BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD4068 | Kanser ve Beslenme | Güz Bahar |
2 | 0 | 2 | 6 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | YOK |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı kanser türlerini ve bu kanserlerde nasıl beslenme planı yapılması gerektiğini öğrenmektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1) kanserin önlenmesinde ve kanserde tıbbi beslenme tedavisi konusunda bilgi sahibi olmaktadırlar 2) bilimsel yayınlarla konuyu pekiştirmektedirler |
Kanser nedir?, Kanser Tedavisinin Etkileri ve Beslenme ,Kanser, Beslenme, Genetik,Obezite ve Kanser,Üreme Organları Kanserlerinde Beslenme,Meme Kanseri ve Beslenme Kolon Kanseri ve Beslenme, İntestinal Mikroflora ve Kanser Kanser ve Probiyotikler Kanser ve Karbonhidratlar Kanser ve Süt, Kanser ve Besin Takviyeleri (antioksidanlar) |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş: Kanser nedir? | |
2) | Kanser Tedavisinin Etkileri ve Beslenme | |
3) | Kanser, Beslenme, Genetik | |
4) | Obezite ve Kanser | |
5) | Kolon Kanseri ve Beslenme | |
6) | Üreme Organları Kanserlerinde Beslenme | |
7) | Meme Kanseri ve Beslenme | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Kanser ve Besin Takviyeleri (antioksidanlar) | |
10) | İntestinal Mikroflora ve Kanser | |
11) | Kanser ve Probiyotikler | |
12) | Kanser ve Karbonhidratlar | |
13) | Kanser ve Süt | |
14) | Dersin değerlendirilmesi |
Ders Notları / Kitaplar: | Haftalık olarak dağıtılacaktır / Weekly distributed by the course lecturer. |
Diğer Kaynaklar: | 1)Baysal A.ve ark., Diyet El Kitabı, Yenilenmiş 6. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2011. 2)Milner J.A., Romagnolo D.F., Bioactive Compounds and Cancer, Humana Press, USA, 2010. 3)Awad A.B., Bradford P.G., Nutrition and Cancer Prevention, CRC Press, NW, 2006 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 8 | 112 |
Ödevler | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 154 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |