BA3713 Managerial AccountingBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar GASTRONOMİ (TÜRKÇE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıBologna KomisyonuUlusal Yeterlilikler
GASTRONOMİ (TÜRKÇE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
BA3713 Yönetim Muhasebesi Bahar
Güz
3 0 3 6
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ELİF OKAN
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. FİGEN TÜRÜDÜOĞLU
Prof. Dr. HÜMEYRA ADIGÜZEL
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok
Dersin Amacı: Bu ders, yöneticilerin bir işletmeyi yönetmek için kullandıkları muhasebe araçlarına odaklanır. Kursun amacı, maliyet davranış analizi, bütçeleme, varyans analizi gibi bu yeni araçların nasıl kullanılacağına dair bilgi sağlamaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu derste başarılı olan öğrenciler;
1. Planlama, uygulama, kontrol, raporlama, karar alma gibi yönetim muhasebesi hedeflerini anlamayı öğrenebilir.
2. Maliyet sınıflandırması, maliyet davranışı, maliyet-sütun-kar analizi, ana bütçe, esnek bütçe, varyans analizi, kısa vadeli karar alma gibi iyi bir geçmişe sahip olur.
3. Karar almada finansal ve finansal olmayan verileri kullanmak için temel bilgilere sahip olur.
4. Yönetim muhasebesi terminolojisini İngilizce olarak öğrenir.

Dersin İçeriği

Dersin öğretim yöntemleri Anlatım, Problem Çözme şeklindedir.
Bu ders, bütçeleme, performans değerlendirme ve maliyet yönetimi gibi konularla muhasebe bilgilerinin iç karar alma süreçlerinde kullanılmasına odaklanır. Öğrenciler, sapma analizi, maliyet-hacim-kâr ilişkileri ve faaliyet tabanlı maliyetleme gibi konuları keşfeder. Finansal verilerin stratejik iş hedefleriyle uyumlu hale getirilmesi becerisine vurgu yapılır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş: Ders Programının Gözden Geçirilmesi, Beklentiler ve Notlandırma
2) Bölüm 18: Yönetim Muhasebesine Giriş: maliyet terimleri, kavramları ve sınıflandırmaları.
3) Bölüm 21: Maliyet-Hacim-Kâr analizi: maliyet davranışı, katkı marjı, CVP analizinin nasıl kullanılacağı HW1, Quiz 1
4) Ch21A: Değişken Maliyetlendirme: Değişken maliyetlendirme ve Emilim maliyetilendirmesi HW2, Quiz 2
5) Ch21A: Absorbsiyon maliyeti: Değişken maliyetlendirme ve Absorbsiyon maliyeti HW3, Quiz 3
6) Tekrar: CH 18-21-21A HW4, Quiz 4
7) Bölüm 22: Ana Bütçeler: Bütçeleme prosedürü, bütçe türleri, bir üretim şirketinin işletme bütçeleri HW5, Quiz 5
8) Bölüm 22: Ana Bütçeler - Ek 22A: Bir pazarlama şirketinin bütçelenmesi: bir pazarlama şirketinin işletme bütçeleri HW6, Quiz 6
9) Bölüm 23: Esnek Bütçeler ve Standart Maliyet Sistemleri: Esnek bütçeleme HW7, Quiz 7
10) Tekrar: Bölüm 22-23 HW8, Quiz 8
11) Bölüm 25: Kısa Vadeli İş Kararları: İlgili bilgiler, fiyatlandırma, kısa vadeli karar alma analizi HW9, Quiz 9
12) Bölüm 25: Kısa Vadeli İş Kararları: İlgili bilgiler, fiyatlandırma, kısa vadeli karar alma analizi HW10, Quiz 10
13) Bölüm 26: Sermaye bütçelemesi: Paranın zaman değeri, Sermaye bütçeleme yöntemleri HW11, Quiz 11
14) Tekrar: Bölüm 24-25-26

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Horngren’s Accounting, the Financial Chapters,
Pearson, 11th Global Edition
Yazarlar: Nobles, Mattison, Matsumura
Diğer Kaynaklar: Other required readings will be uploaded to Itslearning. If you cannot access any material, please contact the instructor of the course.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 11 % 20
Ödev 11 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Uygulama 1 30
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 13
Ödevler 11 33
Küçük Sınavlar 11 33
Final 1 2
Toplam İş Yükü 153

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) - Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma
2) - Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
3) Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. -Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. - Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
4) - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, - Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. -Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme.
5) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
6) Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme.