NTD1105 Medical Biology and GeneticsBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD1105 Medikal Biyoloji ve Genetik Güz 2 0 2 4

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok.
Dersin Amacı: Bu dersin amacı moleküler biyoloji ve genetiğin temel kavramlarını tanımlamak ve temel hücresel mekanizmaların tıptaki öneminin anlaşılması için temel oluşturmaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Hücre yapısını ve fonksiyonunu tanımlar
Ökaryotik ve prokaryotik hücreleri karşılaştırır
Hücre farklılaşmasını ve epigenetik mekanizmaları açıklar
Organellerin yapı ve fonksiyonlarını açıklar
Hücre zarını ve işlevini açıklar
Hücre iskeleti filamanlarını ve klinik önemlerini tanımlar
Hücre dışı matriks ve adezyon moleküllerini, hücre-hücre bağlantılarını ve klinik önemlerini açıklar
Hücrenin sinyal iletim mekanizmalarını açıklar
Hücre döngüsü, mitoz ve mayoz mekanizması ve klinik önemi açıklar
Genetik materyali ve genetiğin temel kavramlarını açıklar
DNA hasarını ve onarım mekanizmalarını açıklar
Ortak genetik hastalıkları sayın ve altta yatan nedenleri açıklayın

Dersin İçeriği

1) Hücre organizasyonu, prokaryot ve ökaryot hücreler
2) Hücre organelleri
3) Hücre iskeleti
4) Hücre membranı ve transport mekanizmaları
5) Hücrede sinyal iletimi
6) Ekstraselüler matrix ve adhezyon molekülleri
7) Hücre-hücre bağlantıları
8) Genetik materyal
9) DNA-RNA-protein
10) DNA hasar ve tamir mekanizmaları
11) Kalıtıma giriş ve mendel genetiği
12) Klasik mendel genetiğine aykırı kalıtım mekanizmaları
13) Sık görülen genetik hastalıklar-1
14) Sık görülen genetik hastalıklar-2

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Hücre organizasyonu, prokaryot ve ökaryot hücreler
2) Hücre organelleri
3) Hücre iskeleti
4) Hücre membranı ve transport mekanizmaları
5) Hücrede sinyal iletimi
6) Ekstraselüler matrix ve adhezyon molekülleri
7) Hücre-hücre bağlantıları
8) Genetik materyal
9) DNA-RNA-protein
10) DNA hasar ve tamir mekanizmaları
11) Kalıtıma giriş ve mendel genetiği
12) Klasik mendel genetiğine aykırı kalıtım mekanizmaları
13) Sık görülen genetik hastalıklar-1
14) Sık görülen genetik hastalıklar-2

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Alberts B et al. Essential Cell Biology (2014). 4th edition. Garland Science.
Nussbaum RL et al. Thompson&Thompson Genetics in Medicine (2007). 7th edition. Saunders/Elsevier.
Diğer Kaynaklar: Alberts B et al. Essential Cell Biology (2014). 4th edition. Garland Science.
Nussbaum RL et al. Thompson&Thompson Genetics in Medicine (2007). 7th edition. Saunders/Elsevier.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 2
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 3
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 4
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 3
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 3
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 4
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 4
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 3
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 4
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 4