BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD4079 | Sürdürülebilir Beslenme | Bahar Güz |
2 | 0 | 2 | 6 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | English |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | YOK |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı besin kaynaklarının gelecek nesillere aktarılması ve çevrenin korunması açısından beslenmeni etkilerini ve sürdürülebilir beslenme modellerini öğrenmektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1) Besinlerin ve Beslenmenin Çevreye Etkilerini Öğrenir. 2) Beslenme Uygulamalarının Sürdürülebilirliğe Etkilerini öğrenir. 3) Sürdürülebilir Beslenme Modellerini öğrenir. 4) Tarım ve Gıda Sürdürülebilirliğe Etkilerini öğrenir. |
Besin üretimi, besin tüketimi ve beslenme modellerinin çevreye etkileri ve sürdürülebilir yöntemler dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Oryantasyon - Sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri | |
2) | Sürdürülebilir beslenme, beslenme ve sera gazı ilişkisi | |
3) | Ekolojik ayak izi ve sürdürülebilirlik | |
4) | Biyoçeşitlilik, sürdürülebilirlik besin kaybı ve besin israfı | |
5) | Sürdürülebilir beslenme modelleri, beslenme rehberleri ve sürdürülebilirlik | |
6) | Tarım ve gıda politikalarının sürdürülebilirliğe etkileri | |
7) | Ara Sınav | |
8) | Proje sunumları | |
9) | Proje sunumları | |
10) | Proje Sunumları | |
11) | Proje Sunumları | |
12) | Proje sunumları | |
13) | Proje sunumları | |
14) | Dersin değerlendirilmesi |
Ders Notları / Kitaplar: | Haftalık olarak dağıtılacaktır / Weekly distributed by the course lecturer |
Diğer Kaynaklar: | 1. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Building a common vision for sustainable food and agriculture. www.fao.org/3/a-i3940e.pdf 2. World Health Organization. Nutrition, Challenges https://www.who.int/nutrition/challenges/en/ 4. World Health Organization. A healthy diet sustainably produced. 2018. https://apps.who.int/.../WHO-NMH-NHD-18.12-eng.pdf?ua... |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Projeler | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 30 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 70 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Proje | 1 | 13 | 13 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 157 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |