BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD4062 | Sporcu Beslenmesi | Güz Bahar |
2 | 0 | 2 | 6 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | YOK |
Dersin Amacı: | Profesyonel veya amatör sporcularda beslenme gereksinimlerini belirleyerek, performansı arttırıp, sakatlık ve hastalık risklerini önleyici egzersize özgü beslenme ve diyet yaklaşımlarını planlayabilmek |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1-Sporcuların enerji ve makro besin gereksinimlerini öğrenir. 2-Fiziksel aktivite tiplerini ve enerji metabolizmalarını öğrenir, farklılıklarını karşılaştırır 3-Sporcuların mikro besin gereksinimlerini değerlendirir. 4-Sporcuların müsabaka öncesi, sırası, müsabaka ve antrenman sonrası beslenme özelliklerini değerlendirir. 5- Sıvı tüketiminin önemini öğrenir 6-Ergojenik yardımcıları tanımlar, ergojenik yardımcılar ile ilgili karşılaştırmalar yapar. 7-Sporcuların enerji metabolizması ölçme yöntemlerini ve vücut kompozisyonlarını değerlendirmeyi, kilo yönetiminin önemini öğrenir. 8-Özel durum (kadın, çocuk, vejeteryan) beslenmesindeki özellikleri öğrenir. |
Amatör veya profesyonel olarak sporla ilgilenen tüm bireylerin beslenmelerini düzenlemek, beslenme desteği ürünleri konusunda bilgilendirmek, egzersiz fizyolojisi hakkında bilgi sahibi olmak , sporcuların genel popülasyondan farklılaşan besin öğesi gereksinimlerinin tanımlanması |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş - Enerji metabolizması ve spor dalları | |
2) | Sporcu beslenmesinde Karbonhidratlar ve Karbonhidrat Yükleme Protokolleri | |
3) | Sporcu Beslenmesinde Proteinler | |
4) | Sporcu Beslenmesinde Yağlar | |
5) | Sporcularda Vitamin ve Mineraller gibi Mikrobesin Öğeleri, Sporcularda Hidrasyonun Sağlanması | |
6) | Müsabaka Öncesinde Sırasında ve Sonrasında Beslenme ilkeleri | |
7) | Sporcularda Antropometrik Değerlendirme, Vücut Ağırlığı Kontrolü | |
8) | Sporcularda Enerji Gereksinmesinin Belirlenmesi ve Pratik Uygulamaları | |
9) | Ara Sınav | |
10) | Özel durumlarda Sporcu Beslenmesi (Yeme bozuklukları, kadın sporcular vb) | |
11) | Çocuk ve Adolesan Sporcularda Beslenme | |
12) | Besinsel Ergojenik Destekler | |
13) | Sporcularda Menü Planlama | |
14) | Dersin değerlendirilmesi |
Ders Notları / Kitaplar: | Haftalık olarak dağıtılacaktır / Weekly distributed by the course lecturer |
Diğer Kaynaklar: | International Sports Nutrition Society, American Collage of Sports Medicine, WHO, International Olympic Committee, Australian Sports Commission Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme (Prof. Dr. Gülgün Ersoy, Nobel Yayıncılık,2004); Fiziksel Uygunluk (Fitnes) Spor ve Beslenme İle İlgili Temel Öğretiler (Prof. Dr. Gülgün Ersoy, Ata Ofset Matbaacılık, 2013); Egzersiz Fizyolojisi (Editör: Emin Ergen, Nobel Yayıncılık, 2007); Nancy Clark's Sports Nutrition Guidebook (Fifth edition) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Ödevler | 1 | 12 | 12 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 156 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |