BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
GEP1065 | Uygarlık Tarihi I | Güz Bahar |
3 | 0 | 3 | 5 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | Türkçe |
Dersin Türü: | GE-Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi NURAN FERYAL TANSUĞ DOURLARİS |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi DERYA TARBUCK Dr. Öğr. Üyesi NURAN FERYAL TANSUĞ DOURLARİS |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok |
Dersin Amacı: | Karşılaştırmalı bir bakış açısıyla öğrencileri dünya medeniyetleri hakkında bilgilendirmek. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1. Öğrenciler eleştirel düşünme yetenekleri geliştirirler. 2. Öğrenciler tarihsel gelişmeleri analiz edip eleştirebilirler. 3. Öğrenciler çeşitli bilgilerin sentezini yapıp düşüncelerini açık ve anlamlı bir şekilde ifade edebilirler. 4. Öğrenciler tarihsel meseleleri anlama ve inceleyebilme yeteneği geliştirirler. 5. Öğrenciler medeniyet kavramının ne anlama geldiğini anlayıp tartışabilirler. 6. Öğrenciler medeniyetlerin neden doğu bölgesinde ortaya çıktığını anlarlar. |
Medeniyetlerin nasıl ortaya çıktığını ve belli başlı dünya medeniyetlerini incelemek |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Yenitaş Devri: Tarım ve Medeniyetin Ortaya Çıkışı | ders kitaplari |
2) | Mezopotamya Medeniyetleri | ders kitaplari |
3) | Antik Mısır Medeniyeti | ders kitaplari |
4) | Antik Hindistan Medeniyeti | ders kitaplari |
5) | Antik Çin Medeniyeti | ders kitaplari |
6) | Anadolu Medeniyetleri, Hititliler ve Pers İmparatorluğu | ders kitaplari |
7) | Antik Yunan Medeniyeti | ders kitaplari |
8) | Hellenistik Dönem | ders kitaplari |
9) | Roma’ya Giriş; Roma Cumhuriyeti | ders kitaplari |
10) | Roma İmparataorluğu | ders kitaplari |
11) | Hristiyanlığın Temelleri | ders kitaplari |
12) | Klasik Dönem Medeniyetlerinin Sona Erişi: Dönüşen Dünya Tarihi | ders kitaplari |
13) | Doğu Avrupa’da Medeniyet: Bizans | ders kitaplari |
14) | Erken Ortaçağ | ders kitaplari |
Ders Notları / Kitaplar: | Course Notes / Textbooks Peter Stearns, Michael Adas et all, The Global Experience, World Civilizations Albert M. Craig, William A. Graham et all, The Heritage of World Civilizations |
Diğer Kaynaklar: | None |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Küçük Sınavlar | 2 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Küçük Sınavlar | 2 | 8 | 16 |
Ara Sınavlar | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 93 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |