BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BA2224 | Muhasebenin Temel İlkeleri II | Bahar | 3 | 0 | 3 | 6 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. ELİF OKAN |
Dersi Veren(ler): |
Prof. Dr. FİGEN TÜRÜDÜOĞLU Prof. Dr. HÜMEYRA ADIGÜZEL Prof. Dr. FATMA ÖZKUL |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok |
Dersin Amacı: | Muhasebenin İlkeleri I dersinin devamı niteliğinde bir derstir. Dersin amacı; dönen ve duran varlık yönetimi, kısa ve uzun vadeli borçlar ve sermaye, nakit akım ve finansal tablolar hakkında bilgi sağlamaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1) Dönen varlıklar hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar; nakit, alacaklar, stoklar gibi. 2) Duran varlıklar hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar; maddi duran varlıklar, maddi olmayan varlıklar ve doğal kaynaklar gibi. 3) Kısa ve uzun vadeli yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar, ödenecek vergiler, maaşlar, faizler, senetli borçlar gibi. 4) Türk muhasebe uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar; katma değer vergisi ve bordro hazırlama gibi. 5) Ortaklıklar hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar; ortaklık türleri, nasıl kurulacağı, nasıl yönetileceği ve nasıl tasfiye edileceği gibi, 6) Şirketler hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar; hisse senedi nasıl ihraç edilir, hisse senedi çeşitleri gibi. 7) Şirketlerin Dağıtılmamış kar hesabı, temettü türleri ve hesaplamaları hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar. 8) İşletmelerin finansal durumunu değerlendirmek için bazı finansal oranları kullanmayı bilmelidirler. 9) Finansal faaliyetlerin finansal tablolar üzerindeki etkilerini anlamalıdırlar. |
Dersin öğretim yöntemleri Anlatım, Problem Çözme şeklindedir. Bu ders, muhasebenin temel ilkelerini ileri düzeyde ele alarak finansal tabloların analizi ve maliyet muhasebesi konularına odaklanır. Öğrenciler, işletmelerin finansal performansını değerlendirmek için bilanço, gelir tablosu ve nakit akış tablosu gibi unsurları kullanmayı öğrenir. Ayrıca, karar alma süreçlerini desteklemek için maliyet yönetimi teknikleri geliştirilir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş: Ders müfredatının açıklanması. Ders Programı İncelemesi, Beklentiler ve notlandırma | |
2) | Bölüm 9: Alacaklar ve Tahsil Edilemeyen Alacaklar İçin Ayrılan Karşılıklar: Alacak Türleri, Tahsil edilemeyen alacakların muhasebeleştirilmesi | |
3) | Bölüm 9: Alacaklar ve Tahsil Edilemeyen Alacaklar İçin Ayrılan Karşılıklar: Karşılık yöntemi, Doğrudan silme yöntemi | HW1, Quiz1 |
4) | Bölüm 10: Tesis varlıkları, Doğal kaynaklar ve Maddi olmayan varlıklar: Bir Tesis varlığının maliyetinin ölçülmesi ve amortisman | HW2, Quiz 2 |
5) | Bölüm 10: Bitki varlıkları, Doğal kaynaklar ve Maddi olmayan varlıklar Bitki varlıklarının elden çıkarılması: Doğal kaynakların ve maddi olmayan varlıkların muhasebeleştirilmesi | HW3, Quiz 3 |
6) | Bölüm 11: Cari Yükümlülükler: A/P N/P, diğer kısa vadeli borçlar | HW4, Quiz 4 |
7) | Bölüm 11: Cari Yükümlülükler: KDV, Türkiye'de Bordro | HW5, Quiz 5 |
8) | İnceleme: Soru oturumu | |
9) | Bölüm 12: Ortaklıklar: Ortaklıkların organizasyonu, kar ve zarar dağılımı | HW6, Quiz 6 |
10) | Bölüm 12: Ortaklık: Yeni bir ortağın kabulü, bir ortağın çekilmesi, bir ortaklığın tasfiyesi | HW7, Quiz 7 |
11) | Bölüm 13: Şirketler: Hisse senedi, adi hisse senedi, imtiyazlı hisse senedi ve hazine hisse senedi ihracı | HW8, Quiz 8 |
12) | Bölüm 13: Şirketler: Temettüler, elde tutulan kazanç tablosu | HW9, Quiz 9 |
13) | Soru oturumu: Bölüm 12, Bölüm 13 | |
14) | Genel Tekrar | HW10, Quiz 10 |
Ders Notları / Kitaplar: | Horngren’s Accounting, the Financial Chapters, Pearson, 11th Global Edition Authors: Nobles, Mattison, Matsumura |
Diğer Kaynaklar: | Other required readings will be uploaded to Itslearning. If you cannot access any material, please contact the instructor of the course. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Küçük Sınavlar | 10 | % 20 |
Ödev | 10 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 12 | 40 |
Ödevler | 11 | 33 |
Küçük Sınavlar | 11 | 33 |
Final | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü | 150 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |