BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD2003 | Besin Kimyası I | Güz | 2 | 2 | 3 | 7 |
Öğretim Dili: | English |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Dersi Veren(ler): |
Arş.Gör. ECENUR ÖZKUL |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok. |
Dersin Amacı: | Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin öğeleri ile vitamin, mineral, enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerinin ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğretmektir. Laboratuvar saatlerinde besin analizlerinin yapılması ile ilgili deneylerle, öğrencilerin teorik derslerde öğrendiklerinin bir kısmı için uygulama olanağı verilmesidir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersin sonunda öğrenciler; Besinlerin yapısında bulunan makro ve mikro besin öğelerinin ve diğer bileşenlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir. Besinin kalitesini etkileyen fiziksel ve kimyasal reaksiyonları anlar. Besinle ilgili temel analizlerin ilkesini kavrar. |
Bu ders, besin öğelerine ilişkin temel bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlar. Bu ders su, karbonhidratlar, proteinler, lipidler, enzimler, vitaminler, mineraller, alkoller, alkoloidler, aroma ve renk maddeleri ilgili konuları kapsar. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Besin Kimyasına Giriş ve Karbonhidratlar | |
2) | Karbonhidratlar | |
3) | Lipidler | |
4) | Lipidler | |
5) | Proteinler | |
6) | Su | |
7) | Enzimler | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Vitaminler, Mineraller | |
10) | Vitaminler, Mineraller | |
11) | Pigmentler, Aroma maddeleri vb. | |
12) | Pigmentler, Aroma maddeleri vb. | |
13) | Proje Sunumu | |
14) | Proje Sunumu |
Ders Notları / Kitaplar: | Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır. / Course notes will be distributed weekly by the instructor of the course. |
Diğer Kaynaklar: | 1- Demirci, M. 2014. Gıda Kimyası. 7. Baskı. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 40. İstanbul. 2- Bilişli, A. 2009. Gıda Kimyası. Sidaş Medya Limited Şti., İzmir. 3- Tayar, M., Çıbık, R. 2013. Gıda Kimyası. Dora Basım Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Bursa. 4- Keskin, H. 1982. Besin Kimyası I ve II, Fatih Yayınevi. 5- Belitz, HD., Grosch, W. 1999. Food Chemistry. Springer, Germany. 6- Fennema OR. 1996. Food Chemistry. Third Ed. Marcel Dekker, Inc. New Yor |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Laboratuar | 8 | % 10 |
Projeler | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 30 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 70 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 2 | 26 |
Laboratuvar | 13 | 2 | 26 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 8 | 104 |
Proje | 1 | 17 | 17 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 175 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 2 |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 3 |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 3 |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 4 |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 4 |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 3 |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 3 |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 3 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 4 |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 5 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 4 |