GEP0203 Globalization and IstanbulBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GEP0203 Küreselleşme ve İstanbul Güz
Bahar
3 0 3 4
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: GE-Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. İLHAN ZEYNEP KARAKILIÇ
Dersin Amacı: Bu derste öğrenciler İstanbul’un 1950’lerden ama özellikle 1980’lerden sonra Türkiye’de uygulanan neoliberal ekonomi politikaları ve etkisini pek çok alanda gösteren küreselleşme ile nasıl değiştiğini, şehre farklı açılardan bakarak öğrenecekler. İstanbul’un bir küresel şehir olarak kabul edildiği ders boyunca öğrencilerin hem bir şehrin küreselleşme ile ilişkisini hem de İstanbul’un farklı katmanlarını görebilmesi ve bu katmanların değerini takdir etmeyi öğrenmesi amaçlanmıştır. Öğrencilerin derslere aktif katılımı ile küreselleşmenin anlamı, ekonomik boyutu, küreselleşme süreci ile İstanbul’un bağlantısı, İstanbul’un nasıl küreselleştiği, küreselleşmenin kentsel dönüşüm süreçlerine ve kentin kültür hayatına etkileri üzerine kendi fikirlerini geliştirmeleri ve bunları tartışmaları beklenmektedir. Ders farklı bölümlerden gelen öğrencilere küreselleşme, kentleşme, kentsel dönüşüm, yerinden edilme, farklılaşma gibi kavramları da tanıtmayı amaçlar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrencilerin kazanımları:
1. Küreselleşmenin ne olduğunu anlamak,
2. Şehirlerin gelişimi ve küreselleşmeleri hakkında bilgi edinmek
3. Türkiye’de planlı ekonomi dönemi ve neoliberal dönüşüm hakkında bilgi sahibi olmak
4. 1950’den beri Türkiye’deki kentleşmeyi İstanbul üzerinden görmek,
5. İstanbul’un küreselleşmeden ekonomik ve mekânsal nasıl etkilendiğini görmek,
6. Bu sürecin kentsel hafıza, kültür endüstrisi, yemek kültürü ve alışveriş alışkanlıkları gibi alanlarda etkilerini görmek
7. Bu farklı alanların zenginliğini takdir ederek, bu zenginliği hayatlarına katmak konusunda bilinç kazanmasını sağlamak olacaktır.

Dersin İçeriği

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Sınıfla tanışma ve ders izlencesinin incelenmesi
2) Sınıfla tanışma ve ders izlencesinin incelenmesi
3) Küreselleşme Giddens, A. (2006). “Globalization and Changing World". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 48-74. Held, D. and A. McGrew, D. Galdblatt, J. Perraton (1999). Globalization, Global Governance 5:(4): 483-496.
4) Küreselleşme ve Kentler Giddens, A. (2006). “Cities and Urban Spaces". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 922-935.
5) Türkiye'de Knetleşme ve İstanbul'un Küreselleşmesi Keyder, Ç. (1999). “The Setting”. In "İstanbul, Between the Global and the Local" edited by . Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 1-28.
6) İstanbul'da Küresel Değişme 1 watching documentary Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (2011, İmre Azem) Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir https://www.imdb.com/title/tt1854524/ https://www.youtube.com/watch?v=maEcPKBXV0M&t=641s
7) İstanbul'da Küresel Değişme 2 Erder, S. (1999). “Where do you hail from?". In "İstanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp 161-171
8) İstanbul'da Küresel Değişme 3 Kuyucu, T. and Ö. Ünsal (2009). “‘Urban Transformation’ as State-led Property Transfer: An Analysis of Two Cases of Urban Renewal in Istanbul", Urban Studies, 47(7): 1479-1499.
9) İstanbul'da Küresel Değişme 4 Walking tour papers’ submission and discussions
10) İstanbul'da Sosyal Hafıza Baykan, A., Z.İ. Boynudelik, B. Uluoğlu and B. Sevingen (2010). "Contestations over a Living Heritage Site: the Case of Büyük Valide Han". In "Orienting Istanbul: Cultural Capital of Europe?", edited by D. Göktürk, L. Soysal and İ. Türeli. London and New York: Routledge. Pp: 71-87.
11) İstanbul'da Kültür Endüstrisi Stokes, M. (1999). “Souding Out: the Culture Industries and the Globalization of Istanbul". In "Istanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 121-139. Watching documentary “Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul” (2005, Fatih Akın) Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul https://www.imdb.com/title/tt0459242/
12) İstanbul'da Yemek Kültürü Yenal, Z. and M. Kubiena. (2016). "Culinary Work at the Crossroads in Istanbul", Gastronomica, 16(1): 62-77. Vardar, N. (2017). Women to Women Refugee Kitchen Web Page: https://m.bianet.org/english/women/182834-woman-to-woman-refugee-kitchen Al Sayed, D. and N. Fawakhirjy (????). Web Page: https://culinarybackstreets.com/cities-category/istanbul/2019/vezir-han/ watching TV Show Anthony Bourdain, No Reservations in Istanbul (2010) https://www.youtube.com/watch?v=pz223HRovno&t=180s
13) Küresel Bir Geçiş: İstanbul Boğazı Şehir Hatları, History https://www.sehirhatlari.istanbul/en/corporate/history-58 Akçura, G. (2018). “Life on Beaches of Istanbul” in İstanbul's Seaside Pleasure. İstanbul: Pera Museum. Pp 87-174.
14) Ödev Teslimi ve Genel Tartışma

