GEP0373 21st Century SkillsBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar YAZILIM MÜHENDİSLİĞİÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıBologna KomisyonuUlusal Yeterlilikler
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GEP0373 21. Yüzyıl Becerileri Güz
Bahar
3 0 3 4
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: GE-Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ERGÜN AKGÜN
Dersin Amacı: 21. Yüzyıl Becerileri dersi, öğrencilerin 21. yüzyıla hazır olabilmeleri için bilmeleri ve yapabilmeleri gereken becerileri belirlemeyi ve bu becerilerin gerçek yaşamlarında uygulanmasına yönelik etkinlikler geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu kursu başarıyla tamamladıktan sonra şunları yapabileceksiniz:

• 21. yüzyıl becerilerini listelemek ve kendinizi bu becerilerle değerlendirmek
• Somut kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemek, bağımsız çalışmak, kendi kendine yönlendirilen öğrenenler olmak
• Bir duruma veya olaya uygun çeşitli akıl yürütme türlerini kullanabilmek,
• Alternatif bakış açılarını analiz edip değerlendirebilmek, analiz sonuçlarına göre bilgileri yorumlayabilmek ve sonuçlar çıkarabilmek,
• Çeşitli bağlamlarda sözlü ve yazılı iletişim becerilerini etkili bir şekilde kullanarak düşünce ve fikirleri ifade edebilmek
• Ortak bir hedefe ulaşmak için çeşitli gruplarla etkili ve saygılı bir şekilde çalışmak, işbirlikçi çalışma için sorumluluk almak ve her ekip üyesinin yaptığı bireysel katkıları değerlendirmek. • Genel olarak, bir fikir üretme tekniği kullanarak, yeni ve yaratıcı fikirler geliştirerek, kendi fikirlerini en üst düzeye çıkarmak için kapsamlı bir şekilde incelemek, analiz etmek ve değerlendirmek
• Sorunları çözmek için bilgileri doğru ve yaratıcı bir şekilde kullanabilmek, çok çeşitli kaynaklardan ilgili bilgileri seçebilmek, bilgi erişimi ve kullanımıyla ilgili etik/yasal konular hakkında temel bir anlayışa sahip olmak,
• Değişime, değişen rollere, iş sorumluluklarına, programlara ve bağlamlara uyum sağlamak
• Övgüye, başarısızlığa ve eleştiriye olumlu yanıt vermek, özellikle çok kültürlü ortamlarda pratik çözümlere ulaşmak için çeşitli görüş ve fikirleri anlamak.

Dersin İçeriği

Teknolojinin ve küreselleşmenin hızlı evrimi, modern dünyada başarı için gerekli becerileri yeniden şekillendirdi. 21. Yüzyıl Becerileri Eğitimi, bireyleri dinamik ve karmaşık ortamlarda başarılı olmak için gereken temel yeterliliklerle donatmak için tasarlanmıştır. Bu program eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim, işbirliği, yaratıcılık, uyum sağlama, duygusal zeka ve dijital okuryazarlığa odaklanır. Katılımcılar somut hedefler koymayı, bağımsız çalışmayı ve farklı bakış açılarını etkili bir şekilde analiz etmeyi öğrenecekler. Ek olarak, eğitim etik bilgi kullanımını, değişen rollere uyum sağlamayı ve çok kültürlü ortamlarda saygılı ekip çalışmasını vurgular. Bu kurs, öz-yönetimli öğrenmeyi ve yenilikçi düşünmeyi teşvik ederek, bireyleri dijital çağın zorluklarıyla özgüven ve dayanıklılıkla başa çıkmaya hazırlar. Bu kurs, öğrenme teknikleri olarak Bireysel Çalışma, Dersler, Okuma ve Teknolojiyle Desteklenen Öğrenmeyi kullanır.
Geri bildirim gönder

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Uyum Sağlama
2) İletişim
3) Yaratıcılık
4) Eleştirel Düşünme
5) Duygusal Zeka
6) Problem Çözme
7) Dayanıklılık
8) Ara Sınav Haftası
9) Öz Yönetim
10) Mindfulness & İyi Olma
11) Finansal Okuryazarlık
12) Liderlik ve Sorumluluk
13) Medya Okuryazarlığı
14) İş Birliği&Takım Çalışması

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: You must complete the courses assigned to you on Coursera and share your certificates on Coursera.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 50
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 4 48
Ödevler 1 30 30
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 119

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Karmaşık mühendislik problemlerine yönelik yazılım proje, süreç ve ürünlerine ait fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan özellikleri tanımlayabilmek.
2) Karmaşık mühendislik problemlerinde yazılım mimarisi, bileşenleri, ara yüzleri ve sisteme ait diğer alt bileşenleri tasarlayabilmek.
3) Kodlama, doğrulama, sınama ve hata ayıklama konularını da içerecek şekilde karmaşık yazılım sistemleri geliştirebilmek.
4) Karmaşık mühendislik problemlerinde yazılımı, programın davranışlarını beklenen sonuçlara göre sınayarak doğrulayabilmek.
5) Karmaşık yazılım sistemlerinin çalışması sırasında, çalışma ortamının değişmesi, yeni kullanıcı istekleri ve yazılım hatalarının ortaya çıkması ile meydana gelen bakım faaliyetlerine yönelik işlemleri yapabilmek.
6) Karmaşık yazılım sistemlerinde yapılan değişiklikleri izleyebilmek ve kontrol edebilmek, entegrasyonunu sağlayabilmek, yeni sürümlerini sistematik olarak planlayabilmek ve riskleri yönetebilmek.
7) Disiplin içi ve disiplinler arası takımlarda görev alarak karmaşık yazılım sistemleri yaşam süreçlerini tanımlayabilmek, değerlendirebilmek, ölçebilmek, yönetebilmek ve uygulayabilmek.
8) Karmaşık mühendislik problemlerinde gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında yazılım gereksinimlerini toplama, yazılımı tasarlama, geliştirme, sınama, bakımını yapma konularındaki çeşitli araçları ve yöntemleri kullanabilmek.
9) Temel kalite metrikler tanımlayabilmek, yazılım yaşam döngüsü süreçlerini uygulayabilmek, yazılım kalitesini ölçebilmek, kalite model karakteristiklerini tanımlayabilmek, standartları uygulayabilmek ve bunları karmaşık yazılım sistemlerini analiz etmekte, tasarlamakta, geliştirmekte, doğrulamakta ve sınamakta kullanabilmek.
10) Yazılım mühendisliği ile ortak sınırlara sahip olan matematik, fen bilimleri, bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, sistem mühendisliği, ekonomi, yönetim ve sürdürülebilir kalkınma gibi diğer disiplinler hakkında teknik bilgi kazanabilmek ve bunlar aracılığıyla yenilikçi fikirleri karmaşık mühendislik problemlerinde ve girişimcilik faaliyetlerinde kullanabilmek. 4
11) Yazılım mühendisliği kültürü ve etik anlayışını kavrayabilmek ve bunları yazılım mühendisliğinde uygulayabilecek temel bilgilere sahip olmak, meslek hayatı boyunca gerekli teknik becerileri öğrenip başarıyla uygulayabilmek. 3
12) Yabancı dil ve Türkçe kullanarak etkin rapor yazabilmek ve yazılı raporları anlayabilmek, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilmek, etkin sunum yapabilmek, açık ve anlaşılır talimat verebilmek ve alabilmek.
13) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları ile mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak. 3