BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
GEP0403 | Fransızca I | Güz Bahar |
3 | 0 | 3 | 5 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | GE-Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Dr. BURCU ALARSLAN ULUDAŞ |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı: Fransızca temel düzeyinde dinleme, konuşma, okuma ve yazmanın eşliğinde yeterlilik geliştirmenize yardımcı olacaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersi başarıyla tamamladığınızda aşağıdakileri yapabiliyor olacaksınız. 1. Kendinizi tanıtabileceksiniz 2. İnsanları selamlayabileceksiniz 3. Alfabeyi öğrenmiş olacaksınız 4. Fransızca telaffuz ve aksanları öğreneceksiniz 5. Eril-dişil arasında ayrımı yapabileceksiniz 6. Çoğul yapabileceksiniz 7. Temel soru kalıpları öğreneceksiniz 8. Artikelleri öğreneceksiniz 9. Edatları öğreneceksiniz 10. Fiil çekimleri öğreneceksiniz (etre, avoir , aller +1.grup fiilleri) 11. Başka birini tanıtabileceksiniz 12. Kelime bilgisi geliştireceksiniz (aile, meslek, milliyet, renkler, sıfatlar, giyim, yiyecek, içecek, hobi…) 13. Fransızca sayabileceksiniz (0-100) 14. Günleri, ayları, mevsimleri öğreneceksiniz 15. Kendiniz ve aileniz hakkında konuşabileceksiniz 16. Olumsuz cümle kurabileceksiniz 17. Hobi ya sevdiğiniz etkinlikleri hakkında konuşabileceksiniz |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | 0403 dersine giriş Alfabe,aksanlar,harf birleşimleri, telaffuz,selamlaşma,tanışma Vedalaşma. İsim kodlama Saluer, Se presenter,prendre conge Salut,bonjour,je m’appelle,au revoir,ça va | |
2) | Unite 1.Ders 0. Fransızca sayılar 11-20, aile sözcükleri, nationalites, Etre, s’appeler , birleşimler (eau,ch,au,oi,ai) | |
3) | Unite 1.Leçon1.Etre,avoir,s’appeler, Habiter. Zamirler, sayılar 20-30 cinsiyetler-masculin-feminin Quel age avez-vous? Avoir | |
4) | Unite 1. Leçon 2.Artikeller le/la, meslekler,habiter fiili, nombres 30-40 en,au,a edatları, ülkeler Dinleme,okuma,konuşma Se presenter | Devoir 4 |
5) | Unite 1.Leçon 3. Aller ve avoir fiilleri,aitlik zamirleri, eril-dişil artikeller nombres 40-50 Un-une, Quel soru türleri Sayılar | Devoir 4 |
6) | Unite 1.Leçon 4-1.grup fiil çekimi şimdiki zamanda:chercher,parler,aimer,habiter Aktiviteler, hobiler, mail yazışması 50-60 | Devoir 5 |
7) | Unite 1 Leçon 4 .Haftanın günleri, aylar ve mevsimler, nombres 60-70 Konuşma, J’aime … Je n’aime pas …J’adore… Je deteste … | Devoir 6 |
8) | 1.QUİZ ( ONLİNE , itslearning üzerinde) 14.11.2024 100 puan üzerinden | |
9) | Aimer,adorer,detester.J’aime … je n’aime pas…iyecek-içecek; Saatleri.Quelle heure est-il? İl est … 70-80 | Devoir 7 |
10) | Unite 2.Leçon 5.İsimlerin çoğulu, artikiler çoğul, il y a,kıyafetler,yer edatları ve zarfları Qu’est-ce que…sorusu, Dinleme,konuşma 80-90 | Devoir 8 |
11) | Unite 2.Leçon 6.İsim,sıfat,yiyelik zamirlerin çoğulu,.Renkler, .Leçon 7.Alışveriş yapmak, işaret sıfatları dişil-eril-çoğul, kıyafetler,renkler,chercher 90-100 trouver fiilleri,Comment?Combien? soruları | Devoir 9 |
12) | Unite 2.Leçon 7.Okuma,dinleme, sorulara cevap verme, Fiyatı,rengi sorma, nesne tanımlama ve yeri sorma, zevkleri ifade e etme | Devoir 10 |
13) | 2.QUİZ ONLİNE 19.12.2024 100 puan üzerinden | 100 puan üzerinden |
14) | 2.Quiz analizi. FİNAL hazırlığı – alıştırmalar Mazeret haftası |
Ders Notları / Kitaplar: | |
Diğer Kaynaklar: | Le nouveau TAXİ 1 (livre de l’étudiant) Le matériel de l’enseignant (Hocanın ders materyalleri) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Küçük Sınavlar | 2 | % 20 |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | 1 | % 10 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Uygulama | 3 | 2 | 6 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 1 | 16 |
Sunum / Seminer | 2 | 2 | 4 |
Proje | 2 | 4 | 8 |
Ödevler | 6 | 2 | 12 |
Küçük Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 94 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |