Bahçeşehir UniversityDegree Programs NUTRITION AND DIETETICS (TURKISH, THESIS)General Information For StudentsDiploma SupplementErasmus Policy StatementNational QualificationsBologna Commission
NUTRITION AND DIETETICS (TURKISH, THESIS)
Master TR-NQF-HE: Level 7 QF-EHEA: Second Cycle EQF-LLL: Level 7

Program Outcomes

Classified

1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) To use theoretic and methodological approach, evidence-based principles and scientific literature in Nutrition and Dietetics field systematically for practice.
2) To have theoretic and practical knowledge for individual's, family's and the community's health promotion and protection.
2 - Skills
Cognitive - Practical
1) To assess nutritional status of risky groups in nutrition related problems (pregnant, babies, adolescences, elders, etc.)
2) To use healthcare, information technologies for Nutrition and Dietetic practice and research.
3 - Competences
Communication and Social Competence
1) To communicate effectively with advisee, colleagues for effective professional relationships.
2) To be able to monitor occupational information using at least one foreign language, to collaborate and communicate with colleagues at international level.
Learning Competence
1) To use life-long learning, problem-solving and critical thinking skills.
Field Specific Competence
1) To act in accordance with ethical principles and values in professional practice.
2) To take part in research, projects and activities within sense of social responsibility and interdisciplinary approach.
3) To be able to search for literature in health sciences databases and information sources to access to information and use the information effectively.
Competence to Work Independently and Take Responsibility
1) To take responsibility and participate in the processes actively for training of other dieticians, education of health professionals and individuals about nutrition.
2) To carry out dietetic practices considering cultural differences and different health needs of different groups in the community.

Program Gains Program Level

Program Outcomes TR-NQF-HE 7 (Master) Level Descriptors TR-NQF-HE Main Field Descriptors
72 - Health
1 - Knowledge
Theoretical - Conceptual
1) To use theoretic and methodological approach, evidence-based principles and scientific literature in Nutrition and Dietetics field systematically for practice.
2) To have theoretic and practical knowledge for individual's, family's and the community's health promotion and protection.
1) Develop and deepen knowledge in the same or in a different field to the proficiency level based on Bachelor level qualifications.
2) Conceive the interdisciplinary interaction which the field is related with.
1) Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak sağlık alanında uzmanlık düzeyinde güncel bilgilere sahiptir, bunları geliştirir ve derinleştirir.
2) Sağlık alanında ilişkili olduğu disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar ve kullanır.
3) Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgi teknolojileri, teknik ekipman ve alana özgü olan cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibidir.
4) Sağlık alanına yönelik yapılan çalışmalarda sürekli olarak kullanılan bir araç olarak istatistik hakkında bilgi sahibidir, ilgili yazılımları etkili kullanır.
2 - Skills
Cognitive - Practical
1) To assess nutritional status of risky groups in nutrition related problems (pregnant, babies, adolescences, elders, etc.)
2) To use healthcare, information technologies for Nutrition and Dietetic practice and research.
1) Conceive the interdisciplinary interaction which the field is related with.
2) Interpret the knowledge about the field by integrating the information gathered from different disciplines and formulate new knowledge.
3) Solve the problem faced related to the field by using research methods.
1) Sağlık alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanır.
2) Sağlık alanında sahip olduğu bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip yeni bilgiler oluşturmak için yorumlar, değişik araştırma yöntemleri kullanarak analiz ve sentez yapar ve çözüm önerileri getirir.
3) Yaptığı araştırmanın raporunu yazar.
4) Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletleri ileri düzeyde kullanarak gerekli incelemeyi yapar, problemleri ve sorunları çözümler.
5) Alanındaki istatistik yazılımlarını etkin kullanır, istatistiksel yöntemleri doğru seçer, doğru hesaplar ve doğru yorumlar.
6) Deneysel araştırma planlar, yapar.
3 - Competences
Communication and Social Competence
1) To communicate effectively with advisee, colleagues for effective professional relationships.
2) To be able to monitor occupational information using at least one foreign language, to collaborate and communicate with colleagues at international level.
1) Communicate current developments and studies within the field to both professional and non-professional groups systematically using written, oral and visual techniques by supporting with quantitative and qualitative data.
2) Investigate, improve social connections and their conducting norms with a critical view and act to change them when necessary
3) Communicate with peers by using a foreign language at least at a level of European Language Portfolio B2 General Level.
4) Use advanced informatics and communication technology skills with software knowledge required by the field.
1) Sağlık alanındaki bilgilerini, güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını aynı alandaki veya dışındaki gruplarla yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir biçimde tartışır ve paylaşır.
2) Mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler ve bunları geliştirmek üzere gereğini yapar.
3) Bir yabancı dili en az Avrupa dili portföyü B2 genel düzeyde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
Learning Competence
1) To use life-long learning, problem-solving and critical thinking skills.
1) Evaluate knowledge and skills acquired at proficiency level in the field with a critical approach and direct the learning.
1) Sağlık alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
2) Sağlık alanı ile ilgili mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini gerçekleştirdiği çalışmalarda uygular.
3) İstatistiksel analiz konusunda, bilimsel bir makaleyi okuyup değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar ve kanıta dayalı uygulamaları takip eder ve mesleki uygulamalar ile ilgili kendi alanında kanıt oluşturacak araştırmalar yapar.
Field Specific Competence
1) To act in accordance with ethical principles and values in professional practice.
2) To take part in research, projects and activities within sense of social responsibility and interdisciplinary approach.
3) To be able to search for literature in health sciences databases and information sources to access to information and use the information effectively.
1) Audit the data gathering, interpretation, implementation and announcement stages by taking into consideration the cultural, scientific, and ethic values and teach these values.
2) Develop strategy, policy and implementation plans on the issues related to the field and assess the findings within the frame of quality processes.
3) Use the knowledge, problem solving and/or implementation skills in interdisciplinary studies.
1) Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji ve politika geliştirebilme ve uygulama planlarını yorumlar ve elde edilen sonuçları bilimsel ve etik çerçevede değerlendirir.
2) Sağlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, kayıtlanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir ve bu değerleri öğretir.
3) Sağlık alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygular.
4) Sağlık alanındaki güncel gelişmeleri toplumun temel birimi olan çocuk ve aileyi de kapsayacak şekilde ulusal değerler ve ülke gerçekleri doğrultusunda değerlendirir.
5) Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
6) Sağlığın daha ileri götürülmesine ilişkin ulusal ve uluslararası sağlık politikası çalışmalarına katkıda bulunur.
7) Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini bilir, etik davranır.
Competence to Work Independently and Take Responsibility
1) To take responsibility and participate in the processes actively for training of other dieticians, education of health professionals and individuals about nutrition.
2) To carry out dietetic practices considering cultural differences and different health needs of different groups in the community.
1) Independently conduct studies that require proficiency in the field.
2) Take responsibility and develop new strategic solutions as a team member in order to solve unexpected complex problems faced within the applications in the field.
3) Demonstrate leadership in contexts that require solving problems related to the field.
1) Sağlık alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren konularda kurgular, çözüm önerileri getirir, sorunları çözer, elde edilen sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde uygular.
2) Sağlık alanı ile ilgili konularda öngörülmeyen karmaşık durumlarla karşılaşması halinde çözüm önerileri geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
3) Sağlık alanı ile ilgili çalışmaları bağımsız ve/veya ekip olarak yürütür.
4) Bilimsel bir makaleyi ulusal düzeyde bir dergide yayınlar ya da bilimsel bir toplantıda sunar.
5) Alanı ve toplum sağlığı ile ilgili öncelikli konularda bilimsel klinik ve/veya tanımlayıcı araştırma/sunum/yayın yapar.

Conjoined

1) To use theoretic and methodological approach, evidence-based principles and scientific literature in Nutrition and Dietetics field systematically for practice.
2) To act in accordance with ethical principles and values in professional practice.
3) To use life-long learning, problem-solving and critical thinking skills.
4) To have theoretic and practical knowledge for individual's, family's and the community's health promotion and protection.
5) To take part in research, projects and activities within sense of social responsibility and interdisciplinary approach.
6) To take responsibility and participate in the processes actively for training of other dieticians, education of health professionals and individuals about nutrition.
7) To assess nutritional status of risky groups in nutrition related problems (pregnant, babies, adolescences, elders, etc.)
8) To communicate effectively with advisee, colleagues for effective professional relationships.
9) To use healthcare, information technologies for Nutrition and Dietetic practice and research.
10) To be able to search for literature in health sciences databases and information sources to access to information and use the information effectively.
11) To be able to monitor occupational information using at least one foreign language, to collaborate and communicate with colleagues at international level.
12) To carry out dietetic practices considering cultural differences and different health needs of different groups in the community.