Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Gıdalarda bulunan suyun önemi ile gıdaların işleme ve degerlendirilmesi sırasında fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki degişimi
|
YOK |
2) |
Gıdalarda bulunan karbonhidratların önemi ve kimyasal özellikleri
|
YOK |
3) |
Gıdalarda bulunan karbonhidratların işleme ve degerlendirme sırasındaki özellikleri ve meydana gelen degişmeler
|
YOK |
4) |
Proteinlerin kimyasal yapısı, gıdalarda bulunan önemli proteinler ve özellikleri
|
YOK |
5) |
Gıdaların işleme ve degerlendirilmesi sırasında proteinlerde meydana gelen degişmeler
|
YOK |
6) |
Lipidlerin önemi , kimyasal özellikleri ve sınıflandırılması
|
YOK |
7) |
Ara Sınav |
YOK |
8) |
Lipidlerin teknolojik önemi, işleme ve degerlendirme sırasında meydana gelen degişmeler.
|
YOK |
9) |
Gıdalarda bulunan vitaminlerin önemi, kimyasal yapıları, sınıflandırılmaları, önemli vitaminlerin özellikleri,Gıdaların işlenmesi ve degerlendirilmesi sırasında vitaminlerde meydana gelen degişimler |
YOK |
10) |
Mineral maddelerin önemi, sınıflandırılması,önemli mineral maddeler ve temel özellikleri
|
YOK |
11) |
Enzimlerin önemi, kimyasal yapıları, sınıflandırılmaları, enzimlerin spesifikligi,işleme ve degerlendirme sırasında meydana gelen degişimler
|
YOK |
12) |
Gıdalarda bulunan fenolik maddelerin ve dogal lezzet bileşenlerinin önemi, özellikleri ile gıda üretim teknolojisi açısından önemi.
|
YOK |
13) |
Gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler |
YOK |
14) |
Ders Değerlendirme |
YOK |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. |
2 |
2) |
Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. |
2 |
3) |
Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. |
3 |
4) |
Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. |
3 |
5) |
Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. |
4 |
6) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. |
3 |
7) |
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. |
3 |
8) |
Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. |
3 |
9) |
Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. |
4 |
10) |
Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. |
3 |
11) |
Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. |
4 |
12) |
Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |
3 |