BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
GEP0018 | Yeme Bozukluklarına Giriş | Güz Bahar |
3 | 0 | 3 | 5 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | GE-Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı yeme bozukluklarını anlamak ve multidisipliner tedavi yaklaşımının önemini kavramaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; 1. Açlık tokluk mekanizması hakkında bilgi edinir. 2. Farklı yeme bozukluklarının gelişim sürecini kavrarlar. 3. Farklı yeme bozukluklarının tedavi süreçleri hakkında bilgi edinirler. 4. Yeme bozuklukları ve diğer psikiyatrik hastalıklar arasındaki ilişkiyi değerlendirirler. |
Bu ders kapsamında DSM-V'te tanımlanmış yeme bozuklukları işlenecek, yeme bozuklukları tedavisinde multidisipliner yaklaşımlar konuşulacak ve bu yeme bozukluklarına ait komorbiditelerin anlaşılması sağlanacaktır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin tanıtımı, izlencenin incelenmesi | Ders İzlencesinin İncelenmesi |
2) | Yeme Bozukluklarına Giriş, Sindirim Sistemi Açlık Tokluk Mekanizması | Ders Notlarının Tekrarı |
3) | Anoreksiya nervoza | Ders Notlarının Tekrarı |
4) | Blumiya Nervoza | Ders notlarının tekrarı |
5) | Tıkınırcasına yeme sendromu | Ders notlarının tekrar |
6) | Diğer tanımlanmış yeme bozuklukları | Ders notlarının tekrarı |
7) | Ruminasyon bozukluğu | Ders notlarının tekrarı |
8) | Midterm | Ders notlarının tekrarı, |
9) | Pika | Ders notlarının tekrarı |
10) | Kaçıngan kısıtlı yiyecek alımı bozukluğu | Ders notlarının tekrarı |
11) | Ortoreksiya ve Bigoreksiya | Ders notlarının tekrarı |
12) | Yeme Bozukluklarının Komorbiditeleri | Comorbidities of Eating Disorders |
12) | Yeme Bozukluklarının Komorbiditeleri | Comorbidities of Eating Disorders |
13) | Yeme bozuklukları tedavisinde multidisipliner yaklaşımlar | Multidisciplinary approaches in the treatment of eating disorders |
13) | Yeme bozuklukları tedavisinde multidisipliner yaklaşımlar | Multidisciplinary approaches in the treatment of eating disorders |
14) | Dersin Değerlendirilmesi | Ders notlarının tekrarı |
14) | Dersin Değerlendirilmesi | Ders notlarının tekrarı |
Ders Notları / Kitaplar: | DSM-5 Guidebook: The Essential Companion to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition Eating Disorders: A Comprehensive Guide to Medical Care and Complications, Mehler PS., Andersen AE., 4th Edition. Mahan K.L., Raymond J.L. (ed.) (2017). Krause's Food & the Nutrition Care Process (14th Edition), Elsevier (ISBN: 9780323340755). |
Diğer Kaynaklar: | DSM-5 Guidebook: The Essential Companion to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition Eating Disorders: A Comprehensive Guide to Medical Care and Complications, Mehler PS., Andersen AE., 4th Edition. Mahan K.L., Raymond J.L. (ed.) (2017). Krause's Food & the Nutrition Care Process (14th Edition), Elsevier (ISBN: 9780323340755). |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 2 | 26 |
Küçük Sınavlar | 1 | 6 | 6 |
Ara Sınavlar | 1 | 6 | 6 |
Final | 1 | 13 | 13 |
Toplam İş Yükü | 51 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |