BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
GEP0203 | Küreselleşme ve İstanbul | Güz Bahar |
3 | 0 | 3 | 4 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | GE-Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Öğ.Gör. İLHAN ZEYNEP KARAKILIÇ |
Dersin Amacı: | Bu derste öğrenciler İstanbul’un 1950’lerden ama özellikle 1980’lerden sonra Türkiye’de uygulanan neoliberal ekonomi politikaları ve etkisini pek çok alanda gösteren küreselleşme ile nasıl değiştiğini, şehre farklı açılardan bakarak öğrenecekler. İstanbul’un bir küresel şehir olarak kabul edildiği ders boyunca öğrencilerin hem bir şehrin küreselleşme ile ilişkisini hem de İstanbul’un farklı katmanlarını görebilmesi ve bu katmanların değerini takdir etmeyi öğrenmesi amaçlanmıştır. Öğrencilerin derslere aktif katılımı ile küreselleşmenin anlamı, ekonomik boyutu, küreselleşme süreci ile İstanbul’un bağlantısı, İstanbul’un nasıl küreselleştiği, küreselleşmenin kentsel dönüşüm süreçlerine ve kentin kültür hayatına etkileri üzerine kendi fikirlerini geliştirmeleri ve bunları tartışmaları beklenmektedir. Ders farklı bölümlerden gelen öğrencilere küreselleşme, kentleşme, kentsel dönüşüm, yerinden edilme, farklılaşma gibi kavramları da tanıtmayı amaçlar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersin sonunda öğrencilerin kazanımları: 1. Küreselleşmenin ne olduğunu anlamak, 2. Şehirlerin gelişimi ve küreselleşmeleri hakkında bilgi edinmek 3. Türkiye’de planlı ekonomi dönemi ve neoliberal dönüşüm hakkında bilgi sahibi olmak 4. 1950’den beri Türkiye’deki kentleşmeyi İstanbul üzerinden görmek, 5. İstanbul’un küreselleşmeden ekonomik ve mekânsal nasıl etkilendiğini görmek, 6. Bu sürecin kentsel hafıza, kültür endüstrisi, yemek kültürü ve alışveriş alışkanlıkları gibi alanlarda etkilerini görmek 7. Bu farklı alanların zenginliğini takdir ederek, bu zenginliği hayatlarına katmak konusunda bilinç kazanmasını sağlamak olacaktır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Sınıfla tanışma ve ders izlencesinin incelenmesi | |
2) | Sınıfla tanışma ve ders izlencesinin incelenmesi | |
3) | Küreselleşme | Giddens, A. (2006). “Globalization and Changing World". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 48-74. Held, D. and A. McGrew, D. Galdblatt, J. Perraton (1999). Globalization, Global Governance 5:(4): 483-496. |
4) | Küreselleşme ve Kentler | Giddens, A. (2006). “Cities and Urban Spaces". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 922-935. |
5) | Türkiye'de Knetleşme ve İstanbul'un Küreselleşmesi | Keyder, Ç. (1999). “The Setting”. In "İstanbul, Between the Global and the Local" edited by . Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 1-28. |
6) | İstanbul'da Küresel Değişme 1 | watching documentary Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (2011, İmre Azem) Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir https://www.imdb.com/title/tt1854524/ https://www.youtube.com/watch?v=maEcPKBXV0M&t=641s |
7) | İstanbul'da Küresel Değişme 2 | Erder, S. (1999). “Where do you hail from?". In "İstanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp 161-171 |
8) | İstanbul'da Küresel Değişme 3 | Kuyucu, T. and Ö. Ünsal (2009). “‘Urban Transformation’ as State-led Property Transfer: An Analysis of Two Cases of Urban Renewal in Istanbul", Urban Studies, 47(7): 1479-1499. |
9) | İstanbul'da Küresel Değişme 4 | Walking tour papers’ submission and discussions |
10) | İstanbul'da Sosyal Hafıza | Baykan, A., Z.İ. Boynudelik, B. Uluoğlu and B. Sevingen (2010). "Contestations over a Living Heritage Site: the Case of Büyük Valide Han". In "Orienting Istanbul: Cultural Capital of Europe?", edited by D. Göktürk, L. Soysal and İ. Türeli. London and New York: Routledge. Pp: 71-87. |
11) | İstanbul'da Kültür Endüstrisi | Stokes, M. (1999). “Souding Out: the Culture Industries and the Globalization of Istanbul". In "Istanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 121-139. Watching documentary “Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul” (2005, Fatih Akın) Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul https://www.imdb.com/title/tt0459242/ |
12) | İstanbul'da Yemek Kültürü | Yenal, Z. and M. Kubiena. (2016). "Culinary Work at the Crossroads in Istanbul", Gastronomica, 16(1): 62-77. Vardar, N. (2017). Women to Women Refugee Kitchen Web Page: https://m.bianet.org/english/women/182834-woman-to-woman-refugee-kitchen Al Sayed, D. and N. Fawakhirjy (????). Web Page: https://culinarybackstreets.com/cities-category/istanbul/2019/vezir-han/ watching TV Show Anthony Bourdain, No Reservations in Istanbul (2010) https://www.youtube.com/watch?v=pz223HRovno&t=180s |
13) | Küresel Bir Geçiş: İstanbul Boğazı | Şehir Hatları, History https://www.sehirhatlari.istanbul/en/corporate/history-58 Akçura, G. (2018). “Life on Beaches of Istanbul” in İstanbul's Seaside Pleasure. İstanbul: Pera Museum. Pp 87-174. |
14) | Ödev Teslimi ve Genel Tartışma |
Ders Notları / Kitaplar: | Course Resources 1. Week: Meeting with the class and examining the course syllabus 2. Week: Meeting with the class and examining the course syllabus 3. Week: Globalization Giddens, A. (2006). “Globalization and Changing World". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 48-74. Held, D. and A. McGrew, D. Galdblatt, J. Perraton (1999). Globalization, Global Governance 5:(4): 483-496. 4.Week: Globalization and Cities Giddens, A. (2006). “Cities and Urban Spaces". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 922-935. 5. Week: Urbanization in Turkey and Globalization in Istanbul Keyder, Ç. (1999). “The Setting”. In "İstanbul, Between the Global and the Local" edited by . Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 1-28. 6.Week: Global Change in Istanbul 1 watching documentary Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (2011, İmre Azem) Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir https://www.imdb.com/title/tt1854524/ https://www.youtube.com/watch?v=maEcPKBXV0M&t=641s 7.Week: Global Change in Istanbul 2 Erder, S. (1999). “Where do you hail from?". In "İstanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp 161-171. 8.Week: Kuyucu, T. and Ö. Ünsal (2009). “‘Urban Transformation’ as State-led Property Transfer: An Analysis of Two Cases of Urban Renewal in Istanbul", Urban Studies, 47(7): 1479-1499. 9.Week: Global Change in Istanbul 4 Walking tour papers’ submission and discussions 10. Week: Social memory in Istanbul Baykan, A., Z.İ. Boynudelik, B. Uluoğlu and B. Sevingen (2010). "Contestations over a Living Heritage Site: the Case of Büyük Valide Han". In "Orienting Istanbul: Cultural Capital of Europe?", edited by D. Göktürk, L. Soysal and İ. Türeli. London and New York: Routledge. Pp: 71-87. 11. Week: Culture Industry in İstanbul Stokes, M. (1999). “Souding Out: the Culture Industries and the Globalization of Istanbul". In "Istanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 121-139. Watching documentary “Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul” (2005, Fatih Akın) Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul https://www.imdb.com/title/tt0459242/ https://www.youtube.com/watch?v=lnNZbpx-AWY 12. Week: Food Culture in Istanbul Yenal, Z. and M. Kubiena. (2016). "Culinary Work at the Crossroads in Istanbul", Gastronomica, 16(1): 62-77. Vardar, N. (2017). Women to Women Refugee Kitchen Web Page: https://m.bianet.org/english/women/182834-woman-to-woman-refugee-kitchen Al Sayed, D. and N. Fawakhirjy (????). Web Page: https://culinarybackstreets.com/cities-category/istanbul/2019/vezir-han/ watching TV Show Anthony Bourdain, No Reservations in Istanbul (2010) https://www.youtube.com/watch?v=pz223HRovno&t=180s 13. Week: Global Passage: Bosphorus Şehir Hatları, History https://www.sehirhatlari.istanbul/en/corporate/history-58 Akçura, G. (2018). “Life on Beaches of Istanbul” in İstanbul's Seaside Pleasure. İstanbul: Pera Museum. Pp 87-174. 14. Week: Submission of Map or Leaflet of Daily Tour in İstanbul Assignment and General Discussion |
Diğer Kaynaklar: | Course Resources 1. Week: Meeting with the class and examining the course syllabus 2. Week: Meeting with the class and examining the course syllabus 3. Week: Globalization Giddens, A. (2006). “Globalization and Changing World". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 48-74. Held, D. and A. McGrew, D. Galdblatt, J. Perraton (1999). Globalization, Global Governance 5:(4): 483-496. 4.Week: Globalization and Cities Giddens, A. (2006). “Cities and Urban Spaces". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 922-935. 5. Week: Urbanization in Turkey and Globalization in Istanbul Keyder, Ç. (1999). “The Setting”. In "İstanbul, Between the Global and the Local" edited by . Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 1-28. 6.Week: Global Change in Istanbul 1 watching documentary Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (2011, İmre Azem) Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir https://www.imdb.com/title/tt1854524/ https://www.youtube.com/watch?v=maEcPKBXV0M&t=641s 7.Week: Global Change in Istanbul 2 Erder, S. (1999). “Where do you hail from?". In "İstanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp 161-171. 8.Week: Kuyucu, T. and Ö. Ünsal (2009). “‘Urban Transformation’ as State-led Property Transfer: An Analysis of Two Cases of Urban Renewal in Istanbul", Urban Studies, 47(7): 1479-1499. 9.Week: Global Change in Istanbul 4 Walking tour papers’ submission and discussions 10. Week: Social memory in Istanbul Baykan, A., Z.İ. Boynudelik, B. Uluoğlu and B. Sevingen (2010). "Contestations over a Living Heritage Site: the Case of Büyük Valide Han". In "Orienting Istanbul: Cultural Capital of Europe?", edited by D. Göktürk, L. Soysal and İ. Türeli. London and New York: Routledge. Pp: 71-87. 11. Week: Culture Industry in İstanbul Stokes, M. (1999). “Souding Out: the Culture Industries and the Globalization of Istanbul". In "Istanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 121-139. Watching documentary “Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul” (2005, Fatih Akın) Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul https://www.imdb.com/title/tt0459242/ https://www.youtube.com/watch?v=lnNZbpx-AWY 12. Week: Food Culture in Istanbul Yenal, Z. and M. Kubiena. (2016). "Culinary Work at the Crossroads in Istanbul", Gastronomica, 16(1): 62-77. Vardar, N. (2017). Women to Women Refugee Kitchen Web Page: https://m.bianet.org/english/women/182834-woman-to-woman-refugee-kitchen Al Sayed, D. and N. Fawakhirjy (????). Web Page: https://culinarybackstreets.com/cities-category/istanbul/2019/vezir-han/ watching TV Show Anthony Bourdain, No Reservations in Istanbul (2010) https://www.youtube.com/watch?v=pz223HRovno&t=180s 13. Week: Global Passage: Bosphorus Şehir Hatları, History https://www.sehirhatlari.istanbul/en/corporate/history-58 Akçura, G. (2018). “Life on Beaches of Istanbul” in İstanbul's Seaside Pleasure. İstanbul: Pera Museum. Pp 87-174. 14. Week: Submission of Map or Leaflet of Daily Tour in İstanbul Assignment and General Discussion |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Uygulama | 1 | % 20 |
Küçük Sınavlar | 2 | % 20 |
Final | 1 | % 40 |
Rapor Teslimi | 1 | % 20 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Uygulama | 2 | 2 | 4 |
Proje | 2 | 4 | 8 |
Küçük Sınavlar | 3 | 6 | 18 |
Ara Sınavlar | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 92 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |