NTD2106 Medical Nutrition Therapy in Adult Diseases IIBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD2106 Yetişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi II Bahar 3 2 4 7

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM
Opsiyonel Program Bileşenleri: yok
Dersin Amacı: Bu dersi amacı farklı hastalıklarda uygulanacak tıbbi diyet tedavisinin öğrencilere aktarılmasıdır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1- Farklı hastalıkların makro ve mikro besin öğelerinin metabolizmalarında oluşturduğu farklılıkları karşılaştırır.
2- Hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan biyokimyasal değişiklikleri tanımlar.
3- Hastanın beslenme durumunu değerlendirir.
4- Hastanın klinik tablosuna uygun olarak diyet tedavisini planlar.
5- Diyet tedavisinin hasta üzerindeki sonuçlarını değerlendirir ve değişiklik gerekiyorsa en kısa zamanda değişikliğe gider.
6- Hastalara beslenme eğitimi verir.
7- Hastane mutfağından hastanın diyetinin hastaya en hijyenik ve uygun şekilde ulaşmasını sağlar.
8- Özel beslenme desteği ihtiyacı olan yoğun bakım hastalarının gereksinimlerini hesaplar ve beslenme desteğinin hesaplanan miktarlarda hastaya verilmesini denetler.

Dersin İçeriği

Hastalığın ilerleyişi ve yol açtığı hasarların beslenme ile azaltılabileceği çeşitli hastalıklarda tıbbi diyet tedavisi ile enteral/parenteral beslenme ilkeleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Karaciğer hastalıkları ve beslenme Karaciğer hastalıkları ve beslenme Karaciğer hastalıkları ve beslenme Karaciğer hastalıkları ve beslenme yok
2) Karaciğer hastalıkları ve beslenme Karaciğer hastalıkları ve beslenme Karaciğer hastalıkları ve beslenme Karaciğer hastalıkları ve beslenme yok
3) Alkolizm, safra kesesi ve pankreas hastalıkları ve beslenme Alkolizm, safra kesesi ve pankreas hastalıkları ve beslenme Alkolizm, safra kesesi ve pankreas hastalıkları ve beslenme Alkolizm, safra kesesi ve pankreas hastalıkları ve beslenme yok
4) Böbrek hastalıkları ve beslenme Böbrek hastalıkları ve beslenme Böbrek hastalıkları ve beslenme Böbrek hastalıkları ve beslenme yok
5) Böbrek hastalıkları ve beslenme Böbrek hastalıkları ve beslenme Böbrek hastalıkları ve beslenme Böbrek hastalıkları ve beslenme yok
6) Böbrek hastalıkları ve beslenme Böbrek hastalıkları ve beslenme Böbrek hastalıkları ve beslenme Böbrek hastalıkları ve beslenme yok
7) Yanık tedavisi ve beslenme Yanık tedavisi ve beslenme Yanık tedavisi ve beslenme Yanık tedavisi ve beslenme yok
8) Pre-Post operatif beslenme ve test diyetleri Pre-Post operatif beslenme ve test diyetleri Pre-Post operatif beslenme ve test diyetleri Pre-Post operatif beslenme ve test diyetleri yok
9) ARA SINAV ARA SINAV ARA SINAV ARA SINAV yok
10) Kanser ve beslenme yok
11) Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme yok
12) Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda beslenme yok
13) Besin-İlaç etkileşimi Besin-İlaç etkileşimi Besin-İlaç etkileşimi Besin-İlaç etkileşimi yok
14) Ders Değerlendirme yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Baysal A, ve ark. (2011). Diyet El kitabı. Hatiboğlu yayınevi, Türkiye (ISBN: 9789757527978)
Diğer Kaynaklar: "1- Sardesai, V. (2012). Introduction to clinical nutrition (Third edition). CRC Press, USA
2- Gropper SS, Smith JL. (2012). Advanced nutrition and human metabolism (Sixth edition). Cengage Learning, USA
"

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ara Sınavlar 1 40 40
Final 1 60 60
Toplam İş Yükü 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 2
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 3
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 3
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 3
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 4
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 4
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 3
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 4
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 4
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 5