GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GMS1203 Gıda Tedarik Zinciri ve Depolama* Bahar 2 2 3 6
Bu dersin açılması ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Tr
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ZEHRA DİLİSTAN SHIPMAN
Dersin Amacı: Bu ders öğrencilere etkin tedarik zinciri yönetimi ve stratejilerini anlama, bu bilgileri sipariş öncesinde ve sonrasında kullanma becerisini kazandırmayı amaçlar

Öğrenme Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler;
1. Katılımcılar, satın alma faaliyetlerini profesyonel bir şekilde ele alma konusunda bilgi sahibi olacaklardır.
2. Öğrenciler muayene edilecek ve ürün kaybının nedeni teşhis edilecektir.
3. Katılımcılar fiziksel bir envanter yapacak ve bir operasyonun elinde ne kadar envanter bulundurması gerektiğini belirleyecektir.
4. Öğrenciler maliyet kontrolü yapabilecektir.
5. Koordineli sınıf katılımı, iş disiplinini destekleyecek ve öğrencilere gelecekteki kariyerlerinde karşılığını verecektir.

Dersin İçeriği

Üreticiden alınan ürünün tüketiciye ulaşıncaya dek olan işlem aşamaları ve ürünün düzgün muhafazası hakkında teorik bilgiler – dünyadan çeşitli örnekler

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İzlence ve Ders Kuralları
2) Tedarik Zinciri Kavramı ve Unsurları Tedarik Zinciri Tanımı Tedarik Zinciri Yapısı • Basit Yapı • İşbirliği • Ortaklık • Kademeler • Entegrasyon Tedarik Zinciri Stratejileri Tedarik Zincirinde Bilgi Paylaşımının Önemi
3) Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Kavramı Tedarik Zincirinde Karar Aşamaları • Taktiksel Kararlar • Operasyonel Kararlar Bütünleşmiş Tedarik Zinciri Tedarik Zincirinde Bütünleştirilmiş Yönetimin Yararları Tedarik Zincirinde Stratejik İşbirlikleri Tedarik Zincirinde Stratejik Birleşmeler Stratejik Birleşmelerin Tedarik Zinciri Yönetimine Faydaları
4) Perakendeci – Tedarikçi İşbirliği Avantaj ve Dezavantajları Dağıtıcı Birleşmeleri Tedarik Zincirinde Performans Yönetimi Performans Ölçütlerinin Belirlenmesi Ölçütler ve Strateji Arasındaki İlişki • Nitel Performans Ölçütleri • Nicel Performans Ölçütleri • Maliyet Odaklı • Müşteri Sorumluluğuna Odaklı
5) Tedarik Zincirinde Satınalma Satınalma Karar Türleri • Operasyonel Satınalma • Stratejik Satınalma • Tedarikçi İlişkileri Yönetimi • Tedarikçi Seçim Kriterlerinin Belirlenmesi • Tedarikçi Performans Yönetimi
6) Tedarik Zincirinde Güncel Kavramlar • Küresel Tedarik Zinciri Faaliyetlerinin Motivasyon Unsurları • Küresel Tedarik Zincirlerinin Risk ve Avantajları
7) Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi • Yeşil Tedarik Zinciri Faaliyetleri • Yeşil Tedarik Zinciri Avantajları ve Dezavantajları Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi • Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Bileşenleri
8) Ara sınav
9) Yiyecek Tedarik Zincirinin Temel Aktörleri Yiyecek Tedarik Zinciri Türleri Zinciri Etkileyen Faktörler • Süt Üretimi Zincir Örneği
10) Tarım Tedarik Zincirindeki Varlıklar Tarım ve Yoksulluğun Azaltılması Tarımsal Sanayinin Gelişmesinin Önündeki Engeller Tarım Sektörü İçin Gelecekteki Adımlar Örnek: Nestle Süt Hayvancılığı Çiftçilerle Çalışıyor Örnek: Hindistanda Çiftçilere Teknoloji
11) Değişen Market Koşulları Yiyecek Paketleme Stok Kavramı Stok Yönetimi ve Temel Kavramları Stok Yönetimi Amacı Yiyecek Güvenliği Örnek: 3D Yiyecek Basımı
12) Perakende Ortamı Gıda Tüketiciye Nasıl Ulaşır Çevrimiçi Market Perakendeciliği Gıda Perakendeciğinin Geleceğine Yönelik Zorluklar Gıda Lojistiği Yiyecek Hareketi Lojistikte Paketleme ve Sıcaklık Kontrollü Tedarik Zincirleri Yeşil Fasulyenin Kenya’dan İngiltere’ye Yolculuğu Taze Kesilmiş Ananas Tedarik Zinciri
13) İşbirliği ve İlişkiler Tedarik Zinciri İlişkilerindeki Eğilimler Gıda Sektöründeki Güncel İlişki Modelleri Stok Kontrol Yöntemleri Stok Kontrolünün Amacı Ve Önemi Gözle Kontrol Yöntemi Sabit Sipariş Süresi Yöntemi Sabit Sipariş Miktarı Yöntemi Maksimum – Minimum Stok Kontrolü Yöntemi ABC Yöntemi Gıda Atığı Değerlendirmesinin Kaynakları ve Hedefleri Gıda Atık Değerlendirmesinde Önceliklerin Tanımlanması Bitkisel Kaynaklı Atıkların Değerlendirilmesi Gıda Kayıplarını ve İsraflarını Yönetmeye Yönelik Seçenekler Hiyerarşisi Kaynak Azaltma İhtiyaç Sahiplerine Yiyecek Temini Hayvanlar İçin Yiyecek Temini Endüstriyel Kullanımlar • Atık Yağ
14) Gıda Maddelerinin Depolanması Kayıpların Oluşma Yolları Depolamada Etkili Şartlar Nem ve Sıcaklık Fiziksel Baskılar Ortam Temizliği Zararlı Mücadelesi Depolamada Genel Kurallar Gıda Maddelerinin Sınıflandırılması Depolama Şartları Potansiyel Tehlikeli Gıdalar Potansiyel Tehlikeli Gıdaların Depolanması Kuru Ürünler Kuru Ürünlerin Depolanması Düşük Su Aktivitesi Düşük Ürünler Meyze ve Sebze Depolama Özel Paketli Ürünler FIFO
15) Final

Kaynaklar

Ders Notları:
Diğer Kaynaklar: Purchasing Selection and Procurement for the Hospitality Industry, 6th edition, Wiley & Sons, Inc.,

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 20
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Arazi Çalışması % 0
Derse Özgü Staj % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Seminer % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Ara Juri % 0
Final 1 % 40
Rapor Teslimi % 0
Juri % 0
Bütünleme % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 14 2 28
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 0 0 0
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 2 40 80
Ödevler 0 0 0
Küçük Sınavlar 0 0 0
Ara Juri 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Rapor Teslimi 0 0 0
Juri 0 0 0
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 140

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) - Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma 4
2) - Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. 4
3) Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. -Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. - Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. 3
4) - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, - Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. -Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme. 2
5) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. 2
6) Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme. 2