SOC4053 VictimologyBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar PSİKOLOJİÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
PSİKOLOJİ
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
SOC4053 Mağdur Bilimi Bahar 3 0 3 5
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. MİNE ÖZAŞÇILAR
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. MİNE ÖZAŞÇILAR
Opsiyonel Program Bileşenleri: "."
Dersin Amacı: Ders viktimoloji alanında çağdaş gelişimlere, kavramsal boyutlara, temel kavramlara ve literatüre, alt dallarına ve kriminoloji ve adli yargılama sürecindeki rolüne odaklanmakatadır. Viktimolojinin tarihsel ve gelişen rollerini derinlemesine ele alınacaktır. Ayrıca ders, çağdaş programların analizini ve Türkiye’de adli yargılama sürecindeki magdurları da ele alacaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıda sıralananları gerçekleştirmeye muktedir olacaklar:
1)Mağdur ve mağdurbilim kavramlarını tanımlayabilecek
2)Viktiminoloji ve sosyoloji arasındaki ilişkiyi analiz edebilecek,
3)Suç ve suçun etkilerini ölçebilecek,
4)Viktimolojinin tarihçesini anlayabilecek,
5)Türk adli yargıama sürecini ve mağdurların durumlarını analiz edebilecek,
6)Mağduriyetin sonuçlarını analiz edebilecek,
7)Mağdur destek programlarını anlayabilecek,
8)Kadın mağdurlar ile ilgili sorunların farkına varabilcek,
9)Çocuk fiziksel ve cinsel mağduriyetindeki dinamikleri anlayabilecek,
10)Özel mağduriyet biçimlerini kavrayabilecek,
11)Kurumsal boyuttaki mağduriyetin dinamiklerinianlayabilecek,
12)Viktimilojinin uluslararası boyutunu anlayabilecek

Dersin İçeriği

Ders, viktimolojinin tarihsel gelişimine ve Türkiye'de adli mekanizma sürecinde mağdurların artan rolünü inceleyecektir. Mağdur destek programlarının önemi vurgulanarak, mağduriyetin farklı alanlardaki dinamikleri tartışılacaktır. Ayrıca ders suçun mağdura etkisi, suç mağduriyetinin sonuçları, viktimolojinin uluslararası boyutları başlıklarını da içermektedir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Viktimolojiye Giris Ders programını okumak
2) Viktimolojinin Tarihçesi • Hukukun gelişimi • Sosyal Güçler • Viktimioloji Teorileri Harvey Wallece, Allyn and Bacon (2007). Victimology : Legal, Psychological, and Social Perspectives”, , Pearson. Judith M. Sgarzi and Jack McDevitt (2003). Victimology : A study of crime victims and their roles”, Prentice Hall.
3) Suçun ölçümü ve etkileri • Resmi raporlar • Diğer raporlar Harvey Wallece, Allyn and Bacon (2007). Victimology : Legal, Psychological, and Social Perspectives”, , Pearson.
4) Adli yarglama süreci ve mağdurlar Adli yargılama sürecinde mağdu ile ilgili düzenlemeler Victims and Victimisation a Reader, edited by Brian Williams and Hannah Goodman Chong, McGrawHill, 2009 Odev: Proje onerisi hazırlanmak
5) Türk Adli yargılama sistemi
6) Mağduriyetin Sonuçları • Fiziksel Sonuçları • Psikoloijk Sonuçları • Finansal Sonuçları Judith M. Sgarzi and Jack McDevitt (2003). Victimology : A study of crime victims and their roles”, Prentice Hall.
7) Mağdurlara Destek • Medya • Yasal düzenlemeler Harvey Wallece, Allyn and Bacon (2007). Victimology : Legal, Psychological, and Social Perspectives”, , Pearson.
8) Özel mağduriyet türleri • Aile içi şiddet mağdurları • Çocuk mağdurlar • Adam öldürme suçu mağdurları • Kadın mağdurlar Judith M. Sgarzi and Jack McDevitt (2003). Victimology : A study of crime victims and their roles”, Prentice Hall.
9) PROJE Sunumları
10) Özel mağduriyet türleri • Yaşlı mağdurlar • Nefret suçu mağdurları Judith M. Sgarzi and Jack McDevitt (2003). Victimology : A study of crime victims and their roles”, Prentice Hall.
11) Seri Cinayet Mağdurları Flört tecavüzleri ARA Sınav Victims and Victimisation a Reader, edited by Brian Williams and Hannah Goodman Chong, McGrawHill, 2009
12) Kurumlardaki Mağdurlar • Okul şiddeti mağdurları • Kampüs şiddeti mağdurları Harvey Wallece, Allyn and Bacon (2007). Victimology : Legal, Psychological, and Social Perspectives”, , Pearson
13) Kurumlardaki Mağdurlar • İşyeri şiddeti • Mağdursuz suçların mağduru Harvey Wallece, Allyn and Bacon (2007). Victimology : Legal, Psychological, and Social Perspectives”, Pearson
14) Mağdur Hakları Viktimolojinin uluslararası boyutu • History and leaders in the field • Crime victim surveys • Globalization of crime and victims • The united nations • The international criminal court • International victimization War, natural disasters, and other Harvey Wallece, Allyn and Bacon (2007). Victimology : Legal, Psychological, and Social Perspectives”, , Pearson. Judith M. Sgarzi and Jack McDevitt (2003). Victimology : A study of crime victims and their roles”, Prentice Hall.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Victimology : Legal, Psychological, and Social Perspectives”, Harvey Wallece, Allyn and Bacon, Pearson, 2007

Victimology : A study of crime victims and their roles Judith M. Sgarzi and Jack McDevitt, Prentice Hall, 2003.

Victims and Victimisation a Reader edited by Brian Williams and Hannah Goodman Chong, McGrawHill, 2009
Diğer Kaynaklar: Additional readings will be provided.
Ek okumalar sağlanacaktır.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 16 % 10
Sunum 1 % 10
Projeler 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 3 42
Sunum / Seminer 1 10 10
Proje 1 20 20
Ara Sınavlar 2 4 8
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 124

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) İnsan zihnine ve davranışlarına yönelik ilgi geliştirmek, kuramları görgül bulguları kullanarak değerlendirebilmek, eleştirel düşünce becerisi elde ederek psikolojinin kanıta dayalı bir bilim olduğunu anlamak.
2) İnsan davranışı hakkında biyopsikososyal bir bakış açısı kazanmak. Davranışın biyolojik, psikolojik, ve sosyal değişkenlerini anlamak.
3) Psikolojideki temel kavramlar ve bunları incelemede kullanılan kuramsal ve uygulamalı yaklaşımları öğrenmek (örneğin temel gözlem ve görüşme tekniklerini bilmek).
4) Psikoloji alan yazınında baskın dil olan İngilizceyi kullanarak bilgiye erişim ve bilgiyi yazma yöntem ve becerileri edinmek, bilimsel araştırma ve veri değerlendirme tekniklerini (örneğin korelasyonel, deneysel, kesitsel ve boylamsal çalışmalar, vaka çalışmaları) tanımak ve uygulamak.
5) Ayrımcılığa ve önyargıya karşı bir tutum benimsemek; araştırma ve uygulama alanlarında çalışırken etik duyarlılık göstermek.
6) Psikolojinin temel alt alanlarını (deneysel, gelişim, klinik, bilişsel, sosyal ve endüstri/örgütsel psikoloji) ve bunlarla ilgili çalışma ve uzmanlık alanlarını tanımak.
7) Bilimsel çalışmanın temel unsurları olan problem oluşturma, hipotez kurma ve veri toplamanın yanında bulguları analiz etme, yorumlama ve sunma için gerekli becerileri edinmek.
8) Psikolojik ölçme ve değerlendirme için gerekli temel bilgi ve becerileri kazanmak.
9) Psikolojiye katkıda bulunacak diğer disiplinlere (tıp, genetik, biyoloji, ekonomi, sosyoloji, siyaset bilimi, iletişim, felsefe, antropoloji, edebiyat, hukuk, sanat vd.) ait temel bilgileri edinmek ve bu bilgileri psikolojik süreçlerin anlaşılması ve yorumlanmasında kullanabilmek.
10) Toplumsal sorunlara karşı duyarlılık geliştirmek; psikoloji alanının ve toplumun yararına olan etkinliklerde sorumluluk almak.
11) Problem çözme becerisine sahip olmak ve bunun için gerekli analitik yaklaşımları geliştirebilmek.
12) İş ve akademik hayatta herhangi bir konuyu eleştirel ele alarak düşüncelerini ifade edebilmek.