GMS5016 Ağırlama Sektöründe YönetimBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (TÜRKÇE, TEZSİZ)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıBologna KomisyonuUlusal Yeterlilikler
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (TÜRKÇE, TEZSİZ)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GMS5016 Ağırlama Sektöründe Yönetim Güz
Bahar
3 0 3 8
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Türü: Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANSÜSTÜ
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi KEREM İLASLAN
Dersin Amacı: Bu ders operasyonların kavramlarına, ilkelerine, problemlerine ve uygulamalarına anlama ve geliştirme niteliğindedir. Vurgu, hizmet sunan organizasyonlarda hem mal üretiminde hem de etkin operasyonlar için yönetimsel süreçler üzerindedir. Konular arasında operasyon stratejisi, süreç tasarımı, kapasite
planlama, tesis yeri ve tasarımı, tahmin, üretim çizelgeleme, envanter kontrolü, kalite güvence ve proje yönetimi yer alır

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1. Gastronomi alanında mesleki bilgi birikimine sahip konuları analiz etmek.
2. Gastronomi alanındaki karmaşık sorunlara çözümler üretmek.
3. Gastronomi ile ilgili konularda stratejik yaklaşımlar geliştirmek.
4. Çevre koruma, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetim konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olmak.

Dersin İçeriği

1. Herhangi bir kuruluştaki üretim ve operasyon yönetimi işlevine ilişkin bir anlayış ve takdir geliştirmek
2. Etkili bir üretim ve operasyon stratejisinin önemini anlamak.
3. Ürün ve hizmet tasarım kararlarının önemini ve bunun diğer tasarım kararları ve operasyonlarına etkisini anlamak.
4. Kapasite planlama, toplam planlama, proje planlama ve zamanlama gibi çeşitli planlama uygulamalarının ilişkisini anlamak.
5. Tedarik zinciri yönetimi faaliyetlerini ve organizasyonel stratejinin bu yönünün yenilenen önemini anlamak.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Derse giriş Beklentiler İzlence
2) Yönetim Nedir
3) YÖNETİM DÜŞÜNCESİNİN EVRİMİNDE SİSTEM KURAMININ ETKİLERİ
4) ÖRGÜT KÜLTÜRÜ Makale tartışması
5) GIDA SEKTÖRÜNDE YÖNETİM SİSTEMLERİ DENETİMLERİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR
6) GIDA SEKTÖRÜNDE BAŞARILI PERFORMANS ÖLÇÜM VE DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
7) İşletmelerde Organizasyon Geliştirme
8) Misafir Eğitmen
9) Ara Sınav haftası
10) Restoranlarda Oluşan Gıda Atıkları ve Yönetimi
11) Taze Gıda Ürünlerinde Tedarikçi Seçim Kararı
12) GIDA TAŞIMACILIĞI SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYEN KRİTERLER
13) Sınıf Tartışması
14) Sınıf Tartışması Sunumlar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ders notları (“It’s Learning” sitesine dönem içerisinde yüklenecektir.)
Diğer Kaynaklar:

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Projeler 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 6 84
Proje 1 60 60
Ödevler 5 3 15
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 205

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanına özgü araştırma yöntemlerini kullanma 3
2) Alanındaki kavram ve fikirleri bilimsel yöntemler kullanarak analiz etme ve değerlendirme. 3
3) Alanına yakın disiplinlerdeki bilgileri, kuramları ve geliştirilen modelleri kullanma ve yorumlama 4
4) Alanında proje yürütme veya yürütülen projelerde katılımcı olarak görev alma 4
5) Toplumun gastronomi alanını da etkileyen sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tanıma 3
6) Bireysel öğrenme yeteneklerini geliştirme 5
7) Alanındaki karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme 4
8) Alanındaki akademik bilgiyi araştırır ve alanındaki bilimsel araştırma sürecini bilir 4