BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD3105 | Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması | Güz | 3 | 0 | 3 | 5 |
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir |
Öğretim Dili: | En |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı toplumdaki farklı grupların sağlık ve beslenme durumlarının değerlendirilmesidir. Genel popülasyon ile bu gruptan ayrılan özel grupların (gebeler, emzikliler, okul çağı çocukları vb.) beslenme ve sağlık durumlarının değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler detaylı olarak tartışılacaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; "Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersin sonunda öğrenciler;" "Bireylerin ve grupların beslenme durumlarını değerlendirir. Beslenme durumunun değerlendirilmesinde farklı yöntemler kullanır. Doğrudan ve dolaylı yöntemler arasındaki farkları açıklar. Beslenme durumu ve sağlık arasındaki ilişkileri tanımlar." |
Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan doğrudan ve dolaylı yöntemler, Antropometrik ölçümler, biyokimya, biyofizik, klinik muayene, diyet araştırmaları, beslenme durumunu etkileyen ekolojik faktörler, beslenme ile ilişkili sağlık istatistikleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. Bu ders son derece önemli bir meslek dersi olduğu için %70 derse devam zorunluluğu sıkı bir şekilde takip edilecektir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | |
1) | Toplum beslenmesi | YOK | |
2) | Beslenme epidemiyolojisi ve tıbbi istatistiksel veriler | YOK | |
3) | " Beslenme durumunun saptanması yöntemleri genel sınıflama (direkt ve indirekt yöntemler)" | YOK | |
4) | Antropometrik ölçümler-1 | YOK | |
5) | Antropometrik ölçümler-2 | YOK | |
6) | Klinik belirtiler | YOK | |
7) | " Sağlık öyküsü, biyokimyasal ve laboratuar yöntemleri" | YOK | |
8) | ARA SINAV | YOK | |
9) | " Beslenmenin değerlendirilmesi, besin tüketimlerinin saptanması" | YOK | |
10) | Beslenme durumunun saptanmasında indirekt yöntemler | YOK | |
11) | Enerji Harcanmasının Saptanması | YOK | |
12) | Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- antropometrik ölçümler | YOK | |
13) | Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- beslenmenin değerlendirilmesi | YOK | |
14) | " Besin tüketim araştırmaları ve sonuçları" | YOK |
Ders Notları: | Öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | "Gibson RS “Principles of nutritional assessment”. 2nd Edition. Oxford University Press Gail C. Frank “Community Nutrition - Applying Epidemiology to contemporary practice”. Jones and Bartlett Publishers Değerlendirme Sistemi" |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Arazi Çalışması | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | % 0 | |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Seminer | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Ara Juri | % 0 | |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Juri | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sunum / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Küçük Sınavlar | 0 | 0 | 0 |
Ara Juri | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 40 | 40 |
Rapor Teslimi | 0 | 0 | 0 |
Juri | 0 | 0 | 0 |
Final | 1 | 60 | 60 |
Toplam İş Yükü | 100 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 2 |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 3 |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 4 |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 4 |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 4 |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 4 |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 4 |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 4 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 4 |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 4 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 5 |