|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Derse giriş |
|
2) |
Su aktivitesi, ozmosis |
|
3) |
Su aktivitesi, ozmosis - Hidrasyon-dehidrasyon |
|
4) |
Makrobileşenler- Karbonhidratlar; Jelatinizasyon-retrogradasyon |
|
5) |
Karbonhidratlar & Gıdalardaki Reaksiyonlar
- Kıvam Arttırıcılar Pektin, Jeller, Gamlar ve Yağlar Agar agar, Ksantan Gam vs. Uygulamaları
|
|
6) |
Karbonhidratlar & Gıdalardaki Reaksiyonlar
- Kıvam Arttırıcılar Pektin, Jeller, Gamlar ve Yağlar Agar agar, Ksantan Gam vs. Uygulamaları
|
|
7) |
Ara sınav |
|
8) |
Makrobileşenler - Proteinler; Protein denatürasyonu - Köpük oluşturma
|
|
9) |
Makrobileşenler - Proteinler; Protein denatürasyonu- Köpük oluşturma
|
|
10) |
Makrobileşenler- Yağlar; Katı ve Sıvı Yağlar Yağ Tipleri Erime ve Yanma Dereceleri-Oksidasyon
|
|
11) |
Makrobileşenler - Yağlar; Katı ve Sıvı Yağlar Yağ Tipleri Erime ve Yanma Dereceleri-Oksidasyon
|
|
12) |
Seminer |
|
13) |
Farklı gıda bilimi uygulamaları |
|
14) |
Farklı gıda bilimi uygulamaları |
|
15) |
Final |
|
Ders Notları: |
|
Diğer Kaynaklar: |
Essentials of Food Science. 2008. Vaclavik, V.A., Christian, E.W. Springer.
Belitz, HD., Grosch, W. 1999. Food Chemistry. Springer, Germany. * Fennema OR. 1996. Food Chemistry. Third Ed. Marcel Dekker, Inc. New York.
Gibson, M. 2018. Food Science and the Culinary Arts. Elsevier.
Bilişli , A . 2015. Gıda Teknolojisi. Sidas Yayıncılık.
Amazing Kitchen Chemistry Projects You Can Build Yourself Paperback – May 1, 2008 by Cynthia Light Brown (Author), Blair Shedd (Illustrator)
Kitchen Chemistry: RSC 1st Edition by Ted Lister (Author), Heston Blumenthal (Author)
On Cooking 5th Ed. Sarah R. Labensky, Priscilla A. Martel, Alan M. Hause
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
- Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma |
5 |
2) |
- Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.
- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. |
5 |
3) |
Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme.
- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
-Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme.
- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme.
- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. |
2 |
4) |
- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme,
- Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.
-Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme. |
2 |
5) |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme.
- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. |
1 |
6) |
Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme. |
4 |