GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (TÜRKÇE)


Program Tanımı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı mutfak alanı için gerekli bilgi ve beceri edinmiş, mutfak uygulamaları ve yönetimi alanında mesleki yeterlilikleri yerine getirebilecek mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu yeterlilikler restoran ve kafe tasarımı yapabilmeyi, mönü planlamayı, çay, kafe ve şarap gibi içecek çeşitlerinin öğrenilmesi de kapsamaktadır.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (TÜRKÇE) alanında LİSANS derecesi (Bachelor of Gastronomy and Culinary Arts) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Bu program, LİSANS seviyesinde öğrenim veren bir programdır.

Kabul Koşulları

BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Türkçe Bölümü 2022-2023 akademik yılı itibariyle öğrenci alımı yapmayacaktır.

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Öğrencilerin minimum 2.00/4.00 kümülatif ağırlıklı not ortalmasına sahip olması gerekmektedir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğrenimine devam edecek öğrenciler, önceki öğrenim kurumunda aldıkları derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Alınmış dersin içeriğinin, BAU‘da verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte dekanlığı tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Mezunların Mesleki Profili

Mezunlarımız ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek içecek bölümlerinde; restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında çalışabilmeleri ise büyük bir avantajdır. Bölümümüzde güncel teorik bilgilere paralel olarak uzman öğretim elemanları eşliğinde uygulama yapabilecektir.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Program Kazanımları

1 Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma
2 Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
3 Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
4 Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme. - Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. - Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme.
5 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
6 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. -Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme.
7 Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme.
8 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
9 Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme ve sorumluluk alabilme.

Ders & Program Kazanımları Matrisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Kazanımları 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Dersler
ENG1061 İngilizce I 4 3 4 2 3 3 1 5 2
ENG1062 İngilizce II 4 3 4 2 3 3 1 5 2
ENG1063 İngilizce III 4 3 4 2 3 3 1 5 2
ENG1064 İngilizce IV 4 3 4 2 3 3 1 5 2
GMS1101 Gıda Hijyeni 5 4 3 2 4 2 1 3 3
GMS1102 Gastronomi Tarihi 4 3 3 2 1 2 1 3 3
GMS1103 Gastronomi ve Mutfak Bilimlerine Giriş 4 5 4 3 3 4 1 3 3
GMS1104 Yiyecek ve İçecek Yönetimi 5 4 3 2 2 4 1 3 3
GMS1201 Mutfak Kimyası 5 5 3 2 2 2 1 3 3
GMS1202 Mutfak Kimyası Uygulamaları 5 5 2 2 1 4 1 3 4
GMS1203 Gıda Tedarik Zinciri ve Depolama* 4 4 3 2 2 2 1 3 3
GMS1204 İçeceklere giriş 5 5 2 2 1 1 1 3 3
GMS2101 Ekmek Yapımı 4 5 2 2 1 4 1 3 4
GMS2102 Mutfak Uygulamaları I 4 5 2 2 1 4 1 3 4
GMS2103 Pastacılığa Giriş 4 5 2 2 1 4 1 3 4
GMS2104 Maliyet Hesaplama 4 5 4 2 1 1 1 3 3
GMS2105 Beslenme İlkeleri 5 4 3 2 1 1 1 3 3
GMS2201 Dünya Mutfakları I 4 5 2 2 1 4 1 3 4
GMS2202 Mutfak Uygulamaları II 4 4 2 2 1 4 1 3 4
GMS2203 Menü Yönetimi 4 4 3 3 1 3 1 3 3
GMS2204 Yiyecek İçecek Sektöründe Pazarlama 5 4 4 3 2 2 1 3 3
GMS2206 Ağırlama Sektöründe Müşteri Davranışları 5 4 4 2 1 2 1 3 3
GMS3101 Dünya Mutfakları II 4 4 2 2 1 4 1 3 4
GMS3102 Türk Yöre Mutfakları I 4 5 2 2 1 3 1 3 4
GMS3103 Mutfak Uygulamaları III 5 5 2 2 1 4 1 3 4
GMS3104 Finansal Muhasebe 4 5 4 3 1 1 1 3 3
GMS3201 Güncel Diyetler ve Beslenme 5 4 3 2 1 2 1 3 3
GMS3202 Türk Yöre Mutfakları II 4 5 2 2 1 3 1 3 4
GMS3203 Restoran Düzeni ve Servisi 5 4 3 2 2 4 1 3 3
GMS3204 Girişimcilik ve İnovasyon 5 3 5 4 2 2 1 3 3
GMS4101 Mutfak Uygulamaları IV 5 5 2 4 1 5 1 3 4
GMS4102 Gıda Politikaları ve Sürdürülebilirlik 5 3 3 3 3 1 1 3 3
GMS4103 İnsan Kaynakları Yönetimi 4 4 3 3 2 2 1 3 3
GMS4104 Staj 4 1 1 3 2 5 3 3 5
GMS4201 Mutfak Uygulamaları V 5 5 2 4 1 5 1 3 4
GMS4202 İleri Pastacılık 5 5 2 4 1 5 1 3 4
GMS4203 Bitirme Projesi 4 4 3 3 1 4 3 3 5
HST1071 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 4 4 2 2 1 1 1 1 2
HST1072 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 4 4 2 2 1 1 1 1 2
LAW1154 Çocuk Hukuku ve Çocuk Psikolojisi 3 2 3 3 1 4 4 1 1
TLL1071 Türk Dili ve Edebiyatı I 4 4 2 2 1 1 1 1 3
TLL1072 Türk Dili ve Edebiyatı II 4 4 2 2 1 1 1 1 3
Departmental Elective
GMS3301 Özel Günlerin Organizasyonu
GMS3302 Çay Bilimi
GMS3303 Önoloji
GMS3305 Sosyal Medyada Gıda İletişimi
GMS3307 Sağlık ve Gıda
GMS3309 Kahve Bilimi
GMS3310 Duyusal Analiz Yöntemleri
GMS3402 Çikolata ve Şekerleme
GMS3403 Gastronomi Turizmi
GMS3406 Gıdalarda Teknoloji, Oyun ve Araştırma Uygulamaları
GMS3407 Gıda ve Sanat
GMS3408 Anadolu Medeniyetleri ve Yemek
GMS3409 Şefler için Kentsel Tarım
GMS3410 Vejetaryen Mutfağı
GMS3411 Fermantasyon Teknolojisi
GMS3412 Baharatlar ve Otlar Dünyası
GMS3413 Yiyecek Kültürü ve Küreselleşme
GMS3414 Türkiye'de Restoranclığın Gelişimi
GMS3415 Ağırlama Sektöründe Stratejik Liderlik ve Yönetim 4 4 3 3 2 1 1 3 3
GE-Elective
GEP0010 Sağlık İletişimine Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0011 Sağlık Okuryazarlığı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0012 Psikodramaya Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0013 Egzersiz Yapanlarda Sağlıklı Beslenme 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0014 Egzersiz ve Fiziksel Uygunluk 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0015 Temel İlk Yardım 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0016 Sağlık Psikolojisine Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0017 Beslenme ve Sağlık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0018 Yeme Bozukluklarına Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0111 Sanat ve Din 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0112 Klasik Türk Sanatı ve Sanatçıları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0113 Avrupa Sanatı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0114 Türkiye'de Güzel Sanatlar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0115 Sanat Tarihine Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0121 Tiyatroya Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0122 Shakespeare ve Çağdaş Yorumları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0123 Tiyatroda Özel Başlıklar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0124 Türk Tiyatrosu 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0125 Performans Sanatı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0131 Klasik Müziğe Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0132 Klasik Müzikte Akımlar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0133 20. Yüzyıl Müziği 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0134 Klasik Türk Müziğine Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0135 Dünya Müzikleri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0137 Türkiye Müzikleri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0201 Şehir ve Kültür 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0202 İmparatorluklar Şehri İstanbul'un Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0203 Küreselleşme ve İstanbul 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0204 Sosyal ve Tarihsel Perspektifte İstanbul 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0206 İstanbul'un Sanal Keşfi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0211 Kent ve Peyzaj 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0212 Yükselen Teknolojiler ve Akıllı Şehirler 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0213 Kültürel Miras ve Sürdürülebilir Şehirler 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0214 Kentlerin Gelişimi ve Kent Politikaları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0301 Yenilikçi Kariyer Gelişimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0304 Müzik Sektörü ve Türk Müzik Endüstrisi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0307 Deniz Kültürü ve Amatör Denizcilik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0309 Kariyerde İletişim ve İlişki Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0312 Esporda Özel Başlıklar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0313 Bilim ve Teknoloji Politikalarının Teknoloji Yönetimine Etkisi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0314 Yenilik ve Yaratıcılık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0315 Kişilikte Girişimciliğin Geliştirilmesi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0316 Kodlama Okuryazarlığı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0318 Sürdürülebilir Öğrenme Becerileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0319 Sivil Havacılık Tarihi ve Amatör Havacılık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0320 2030 Gündemi'ne Giriş: Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Yeni Bir Gündem 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0321 Çevrimiçi Güvenlik ve Siber Zorbalık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0322 Dijital Okuryazarlık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0366 Sürdürülebilir Yaşam 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0367 Bilgi ve İletişim Teknolojileri I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0368 Yükselen Teknolojiler ve İnsanlığın Geleceği 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0371 Havacılık Güvenliği 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0372 Sürdürülebilirlik ve Sosyal Kapsayıcılık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0373 21. Yüzyıl Becerileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0375 Bilgi ve İletişim Teknolojileri II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0376 Yaşam Becerileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0377 Profesyonel Hayata Geçiş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0378 Sürdürülebilir Yetenek Yönetimi ve İnovasyon 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0379 Sürdürülebilirlik ve İş Etiği 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0403 Fransızca I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0404 Fransızca II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0405 Almanca I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0406 Almanca II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0409 Italyanca I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0410 Italyanca II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0415 Rusça I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0416 Rusça II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0417 İspanyolca I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0418 İspanyolca II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0432 Özel Amaçlı İngilizce I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0433 Özel Amaçlı İngilizce II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0437 Latin I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0439 Rusça III 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0440 Rusça IV 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0443 Çerkezce I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0501 Anadolu Uygarlıkları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0502 Bilim Tarihinde Büyük Buluşlar ve Keşifler 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0503 Ege'de Türk ve Yunan İlişkileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0504 Yemek Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0505 Akdeniz Dünyası Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0506 Modern Ortadoğu Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0508 Tarihi Değiştiren Savaşlar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0509 20.yy. Siyasal Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0511 Avrupa Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0513 Dinler Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0514 Osmanlı Kültür Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0515 Yeni Dini Akımlar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0518 Genel Türk Tarihi`ne Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0519 Giyim, Kültür ve Toplum 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0601 Yerel Yönetimlerde İletişim 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0602 Topluma Hizmet Uygulamaları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0604 Kişilerarası İletişim 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0605 Popüler Kültür 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0606 Önyargı ve Şiddet 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0607 Etik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0608 Avrupa Entegrasyonu ve Türk Avrupa İlişkileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0610 Yenilikçi Liderlik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0611 Etkili İletişim Becerileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0612 Politik iletişim Kampanyaları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0613 Seçimler ve Kampanya Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0614 Sosyal Medya Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0615 Algı Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0617 Uluslararası Yemek Kültürü 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0618 İletişim ve Stres Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0619 İletişim için Medya Kullanımı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0620 Görsel Okuryazarlık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0621 Kurumiçi İletişim ve Yenilik Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0622 Yaratıcı Düşünce ve Girişimcilik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0623 Moda ve Medya 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0625 Oyunlar ve Kültür 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0626 Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0627 Sosyal Girişimcilik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0628 Gönüllülük 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0630 Teknoloji Bağımlılığı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0631 Sürdürülebilirlik ve İklim Eylemi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0632 Afet Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0633 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0634 Tarımın Geleceğini Keşfetmek 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0635 İklim Değişikliği İletişimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0636 İklim Değişikliğinin Ekonomisi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0637 İlişkilerin İletişimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0638 İletişim Yönetiminde Konular 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0639 Gıdayı Anlamak 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0640 Sıfır Açlığa Doğru (SDG 2) 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0641 Yaşamın Kökeni 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0701 Yaratıcı Edebiyat 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0702 Eleştirel Düşünce ve Edebiyat Eleştirisi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0703 Çağdaş Türk Edebiyatı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0704 Edebiyatta Akımlar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0705 Edebiyat ve Toplum 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0706 Modern Türk Romanı ve Hikayeleri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0707 Modern Türk Şiiri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0710 Türk Şairleri ve Şiiri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0711 Yaratıcı Yazarlık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0801 20. yy. Düşünce Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0802 Estetik ve Felsefe 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0803 Çağdaş Felsefe 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0804 İslam Felsefesi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0806 Yaşam Felsefesi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0807 Siyaset Felsefesi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0808 Din Felsefesi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0809 Stratejik Yol Haritası ve Yenilikçilik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0810 System-Tasarım Düşüncesi ve Yönetim 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0811 Felsefede Okumalar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0812 Bilim Felsefesi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0821 Klasik Mantık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0822 Mantık I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0823 Mantık II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0824 Modern Mantık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP0901 Kültür Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1005 Uygarlık Tarihi I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1006 Uygarlık Tarihi II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1010 Sağlık İletişimine Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1011 Sağlık Okuryazarlığı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1012 Psikodramaya Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1013 Egzersiz Yapanlarda Sağlıklı Beslenme 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1014 Egzersiz ve Fiziksel Uygunluk 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1015 Temel İlk Yardım 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1016 Sağlık Psikolojisine Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1017 Beslenme ve Sağlık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1018 Yeme Bozukluklarına Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1065 Uygarlık Tarihi I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1066 Uygarlık Tarihi II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1111 Sanat ve Din 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1112 Klasik Türk Sanatı ve Sanatçıları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1113 Avrupa Sanatı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1114 Türkiye’de Güzel Sanatlar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1115 Sanat Tarihine Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1121 Tiyatroya Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1122 Shakespeare ve Çağdaş Yorumları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1123 Tiyatro'da Özel Konular 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1124 Türk Tiyatrosu 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1125 Performans Sanatı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1126 Oyun ve Yaratıcı Drama 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1131 Klasik Müziğe Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1132 Klasik Müzik'te Eğilimler 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1133 Yirminci Yüzyılda Müzik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1134 Klasik Türk Müziğine Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1135 Dünya Müzikleri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1137 Türkiye Müzikleri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1201 Şehir ve Kültür 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1202 İmparatorluklar Şehri İstanbul'un Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1203 Küreselleşme ve İstanbul 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1204 Sosyal ve Tarihsel Perspektifte İstanbul 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1206 İstanbul'un Sanal Keşfi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1211 Kent ve Peyzaj 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1212 Yükselen Teknolojiler ve Akıllı Şehirler 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1213 Kültürel Miras ve Sürdürülebilir Şehirler 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1214 Kentlerin Gelişimi ve Kent Politikaları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1301 İş Yaşantısına Uyum için Kariyer Geliştirme 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1303 TMI-Geleceğini Önceden Planla 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1307 Deniz Kültürü ve Amatör Denizcilik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1309 Kariyerde İletişim ve İlişki Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1312 E-Sporda Özel Başlıklar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1313 Bilim ve Tekn. Pol. Teknoloji Yön.Etkisi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1314 Yenilikçilik ve Yaratıcılık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1315 Girişimci Kişilik Geliştirme 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1316 Kodlama Okuryazarlığı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1318 Sürdürülebilir Öğrenme Becerileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1319 Kariyerde İletişim ve İlişki Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1320 2030 Gündemi`ne Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1321 Çevrimiçi Güvenlik ve Siber Zorbalık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1322 Dijital Okuryazarlık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1366 Sürdürülebilir Yaşam 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1367 Bilgi ve İletişim Teknolojileri I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1368 Yükselen Teknolojiler ve İnsanlığın Geleceği 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1371 Havacılık Güvenliği 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1372 Sürdürülebilirlik ve Sosyal Kapsayıcılık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1373 21. Yüzyıl Becerileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1375 Bilgi ve İletişim Teknolojileri II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1376 Yaşam Becerileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1377 Profesyonel Hayata Geçiş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1378 Sürdürülebilir Yetenek Yönetimi ve İnovasyon 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1379 Sürdürülebilirlik ve İş Etiği 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1403 Fransızca I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1404 Fransızca II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1405 Almanca I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1406 Almanca II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1409 Italyanca I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1410 İtalyanca II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1413 Osmanlı Türkçesi I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1415 Rusça I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1416 Rusça II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1417 İspanyolca I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1418 İspanyolca II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1431 Türk İşaret Dili 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1432 Özel Amaçlı İngilizce I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1433 Özel Amaçlı İngilizce II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1439 Rusça III 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1440 Rusça IV 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1443 Çerkezce I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1501 Anadolu Uygarlıkları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1502 Bilim Tarihinde Büyük Buluşlar ve Keşifler 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1503 Ege'de Türk ve Yunan İlişkileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1504 Yemek Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1505 Akdeniz Dünyası Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1506 Modern Ortadoğu Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1508 Tarihi Değiştiren Savaşlar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1509 20.yy. Siyasal Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1511 Avrupa Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1513 Dinler Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1514 Osmanlı Kültür Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1515 Yeni Dini Akımlar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1518 Genel Türk Tarihi`ne Giriş 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1519 Giyim, Kültür ve Toplum 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1601 Yerel Yönetimlerde İletişim 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1602 Topluma Hizmet Uygulamaları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1603 Güncel Siyasal Sorunlar ve Liderler 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1604 Kişilerarası İletişim 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1605 Popüler Kültür 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1606 Önyargı ve Şiddet 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1607 Etik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1608 Avrupa Entegrasyonu ve Türk Avrupa İlişkileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1610 Yenilikçi Liderlik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1611 Etkili İletişim Becerileri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1612 Politik iletişim Kampanyaları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1613 Seçimler ve Kampanya Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1614 Sosyal Medya Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1615 Algı Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1616 Trafik ve Yol Güvenliği 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1617 Uluslararası Yemek Kültürü 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1618 İletişim ve Stres Yönetimİ 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1619 İletişimde Medya Kullanımı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1620 Görsel Okuryazarlık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1621 Kurumiçi İletişim ve Yenilik Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1622 Yaratıcı Düşünce ve Girişimcilik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1623 Moda ve Medya 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1625 Oyunlar ve Kültür 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1626 Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1627 Sosyal Girişimcilik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1628 Gönüllülük 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1630 Teknoloji Bağımlılığı 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1631 Sürdürülebilirlik ve İklim Eylemi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1632 Afet Yönetimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1633 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1634 Tarımın Geleceğini Keşfetmek 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1635 İklim Değişikliği İletişimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1636 İklim Değişikliğinin Ekonomisi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1637 İlişkilerin İletişimi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1638 İletişim Yönetiminde Konular 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1639 Gıdayı Anlamak 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1640 Sıfır Açlığa Doğru (SDG 2) 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1641 Yaşamın Kökeni 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1701 Yaratıcı Edebiyat 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1702 Eleştirel Düşünce ve Edebiyat Eleştirisi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1704 Edebiyatta Akımlar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1705 Edebiyat ve Toplum 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1706 Modern Türk Romanı ve Hikayeleri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1707 Modern Türk Şiiri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1710 Türk Şairleri ve Şiiri 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1711 Yaratıcı Yazarlık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1801 20. yy. Düşünce Tarihi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1802 Estetik ve Felsefe 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1803 Çağdaş Felsefe 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1804 İslam Felsefesi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1806 Yaşam Felsefesi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1807 Siyaset Felsefesi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1808 Din Felsefesi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1809 Stratejik Yol Haritası ve Yenilikçilik 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1810 System-Tasarım Düşüncesi ve Yönetim 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1811 Felsefede Okumalar 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1812 Bilim Felsefesi 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1821 Klasik Mantık 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1822 Mantık I 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1823 Mantık II 2 4 5 3 4 3 1 3 3
GEP1824 Modern Mantık 2 4 5 3 4 3 1 3 3

Öğretim Programı

1. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ENG1061 İngilizce I 2 0 2 2
GMS1101 Gıda Hijyeni 3 0 3 6
GMS1102 Gastronomi Tarihi 3 0 3 6
GMS1103 Gastronomi ve Mutfak Bilimlerine Giriş 3 0 3 6
GMS1104 Yiyecek ve İçecek Yönetimi 2 0 2 6
HST1071 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2 0 2 2
TLL1071 Türk Dili ve Edebiyatı I 2 0 2 2
Toplam 30
2. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ENG1062 İngilizce II 2 0 2 1
GMS1201 Mutfak Kimyası 3 0 3 6
GMS1202 Mutfak Kimyası Uygulamaları 0 4 2 6
GMS1203 Gıda Tedarik Zinciri ve Depolama* 2 2 3 6
GMS1204 İçeceklere giriş 3 0 3 6
HST1072 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 2 0 2 2
LAW1154 Çocuk Hukuku ve Çocuk Psikolojisi 0 0 0 1
TLL1072 Türk Dili ve Edebiyatı II 2 0 2 2
Toplam 30
3. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ENG1063 İngilizce III 2 0 2 2
GMS2101 Ekmek Yapımı 0 4 2 5
GMS2102 Mutfak Uygulamaları I 0 4 2 6
GMS2103 Pastacılığa Giriş 0 4 2 5
GMS2104 Maliyet Hesaplama 2 0 2 4
GMS2105 Beslenme İlkeleri 3 0 3 4
GE-Elective 3 4
Toplam 30
4. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
ENG1064 İngilizce IV 2 0 2 2
GMS2201 Dünya Mutfakları I 0 4 2 6
GMS2202 Mutfak Uygulamaları II 0 4 2 6
GMS2203 Menü Yönetimi 3 0 3 4
GMS2204 Yiyecek İçecek Sektöründe Pazarlama 2 0 2 4
GMS2206 Ağırlama Sektöründe Müşteri Davranışları 3 0 3 4
GE-Elective 3 4
Toplam 30
5. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
GMS3101 Dünya Mutfakları II 1 4 3 6
GMS3102 Türk Yöre Mutfakları I 1 4 3 6
GMS3103 Mutfak Uygulamaları III 1 4 3 6
GMS3104 Finansal Muhasebe 3 0 3 4
Departmental Elective 2 4
GE-Elective 3 4
Toplam 30
6. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
GMS3201 Güncel Diyetler ve Beslenme 2 0 2 5
GMS3202 Türk Yöre Mutfakları II 1 4 3 6
GMS3203 Restoran Düzeni ve Servisi 2 2 3 6
GMS3204 Girişimcilik ve İnovasyon 2 0 2 5
Departmental Elective 2 4
GE-Elective 3 4
Toplam 30
7. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
GMS4101 Mutfak Uygulamaları IV 1 4 3 6
GMS4102 Gıda Politikaları ve Sürdürülebilirlik 3 0 3 3
GMS4103 İnsan Kaynakları Yönetimi 3 0 3 3
Departmental Elective 2 4
GE-Elective 3 4
Non-Departmental Elective 2 6
Departmental Elective 2 4
Toplam 30
8. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Ön Koşul Teorik Pratik Kredi AKTS
GMS4104 Staj 0 0 0 5
GMS4201 Mutfak Uygulamaları V 1 4 3 5
GMS4202 İleri Pastacılık 0 4 2 6
GMS4203 Bitirme Projesi 2 0 2 3
Departmental Elective 2 4
Departmental Elective 2 4
Non-Departmental Elective 2 4
Toplam 31

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)


GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (TÜRKÇE) - UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU

Dr. Öğr. Üyesi KEREM İLASLAN
Bölüm Başkanı

UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU
E-posta: kerem.ilaslan@bau.edu.tr
Telefon: +90