GEP0436 Almanca IV
GEP0437 Latin I
GEP0438 Latin II
GEP0439 Rusça III
GEP0440 Rusça IV
GEP0441 Korece I
GEP0442 Korece II
GEP0501 Anadolu Uygarlıkları
GEP0502 Bilim Tarihinde Büyük Buluşlar ve Keşifler
GEP0503 Ege'de Türk ve Yunan İlişkileri
GEP0504 Yemek Tarihi
GEP0505 Akdeniz Dünyası Tarihi
GEP0506 Modern Ortadoğu Tarihi
GEP0507 Oryantalizm
GEP0508 Tarihi Değiştiren Savaşlar
GEP0509 20.yy. Siyasal Tarihi
GEP0510 Çağdaş Almanya 1945`ten beri Tarih, Siyaset ve Toplum
GEP0511 Avrupa Tarihi
GEP0513 Dinler Tarihi
GEP0514 Osmanlı Kültür Tarihi
GEP0515 Yeni Dini Akımlar
GEP0516 Yakın Dönem Türk Modernleşme ve Demokrasi Tarihi
GEP0601 Yerel Yönetimlerde İletişim
GEP0602 Topluma Hizmet Uygulamaları
GEP0603 Güncel Siyasal Sorunlar ve Liderler
GEP0604 Kişilerarası İletişim
GEP0605 Popüler Kültür
GEP0606 Önyargı ve Şiddet
GEP0607 Etik
GEP0608 Avrupa Entegrasyonu ve Türk Avrupa İlişkileri
GEP0609 Medeniyetler İttifakı
GEP0610 Yenilikçi Liderlik
GEP0611 Etkili İletişim Becerileri
GEP0612 Politik iletişim Kampanyaları
GEP0613 Seçimler ve Kampanya Yönetimi
GEP0614 Sosyal Medya Yönetimi
GEP0615 Algı Yönetimi
GEP0616 Trafik ve Yol Güvenliği
GEP0617 Uluslararası Yemek Kültürü
GEP0618 İletişim ve Stres Yönetimi
GEP0619 İletişim için Medya Kullanımı
GEP0620 Görsel Okuryazarlık
GEP0621 Kurumiçi İletişim ve Yenilik Yönetimi
GEP0622 Yaratıcı Düşünce ve Girişimcilik
GEP0623 Moda ve Medya
GEP0624 Hayvan Etiği ve Türcülük
GEP0625 Oyunlar ve Kültür
GEP0631 Sürdürülebilirlik ve İklim Eylemi
GEP0633 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma
GEP0634 Tarımın Geleceğini Keşfetmek
GEP0638 İletişim Yönetiminde Konular
GEP0639 Gıdayı Anlamak
GEP0640 Sıfır Açlığa Doğru (SDG 2)
GEP0641 Yaşamın Kökeni
GEP0701 Yaratıcı Edebiyat
GEP0702 Eleştirel Düşünce ve Edebiyat Eleştirisi
GEP0703 Çağdaş Türk Edebiyatı
GEP0704 Edebiyatta Akımlar
GEP0705 Edebiyat ve Toplum
GEP0706 Modern Türk Romanı ve Hikayeleri
GEP0707 Modern Türk Şiiri
GEP0708 Türk Halk Edebiyatı
GEP0709 Türk Entellektüellerinin Yaşamları
GEP0710 Türk Şairleri ve Şiiri
GEP0801 20. yy. Düşünce Tarihi
GEP0802 Estetik ve Felsefe
GEP0803 Çağdaş Felsefe
GEP0804 İslam Felsefesi
GEP0805 Varlık Felsefesi
GEP0806 Yaşam Felsefesi
GEP0807 Siyaset Felsefesi
GEP0808 Din Felsefesi
GEP0809 Stratejik Yol Haritası ve Yenilikçilik
GEP0810 System-Tasarım Düşüncesi ve Yönetim
GEP0811 Felsefede Okumalar
GEP0821 Klasik Mantık
GEP0822 Mantık I
GEP0823 Mantık II
GEP0824 Modern Mantık
GEP0825 Mantık ve Bilgisayar Uygulamaları
GEP0901 Kültür Tarihi
GEP0902 İş Semineri
GEP1005 Uygarlık Tarihi I
GEP1006 Uygarlık Tarihi II
GEP1516 Yakın Dönem Türk Modernleşme ve Demokrasi Tarihi
GEP1633 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma
GEP1634 Tarımın Geleceğini Keşfetmek

Öğretim Programı

1. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
CHE1061 Genel Kimya 2 2 3 5
ENG1003 İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama I 2 2 3 4
NTD1101 Beslenme İlkeleri I 3 0 3 5
NTD1105 Medikal Biyoloji ve Genetik 2 0 2 4
PTR1009 Temel Anatomi 2 0 2 5
PTR1015 Temel Fizyoloji 2 0 2 5
TLL1003 Türk Dili ve Edebiyatı I 2 0 2 2
Toplam 30
2. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
CHE1062 Organik Kimya 2 0 2 5
ENG1004 İletişim Becerileri ve Akademik Raporlama II 2 2 3 3
LAW1156 Çocuk Hukuku ve Çocuk Psikolojisi 0 0 0 1
NTD1106 Genel Mikrobiyoloji 2 2 3 7
NTD1108 Beslenme İlkeleri II 2 4 4 7
NTD1110 Mesleki Oryantasyon ve Etik 1 0 1 2
PSY1061 Sağlık Bilimleri için Psikoloji 2 0 2 3
TLL1004 Türk Dili ve Edebiyatı II 2 0 2 2
Toplam 30
3. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
HST1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2 0 2 2
NTD2003 Besin Kimyası I 2 2 3 7
NTD2101 Beslenme Biyokimyası I 3 0 3 4
NTD2105 Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I 3 2 4 7
NTD3109 Ana Çocuk Beslenmesi 2 0 2 4
NTD3170 Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı 2 0 2 2
GE-Elective 3 4
Toplam 30
4. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
HST1002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 2 0 2 2
NTD2102 Beslenme Biyokimyası II 3 0 3 6
NTD2104 Gıda Mikrobiyolojisi 2 0 2 4
NTD2106 Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II 3 2 4 7
NTD2108 Demografik Yapı ve Sağlık 2 0 2 2
NTD2112 Besin Kimyası II 3 0 3 5
GE-Elective 3 4
Toplam 30
5. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD3003 Toplu Beslenme Sistemleri I 3 0 3 5
NTD3105 Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması 3 0 3 5
NTD3107 Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi I 2 2 3 4
PTR4015 Biyoistatistik 2 0 2 2
Non-Departmental Elective 2 2
Departmental Elective 2 6
Departmental Elective 2 6
Toplam 30
6. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD3004 Toplu Beslenme Sistemleri II 3 0 3 4
NTD3106 Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi 2 0 2 4
NTD3110 Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II 2 2 3 4
Departmental Elective 2 6
Departmental Elective 2 6
GE-Elective 3 4
Non-Departmental Elective 2 2
Toplam 30
7. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD4005 Gıda Yasası ve Kontrolü 2 0 2 4
NTD4101 Kurum ve Hastane Uygulaması I 0 24 6 12
NTD4107 Seminer 0 2 0 4
Departmental Elective 2 6
GE-Elective 3 4
Toplam 30
8. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD4102 Bitirme Projesi 0 2 1 8
NTD4106 Kurum ve Hastane Uygulaması II 0 24 6 12
Departmental Elective 2 6
GE-Elective 2 4
Toplam 30

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)


BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) - SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM
Bölüm Başkanı

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
E-posta: yonca.sevim@hes.bau.edu.tr
Telefon: +90