BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD4080 | Bariatrik Cerrahi ve Beslenme | Güz Bahar |
2 | 0 | 2 | 6 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | YOK |
Dersin Amacı: | Bariatrik cerrahi öncesi ve sonrasında hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve tıbbi beslenme tedavisinin planlanması amaçlanmaktadır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Öğrenciler bu ders ile ilgili olarak; 1) Bariatrik cerrahi hasta seçimi, bariatrik cerrahi yöntemleri, bariatrik cerrahinin metabolik etkileri ve komplikasyonlarını kavrayabilecek, 2) Bariatrik cerrahi hastalarının beslenme durumunu preoperatif ve postoperatif dönemlerde değerlendirebilecek, 3) Bariatrik cerrahi öncesi ve sonrasında hastaların tıbbi beslenme tedavisini planlayabilecek, 4) Bariatrik cerrahi sonrası beslenmeye bağlı görülebilecek komplikasyonlarda beslenme müdahalelerini uygulayabilecek, 5) Bariatrik cerrahi sonrası özel durumlarda (gebelik, laktasyon vb.) hastaların beslenme durumunu değerlendirebilecek, tıbbi beslenme tedavisini planlayabilecek, 6) Bariatrik cerrahi multidisipliner yaklaşımında, tıbbi beslenme tedavisinin önemini kavrayabilecek ve mesleki becerilerini geliştirebilecektir. |
Morbid obezitenin tedavi yöntemlerinden bariatrik cerrahinin; yöntemleri, metabolik etkileri, beslenmeye bağlı komplikasyonları, ameliyat öncesi ve sonrası beslenme durumumunun değerlendirilmesi ve tıbbi beslenme tedavisi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş, Bariatrik Cerrahinin Tarihçesi, Gelişimi, Endikasyonları ve Kontrendikasyonları | |
2) | Bariatrik Cerrahi Yöntemleri | |
3) | Bariatrik Cerrahide Besin Öğesi Gereksinimleri | |
4) | Bariatrik Cerrahi Hastalarının Preoperatif ve Postoperatif Dönemlerde Değerlendirilmesi | |
5) | Bariatrik Cerrahi Öncesi Tıbbi Beslenme Tedavisi ve Vaka Sunumları | |
6) | Bariatrik Cerrahi Sonrası Tıbbi Beslenme Tedavisi | |
7) | Danışan Deneyimiyle Vaka Sunumu | |
8) | Bariatrik Cerrahinin Metabolik Etkileri ve Sonuçları | |
9) | Ara Sınav | |
10) | Bariatrik Cerrahide Vücut Ağırlığı Yönetimi | |
11) | Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenmeye Bağlı Komplikasyonların Değerlendirilmesi ve Tedavisi | |
12) | Bariatrik Cerrahi Sonrası Gastrointestinal Semptomlarda Beslenme Yaklaşımları | |
13) | Bariatrik Cerrahide Özel Durumlar + Vaka Sunumları | |
14) | Genel Değerlendirme |
Ders Notları / Kitaplar: | Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır. / It will be given weekly by lecturer. |
Diğer Kaynaklar: | 1. Preedy, V. R., Rajendram, R., & Martin, C. R. (Eds.). (2016). Metabolism and Pathophysiology of Bariatric Surgery: Nutrition, Procedures, Outcomes and Adverse Effects. Academic Press. 2. Still, C., Sarwer, D. B., & Blankenship, J. (2014). The ASMBS Textbook of Bariatric Surgery. New York, NY: Springer Science+ Media. 3. Aills, L., Blankenship, J., Buffington, C., Furtado, M., & Parrott, J. (2008). Bariatric nutrition: suggestions for the surgical weight loss patient. Surg Obes Relat Dis, 4(4S), 1-36. 4. Tabesh, M. R., Maleklou, F., Ejtehadi, F., & Alizadeh, Z. (2019). Nutrition, Physical Activity, and Prescription of Supplements in Pre-and Post-bariatric Surgery Patients: a Practical Guideline. Obesity Surgery, 1-16. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 144 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |