GEP1203 Küreselleşme ve İstanbulBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GEP1203 Küreselleşme ve İstanbul Güz
Bahar
3 0 3 4
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: Turkish
Dersin Türü: GE-Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. İLHAN ZEYNEP KARAKILIÇ
Dersin Amacı: Bu derste öğrenciler İstanbul’un 1950’lerden ama özellikle 1980’lerden sonra Türkiye’de uygulanan neoliberal ekonomi politikaları ve etkisini pek çok alanda gösteren küreselleşme ile nasıl değiştiğini, şehre farklı açılardan bakarak öğrenecekler. İstanbul’un bir küresel şehir olarak kabul edildiği ders boyunca öğrencilerin hem bir şehrin küreselleşme ile ilişkisini hem de İstanbul’un farklı katmanlarını görebilmesi ve bu katmanların değerini takdir etmeyi öğrenmesi amaçlanmıştır. Öğrencilerin derslere aktif katılımı ile küreselleşmenin anlamı, ekonomik boyutu, küreselleşme süreci ile İstanbul’un bağlantısı, İstanbul’un nasıl küreselleştiği, küreselleşmenin kentsel dönüşüm süreçlerine ve kentin kültür hayatına etkileri üzerine kendi fikirlerini geliştirmeleri ve bunları tartışmaları beklenmektedir. Ders farklı bölümlerden gelen öğrencilere küreselleşme, kentleşme, kentsel dönüşüm, yerinden edilme, farklılaşma gibi kavramları da tanıtmayı amaçlar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrencilerin kazanımları:
1. Küreselleşmenin ne olduğunu anlamak,
2. Şehirlerin gelişimi ve küreselleşmeleri hakkında bilgi edinmek
3. Türkiye’de planlı ekonomi dönemi ve neoliberal dönüşüm hakkında bilgi sahibi olmak
4. 1950’den beri Türkiye’deki kentleşmeyi İstanbul üzerinden görmek,
5. İstanbul’un küreselleşmeden ekonomik ve mekânsal nasıl etkilendiğini görmek,
6. Bu sürecin kentsel hafıza, kültür endüstrisi, yemek kültürü ve alışveriş alışkanlıkları gibi alanlarda etkilerini görmek
7. Bu farklı alanların zenginliğini takdir ederek, bu zenginliği hayatlarına katmak konusunda bilinç kazanmasını sağlamak olacaktır.

Dersin İçeriği

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ders izlencesinin incelenmesi, tanışma 1
2) Ders izlencesinin incelenmesi, tanışma 2
3) Globalization Giddens, A. (2008). “Küreselleşme ve Değişen Dünya”. Sosyoloji içinde. İstanbul: Kırmızı Yayınları. Sf: 83-104. Held, D. ve A. McGrew, D. Galdblatt, J. Perraton (2015). “Küreselleşme Nedir?”, Sosyoloji Başlangıç Okumaları içinde, editör: A. Giddens. İstanbul: Say Yayınları. Sf. 71-75.
4) Kentler ve Küreselleşme Giddens, A. (2008). “Şehirler ve Kentsel Alanlar”. Sosyoloji içinde. İstanbul: Kırmızı Yayınları. Sf: 973-987.
5) İstanbul’da Küresel Değişme 1 Keyder, Ç. (2009). “Arka Plan”, İstanbul Küresel ile Yerel Arasında içinde, hazırlayan Ç. Keyder. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 21-41. Kolluoğlu, B. (2014). “Sunuş, Şehre Gören Gözlerle Bakmak”, Yeni İstanbul Çalışmaları: Sınırlar, Mücadeleler, Açılımlar içinde, hazırlayan A. Bartu Candan ve Cenk Özbay. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 17-27.
6) İstanbul’da Küresel Değişim 2 Erder, S. (2009). “Nerelisin Hemşerim?”, İstanbul Küresel ile Yerel Arasında içinde, hazırlayan Ç. Keyder. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 192-205.
7) İstanbul’da Küresel Değişim 3 Kuyucu, T. ve Ö. Ünsal (2011). “Neoliberal Kent Rejimiyle Mücadele: Başıbüyük ve Tarlabaşı’nda Kentsel Dönüşüm ve Direniş”, İstanbul Nereye? Küresel Kent, Kültür, Avrupa içinde. Hazırlayanlar D. Göktürk, L. Soysal, İ. Türeli. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 85-107. Bartu Candan, A. Ve B. Kolluoğlu (2008). “Kapalı Siteler ve Sosyal Tabakalaşma” Mimdap.org Erişim Adresi: http://mimdap.org/2008/12/kapaly-siteler-ve-sosyal-tabakalathma/
8) İstanbul’da Küresel Değişim 4 Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (2011, İmre Azem) belgeseli izlenmesi Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir https://www.imdb.com/title/tt1854524/ https://www.youtube.com/watch?v=maEcPKBXV0M
9) Yürüme ve gözlemleme ödevi teslimi ve tartışması
10) İstanbul'da Küreselleşen Kültür Endüstrisi Stokes, M. (2009). “Kültür Endüstrileri ve İstanbul’un Küreselleşmesi”, İstanbul Küresel ile Yerel Arasında içinde, hazırlayan Ç. Keyder. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 145-168. Özyurt, F. (2015). “O Eski Halinden Eser Yok Şimdi: Unkapanı Plakçılar Çarşısı”, Gazete Bilkent. Erişim Adresi: http://www.gazetebilkent.com/o-eski-halinden-eser-yok-simdi/ Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul (2005, Fatih Akın) belgeselinin izlenmesi Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul https://www.imdb.com/title/tt0459242/ https://www.youtube.com/watch?v=WqksLUiX2cw
11) İstanbul’da Gıda ve Yemek Türkkan, C. Ve B. Özyer (2021). “İstanbul’u Beslemek- İstanbul Kent Konseyi Tarım, Gıda ve Su Ürünleri Çalışma Grubu Canlı Yayını” Erişim Adresi: https://www.youtube.com/watch?v=FyGw-fF2QVw +90, (2022). “Tarihi Yedikule Bostanları, İstanbul’un Ortasında Bir Cennet” Erişim Adresi: https://www.youtube.com/watch?v=H0xc7xDYu5c Tuncer, E. (2018). “Yemek ve yerleşmek: Fatih'te Suriye lokantaları”, T24. Erişim Adresi: https://t24.com.tr/k24/yazi/yemek-ve-yerlesmek,1575 Balancar, F. (2020). “İstanbul'dan Anadolu'ya farklı renkleriyle Rum yemek kültürü”. Agos. Erişim Adresi: http://www.agos.com.tr/tr/yazi/24049/istanbul-dan-anadolu-ya-farkli-renkleriyle-rum-yemek-kulturu
12) İstanbul’da Sivil Toplum
13) Genel Tekrar 1
14) Genel Tekrar 2

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Ders Kaynakları
1. Hafta: Ders izlencesinin incelenmesi, tanışma 1

2. Hafta: Ders izlencesinin incelenmesi, tanışma 2

3. Hafta: Küreselleşme
Giddens, A. (2008). “Küreselleşme ve Değişen Dünya”. Sosyoloji içinde. İstanbul: Kırmızı Yayınları. Sf: 83-104.
Held, D. ve A. McGrew, D. Galdblatt, J. Perraton (2015). “Küreselleşme Nedir?”, Sosyoloji Başlangıç Okumaları içinde, editör: A. Giddens. İstanbul: Say Yayınları. Sf. 71-75.

4. Hafta: Kentler ve Küreselleşme
Giddens, A. (2008). “Şehirler ve Kentsel Alanlar”. Sosyoloji içinde. İstanbul: Kırmızı Yayınları. Sf: 973-987.

5. Hafta: İstanbul’da Küresel Değişme 1
Keyder, Ç. (2009). “Arka Plan”, İstanbul Küresel ile Yerel Arasında içinde, hazırlayan Ç. Keyder. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 21-41.
Kolluoğlu, B. (2014). “Sunuş, Şehre Gören Gözlerle Bakmak”, Yeni İstanbul Çalışmaları: Sınırlar, Mücadeleler, Açılımlar içinde, hazırlayan A. Bartu Candan ve Cenk Özbay. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 17-27.

6. Hafta: İstanbul’da Küresel Değişim 2
Erder, S. (2009). “Nerelisin Hemşerim?”, İstanbul Küresel ile Yerel Arasında içinde, hazırlayan Ç. Keyder. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 192-205.

Karakılıç, İ.Z. (2021). Fener, Balat, Ayvansaray: Haliç’ten Akan Belleğin İzinde, Spektrum, Tasarım Rehberleri, 4:90-93.

7. Hafta: İstanbul’da Küresel Değişim 3
Kuyucu, T. ve Ö. Ünsal (2011). “Neoliberal Kent Rejimiyle Mücadele: Başıbüyük ve Tarlabaşı’nda Kentsel Dönüşüm ve Direniş”, İstanbul Nereye? Küresel Kent, Kültür, Avrupa içinde. Hazırlayanlar D. Göktürk, L. Soysal, İ. Türeli. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 85-107.
Bartu Candan, A. Ve B. Kolluoğlu (2008). “Kapalı Siteler ve Sosyal Tabakalaşma” Mimdap.org
Erişim Adresi: http://mimdap.org/2008/12/kapaly-siteler-ve-sosyal-tabakalathma/

8. Hafta: İstanbul’da Küresel Değişim 4
Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (2011, İmre Azem) belgeseli izlenmesi
Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir https://www.imdb.com/title/tt1854524/
https://www.youtube.com/watch?v=maEcPKBXV0M

9. Hafta: Yürüme ve gözlemleme ödevi teslimi ve tartışması

10. Hafta: Küreselleşen Kültür Endüstrisi
Stokes, M. (2009). “Kültür Endüstrileri ve İstanbul’un Küreselleşmesi”, İstanbul Küresel ile Yerel Arasında içinde, hazırlayan Ç. Keyder. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 145-168.
Özyurt, F. (2015). “O Eski Halinden Eser Yok Şimdi: Unkapanı Plakçılar Çarşısı”, Gazete Bilkent.
Erişim Adresi: http://www.gazetebilkent.com/o-eski-halinden-eser-yok-simdi/

Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul (2005, Fatih Akın) belgeselinin izlenmesi
Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul https://www.imdb.com/title/tt0459242/
https://www.youtube.com/watch?v=WqksLUiX2cw

11. Hafta: İstanbul’da Gıda ve Yemek

Türkkan, C. Ve B. Özyer (2021). “İstanbul’u Beslemek- İstanbul Kent Konseyi Tarım, Gıda ve Su Ürünleri Çalışma Grubu Canlı Yayını”
Erişim Adresi: https://www.youtube.com/watch?v=FyGw-fF2QVw
+90, (2022). “Tarihi Yedikule Bostanları, İstanbul’un Ortasında Bir Cennet”
Erişim Adresi: https://www.youtube.com/watch?v=H0xc7xDYu5c
Tuncer, E. (2018). “Yemek ve yerleşmek: Fatih'te Suriye lokantaları”, T24. Erişim Adresi: https://t24.com.tr/k24/yazi/yemek-ve-yerlesmek,1575
Balancar, F. (2020). “İstanbul'dan Anadolu'ya farklı renkleriyle Rum yemek kültürü”. Agos. Erişim Adresi: http://www.agos.com.tr/tr/yazi/24049/istanbul-dan-anadolu-ya-farkli-renkleriyle-rum-yemek-kulturu

12. Hafta: İstanbul’da Sivil Toplum

13. Hafta: Genel Tekrar 1
14. Hafta: Genel Tekrar 2

Diğer Kaynaklar: -Ders Kaynakları
1. Hafta: Ders izlencesinin incelenmesi, tanışma 1

2. Hafta: Ders izlencesinin incelenmesi, tanışma 2

3. Hafta: Küreselleşme
Giddens, A. (2008). “Küreselleşme ve Değişen Dünya”. Sosyoloji içinde. İstanbul: Kırmızı Yayınları. Sf: 83-104.
Held, D. ve A. McGrew, D. Galdblatt, J. Perraton (2015). “Küreselleşme Nedir?”, Sosyoloji Başlangıç Okumaları içinde, editör: A. Giddens. İstanbul: Say Yayınları. Sf. 71-75.

4. Hafta: Kentler ve Küreselleşme
Giddens, A. (2008). “Şehirler ve Kentsel Alanlar”. Sosyoloji içinde. İstanbul: Kırmızı Yayınları. Sf: 973-987.

5. Hafta: İstanbul’da Küresel Değişme 1
Keyder, Ç. (2009). “Arka Plan”, İstanbul Küresel ile Yerel Arasında içinde, hazırlayan Ç. Keyder. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 21-41.
Kolluoğlu, B. (2014). “Sunuş, Şehre Gören Gözlerle Bakmak”, Yeni İstanbul Çalışmaları: Sınırlar, Mücadeleler, Açılımlar içinde, hazırlayan A. Bartu Candan ve Cenk Özbay. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 17-27.

6. Hafta: İstanbul’da Küresel Değişim 2
Erder, S. (2009). “Nerelisin Hemşerim?”, İstanbul Küresel ile Yerel Arasında içinde, hazırlayan Ç. Keyder. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 192-205.

Karakılıç, İ.Z. (2021). Fener, Balat, Ayvansaray: Haliç’ten Akan Belleğin İzinde, Spektrum, Tasarım Rehberleri, 4:90-93.

7. Hafta: İstanbul’da Küresel Değişim 3
Kuyucu, T. ve Ö. Ünsal (2011). “Neoliberal Kent Rejimiyle Mücadele: Başıbüyük ve Tarlabaşı’nda Kentsel Dönüşüm ve Direniş”, İstanbul Nereye? Küresel Kent, Kültür, Avrupa içinde. Hazırlayanlar D. Göktürk, L. Soysal, İ. Türeli. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 85-107.
Bartu Candan, A. Ve B. Kolluoğlu (2008). “Kapalı Siteler ve Sosyal Tabakalaşma” Mimdap.org
Erişim Adresi: http://mimdap.org/2008/12/kapaly-siteler-ve-sosyal-tabakalathma/

8. Hafta: İstanbul’da Küresel Değişim 4
Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (2011, İmre Azem) belgeseli izlenmesi
Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir https://www.imdb.com/title/tt1854524/
https://www.youtube.com/watch?v=maEcPKBXV0M

9. Hafta: Yürüme ve gözlemleme ödevi teslimi ve tartışması

10. Hafta: Küreselleşen Kültür Endüstrisi
Stokes, M. (2009). “Kültür Endüstrileri ve İstanbul’un Küreselleşmesi”, İstanbul Küresel ile Yerel Arasında içinde, hazırlayan Ç. Keyder. İstanbul: Metis Yayınları. Sf. 145-168.
Özyurt, F. (2015). “O Eski Halinden Eser Yok Şimdi: Unkapanı Plakçılar Çarşısı”, Gazete Bilkent.
Erişim Adresi: http://www.gazetebilkent.com/o-eski-halinden-eser-yok-simdi/

Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul (2005, Fatih Akın) belgeselinin izlenmesi
Crossing the Bridge: the Sound of İstanbul https://www.imdb.com/title/tt0459242/
https://www.youtube.com/watch?v=WqksLUiX2cw

11. Hafta: İstanbul’da Gıda ve Yemek

Türkkan, C. Ve B. Özyer (2021). “İstanbul’u Beslemek- İstanbul Kent Konseyi Tarım, Gıda ve Su Ürünleri Çalışma Grubu Canlı Yayını”
Erişim Adresi: https://www.youtube.com/watch?v=FyGw-fF2QVw
+90, (2022). “Tarihi Yedikule Bostanları, İstanbul’un Ortasında Bir Cennet”
Erişim Adresi: https://www.youtube.com/watch?v=H0xc7xDYu5c
Tuncer, E. (2018). “Yemek ve yerleşmek: Fatih'te Suriye lokantaları”, T24. Erişim Adresi: https://t24.com.tr/k24/yazi/yemek-ve-yerlesmek,1575
Balancar, F. (2020). “İstanbul'dan Anadolu'ya farklı renkleriyle Rum yemek kültürü”. Agos. Erişim Adresi: http://www.agos.com.tr/tr/yazi/24049/istanbul-dan-anadolu-ya-farkli-renkleriyle-rum-yemek-kulturu

12. Hafta: İstanbul’da Sivil Toplum

13. Hafta: Genel Tekrar 1
14. Hafta: Genel Tekrar 2

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 2 % 20
Ödev 1 % 20
Final 1 % 40
Rapor Teslimi 1 % 20
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Uygulama 2 2 4
Proje 2 4 8
Küçük Sınavlar 3 6 18
Ara Sınavlar 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 92

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak.
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak.
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek.
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak.
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak.
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek.
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak.
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek.
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak.
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak.
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak.
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek.