BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD1105 | Medikal Biyoloji ve Genetik | Güz | 2 | 0 | 2 | 4 |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Dersi Veren(ler): |
Öğ.Gör. ZEYNEP GÜL |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok. |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı moleküler biyoloji ve genetiğin temel kavramlarını tanımlamak ve temel hücresel mekanizmaların tıptaki öneminin anlaşılması için temel oluşturmaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Hücre yapısını ve fonksiyonunu tanımlar Ökaryotik ve prokaryotik hücreleri karşılaştırır Hücre farklılaşmasını ve epigenetik mekanizmaları açıklar Organellerin yapı ve fonksiyonlarını açıklar Hücre zarını ve işlevini açıklar Hücre iskeleti filamanlarını ve klinik önemlerini tanımlar Hücre dışı matriks ve adezyon moleküllerini, hücre-hücre bağlantılarını ve klinik önemlerini açıklar Hücrenin sinyal iletim mekanizmalarını açıklar Hücre döngüsü, mitoz ve mayoz mekanizması ve klinik önemi açıklar Genetik materyali ve genetiğin temel kavramlarını açıklar DNA hasarını ve onarım mekanizmalarını açıklar Ortak genetik hastalıkları sayın ve altta yatan nedenleri açıklayın |
1) Hücre organizasyonu, prokaryot ve ökaryot hücreler 2) Hücre organelleri 3) Hücre iskeleti 4) Hücre membranı ve transport mekanizmaları 5) Hücrede sinyal iletimi 6) Ekstraselüler matrix ve adhezyon molekülleri 7) Hücre-hücre bağlantıları 8) Genetik materyal 9) DNA-RNA-protein 10) DNA hasar ve tamir mekanizmaları 11) Kalıtıma giriş ve mendel genetiği 12) Klasik mendel genetiğine aykırı kalıtım mekanizmaları 13) Sık görülen genetik hastalıklar-1 14) Sık görülen genetik hastalıklar-2 |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Hücre organizasyonu, prokaryot ve ökaryot hücreler | |
2) | Hücre organelleri | |
3) | Hücre iskeleti | |
4) | Hücre membranı ve transport mekanizmaları | |
5) | Hücrede sinyal iletimi | |
6) | Ekstraselüler matrix ve adhezyon molekülleri | |
7) | Hücre-hücre bağlantıları | |
8) | Genetik materyal | |
9) | DNA-RNA-protein | |
10) | DNA hasar ve tamir mekanizmaları | |
11) | Kalıtıma giriş ve mendel genetiği | |
12) | Klasik mendel genetiğine aykırı kalıtım mekanizmaları | |
13) | Sık görülen genetik hastalıklar-1 | |
14) | Sık görülen genetik hastalıklar-2 |
Ders Notları / Kitaplar: | Alberts B et al. Essential Cell Biology (2014). 4th edition. Garland Science. Nussbaum RL et al. Thompson&Thompson Genetics in Medicine (2007). 7th edition. Saunders/Elsevier. |
Diğer Kaynaklar: | Alberts B et al. Essential Cell Biology (2014). 4th edition. Garland Science. Nussbaum RL et al. Thompson&Thompson Genetics in Medicine (2007). 7th edition. Saunders/Elsevier. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Toplam | % | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 2 |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 3 |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 4 |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 3 |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 3 |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 4 |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 4 |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 3 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 4 |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 5 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 4 |