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Course Resources

1. Week: Meeting with the class and examining the course syllabus

2. Week: Meeting with the class and examining the course syllabus

3. Week: Globalization

Giddens, A. (2006). “Globalization and Changing World". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 48-74.

Held, D. and A. McGrew, D. Galdblatt, J. Perraton (1999). Globalization, Global Governance 5:(4): 483-496.

4.Week: Globalization and Cities

Giddens, A. (2006). “Cities and Urban Spaces". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 922-935.

5. Week: Urbanization in Turkey and Globalization in Istanbul

Keyder, Ç. (1999). “The Setting”. In "İstanbul, Between the Global and the Local" edited by . Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 1-28.

6.Week: Global Change in Istanbul 1

watching documentary Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (2011, İmre Azem)

Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir https://www.imdb.com/title/tt1854524/
https://www.youtube.com/watch?v=maEcPKBXV0M&t=641s

7.Week: Global Change in Istanbul 2

Erder, S. (1999). “Where do you hail from?". In "İstanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp 161-171.



8.Week:

Kuyucu, T. and Ö. Ünsal (2009). “‘Urban Transformation’ as State-led Property Transfer: An Analysis of Two Cases of Urban Renewal in Istanbul", Urban Studies, 47(7): 1479-1499.

9.Week: Global Change in Istanbul 4
Walking tour papers’ submission and discussions

10. Week: Social memory in Istanbul

Baykan, A., Z.İ. Boynudelik, B. Uluoğlu and B. Sevingen (2010). "Contestations over a Living Heritage Site: the Case of Büyük Valide Han". In "Orienting Istanbul: Cultural Capital of Europe?", edited by D. Göktürk, L. Soysal and İ. Türeli. London and New York: Routledge. Pp: 71-87.


11. Week: Culture Industry in İstanbul

Stokes, M. (1999). “Souding Out: the Culture Industries and the Globalization of Istanbul". In "Istanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 121-139.


Watching documentary “Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul” (2005, Fatih Akın)
Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul https://www.imdb.com/title/tt0459242/

https://www.youtube.com/watch?v=lnNZbpx-AWY

12. Week: Food Culture in Istanbul

Yenal, Z. and M. Kubiena. (2016). "Culinary Work at the Crossroads in Istanbul", Gastronomica, 16(1): 62-77.

Vardar, N. (2017). Women to Women Refugee Kitchen Web Page: https://m.bianet.org/english/women/182834-woman-to-woman-refugee-kitchen

Al Sayed, D. and N. Fawakhirjy (????). Web Page:
https://culinarybackstreets.com/cities-category/istanbul/2019/vezir-han/

watching TV Show Anthony Bourdain, No Reservations in Istanbul (2010)
https://www.youtube.com/watch?v=pz223HRovno&t=180s

13. Week: Global Passage: Bosphorus

Şehir Hatları, History https://www.sehirhatlari.istanbul/en/corporate/history-58

Akçura, G. (2018). “Life on Beaches of Istanbul” in İstanbul's Seaside Pleasure. İstanbul: Pera Museum. Pp 87-174.

14. Week: Submission of Map or Leaflet of Daily Tour in İstanbul Assignment and General Discussion

Diğer Kaynaklar: Course Resources

1. Week: Meeting with the class and examining the course syllabus

2. Week: Meeting with the class and examining the course syllabus

3. Week: Globalization

Giddens, A. (2006). “Globalization and Changing World". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 48-74.

Held, D. and A. McGrew, D. Galdblatt, J. Perraton (1999). Globalization, Global Governance 5:(4): 483-496.

4.Week: Globalization and Cities

Giddens, A. (2006). “Cities and Urban Spaces". In Sociology. Malden: Polity Press. Pp. 922-935.

5. Week: Urbanization in Turkey and Globalization in Istanbul

Keyder, Ç. (1999). “The Setting”. In "İstanbul, Between the Global and the Local" edited by . Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 1-28.

6.Week: Global Change in Istanbul 1

watching documentary Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (2011, İmre Azem)

Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir https://www.imdb.com/title/tt1854524/
https://www.youtube.com/watch?v=maEcPKBXV0M&t=641s

7.Week: Global Change in Istanbul 2

Erder, S. (1999). “Where do you hail from?". In "İstanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp 161-171.



8.Week:

Kuyucu, T. and Ö. Ünsal (2009). “‘Urban Transformation’ as State-led Property Transfer: An Analysis of Two Cases of Urban Renewal in Istanbul", Urban Studies, 47(7): 1479-1499.

9.Week: Global Change in Istanbul 4
Walking tour papers’ submission and discussions

10. Week: Social memory in Istanbul

Baykan, A., Z.İ. Boynudelik, B. Uluoğlu and B. Sevingen (2010). "Contestations over a Living Heritage Site: the Case of Büyük Valide Han". In "Orienting Istanbul: Cultural Capital of Europe?", edited by D. Göktürk, L. Soysal and İ. Türeli. London and New York: Routledge. Pp: 71-87.


11. Week: Culture Industry in İstanbul

Stokes, M. (1999). “Souding Out: the Culture Industries and the Globalization of Istanbul". In "Istanbul, Between the Global and the Local", edited by Ç. Keyder. New York: Rowman and Littlefield Publishers. Pp. 121-139.


Watching documentary “Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul” (2005, Fatih Akın)
Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul https://www.imdb.com/title/tt0459242/

https://www.youtube.com/watch?v=lnNZbpx-AWY

12. Week: Food Culture in Istanbul

Yenal, Z. and M. Kubiena. (2016). "Culinary Work at the Crossroads in Istanbul", Gastronomica, 16(1): 62-77.

Vardar, N. (2017). Women to Women Refugee Kitchen Web Page: https://m.bianet.org/english/women/182834-woman-to-woman-refugee-kitchen

Al Sayed, D. and N. Fawakhirjy (????). Web Page:
https://culinarybackstreets.com/cities-category/istanbul/2019/vezir-han/

watching TV Show Anthony Bourdain, No Reservations in Istanbul (2010)
https://www.youtube.com/watch?v=pz223HRovno&t=180s

13. Week: Global Passage: Bosphorus

Şehir Hatları, History https://www.sehirhatlari.istanbul/en/corporate/history-58

Akçura, G. (2018). “Life on Beaches of Istanbul” in İstanbul's Seaside Pleasure. İstanbul: Pera Museum. Pp 87-174.

14. Week: Submission of Map or Leaflet of Daily Tour in İstanbul Assignment and General Discussion

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Uygulama 1 % 20
Küçük Sınavlar 2 % 20
Final 1 % 40
Rapor Teslimi 1 % 20
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Uygulama 2 2 4
Proje 2 4 8
Küçük Sınavlar 3 6 18
Ara Sınavlar 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 92

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak.
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak.
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek.
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak.
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak.
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek.
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak.
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek.
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak.
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak.
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak.
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek.