BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD4005 | Gıda Yasası ve Kontrolü | Güz | 2 | 0 | 2 | 4 |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Dersi Veren(ler): |
Arş.Gör. ECENUR ÖZKUL |
Dersin Amacı: | Besinleri besin kontrol yöntemleri, mevcut mevzuat ve yasal düzenlemeler yönüyle değerlendirmektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1.Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini değerlendirebilecektir. 1.1. Mevzuatta yer alan yasal düzenlemeleri yorumlar. 1.2. Besin kontrolü ile ilgili yönetmelikleri birbiriyle karşılaştırır. 1.3. Besinlerin üretimi ve tüketimiyle ilgili düzenlemeleri sorgular. 2.Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları tartışabilecektir. 2.1. Besinlerle ilgili yeni düzenlemeleri belirler. 2.2. Mevcut yasal düzenlemeleri tartışır. 2.3. Uluslararası düzenlemeleri yorumlar. 3.Besin güvenliği yönünden mevzuatı değerlendirir. 3.1. Mikrobiyal etmenlerin mevzuattaki limitlerini belirler. 3.2. Kimyasal etmenlerin mevzuattaki limitlerini belirler. 3.3. Limitlerin önemini tartışır. |
Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatına Giriş |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatına Giriş | |
1) | Besin Kirliği ve Besin Kirliliğine Neden Olan Maddeler | |
2) | Günümüzde Besin Kontrolünün Önemi | |
3) | Hukuki Olarak Besin Kontrolü ve Mevzuat | |
4) | Besinlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun ve yönetmelikler | |
5) | Yönetmeliklerin İncelenmesi | |
6) | Türk Gıda Kodeksi | |
7) | Türk Gıda Kodeksi Ürün Tebliği İncelenmesi | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Mevzuatta Besin Üretim ve Satış yerleri | |
10) | Besinlerin üretimi, işlenmesi ve depolama aşamalarındaki yasal düzenlemeler | |
11) | Besin Kirliği ve Besin Kirliliğine Neden Olan Maddeler | |
12) | Gıda Ambalajlama ve Etiketleme İlkeleri | |
13) | Gıda Katkı Maddeleri | |
14) | Gıda Katkı Maddeleri |
Ders Notları / Kitaplar: | Türk Gıda Kodeksleri |
Diğer Kaynaklar: | Turkish Food Codex |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 2 | 26 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 5 | 65 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 93 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 2 |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 4 |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 4 |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 4 |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 4 |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 3 |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 3 |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 3 |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 3 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 3 |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 4 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 4 |