GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (TÜRKÇE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NMD3101 | Sosyal Medya İçin Yaşam Tarzı İçerik Üretimi | Bahar Güz |
3 | 0 | 3 | 5 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Non-Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi SİNAN AŞÇI |
Dersi Veren(ler): |
Öğ.Gör. BANU ŞAHİN Dr. Öğr. Üyesi TİRŞE ERBAYSAL FİLİBELİ |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok |
Dersin Amacı: | Bu ders son on yıllarda küresel ve yerel düzeylerde giderek yaygınlaşan "yaşam tarzı gazeteciliği" hakkında gerekli teorik, pratik ve eleştirel bilgi ve yetileri kazandırmayı amaçlamaktadır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; - "yaşam tarzı gazeteciliği"ni yaratan tarihsel ve sosyolojik faktörleri öğrenmek, - "yaşam tarzı gazeteciliği"nin medya sektöründeki güncel konumu ve gelecekteki potansiyel durumu hakkında bilgi sahibi olmak, - "yaşam tarzı gazeteciliği"ne ilişkin pratik becerileri geliştirmek, - "yaşam tarzı gazeteciliği"ne dair mesleki ve toplumsal etik sorunlar hakkında farkındalık sahibi olmak, - dijital içerik üretirken hikaye anlatımında doğru yöntemleri bulma ve seçme yetisini kazanmak, - dijital dünyada soru sorma ve cevap arama hususlarında pratik beceri kazanmak. - sanat, kültür, moda, seyahat ve yemek alanlarının toplumsal, ekonomik ve politik yansımaları üzerine düşünce sistemi geliştirme. |
Bu ders, genel haber gazeteciliğinden farklı bir tür olarak gelişen ve 1970'ler sonrası tüketim-merkezli yaşam tarzlarının ön plana çıkmasıyla da giderek önem kazanan yaşam tarzı gazeteciliğinin tarihsel ve toplumsal gelişimine odaklanmaktadır. Teorik tartışmaların ardından, yaşam tarzı gazeteciliğini diğer gazetecilik türlerinden ayıran noktalar, bu tür gazeteciliğin sektördeki konumu ve dijital çağda yaşam tarzı gazeteciliği tartışılacaktır. Daha sonra öğrencilere dijital yaşam tarzı gazeteciliği için mesleki beceriler kazandırılacak ve bu tür gazeteciliğin içerdiği toplumsal ve mesleki etik konuları ele alınacaktır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin tanıtımı, kuralların anlatımı | |
2) | Yaşam tarzı gazeteciliğinin basılı dünyadan dijital çağa geçişinin kısa bir öyküsü ve bu geçişin kültürel, ekonomik ve siyasi etkileri; dergiciliğe giriş | |
3) | Dergi: Tanımı, çeşitleri, biçimleri; dijital dergicilikte karar alma mekanizmaları, görevlerin dağılımı | |
4) | Yaşam tarzı gazeteciliğinin ana prensipleri, etik, hukuk; dijital dergi tasarımı | |
5) | Alan İncelemesi (sergi açılışı, gala, basın toplantısı, test sürüşü, fotoğraf çekimi, vs.) | |
6) | Genel bir bakış ve alan incelemesinin değerlendirilmesi | |
7) | Yeni medya türleri, blogger'lık ve moda gazeteciliği | |
8) | Yeni bir stil arayışı, dijital dergide tasarım tartışmaları, deneyimleri ifade etmenin önemi ve sanat, kültür, seyahat, eğlence, sağlıklı yaşam, yemek gibi spesifik konuları haberleştirme | |
9) | Yaşam Tarzı gazeteciliğine Türkiye'den örnekler | |
10) | Yaşam tarzı gazeteciliği için mesleki teknikler | |
11) | Yaşam tarzı gazeteciliğine ilişkin toplumsal ve mesleki etik | |
12) | Çevrimiçi haber & sosyal medya: İlkeler, farklılıklar, avantajlar ve dezavantajlar | |
13) | Öğrenci Sunumları | |
14) | Ders konularının gözden geçirilmesi. |
Ders Notları / Kitaplar: | Eric Jon Bulson, Little Magazine world form, Berlin: De Gruyter, 2016. Agnes Rocamora (2012) "Hypertextuality & Remediation in the Fashion Media: The case of fashion blogs," Special Issue on Lifestyle Journalism, "Journalism Practice" Journal, Vol 6, No. 1. Lyn McGaurr (2012) "The Devil May Care: Travel journalism, cosmopolitan concern, politics and the brand" Special Issue on Lifestyle Journalism, "Journalism Practice" Journal, Vol 6, No. 1. |
Diğer Kaynaklar: |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 14 | % 10 |
Sunum | 1 | % 20 |
Projeler | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Proje | 2 | 20 | 40 |
Ara Sınavlar | 1 | 3 | 3 |
Final | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü | 130 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | - Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma | 2 |
2) | - Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | 4 |
3) | Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme. - Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. -Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme. - Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. - Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. - Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. | 5 |
4) | - Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, - Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. -Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme. | 3 |
5) | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme. - Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. | 3 |
6) | Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. - Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. - Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme. | 3 |