İŞLETME (İNGİLİZCE, TEZSİZ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BUS5291 | Hizmetler Pazarlaması | Güz Bahar |
3 | 0 | 3 | 8 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | |
Dersin Koordinatörü: | Öğ.Gör. HAKAN ASLAN |
Dersi Veren(ler): |
Doç. Dr. FİGEN YILDIRIM Öğ.Gör. MEHMET EMİN ÖRGE |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok |
Dersin Amacı: | Dersin amacı hizmetlere ilişkin genel bilgiler verildikten sonra hizmetlerin çeşitleri, hizmetlerin özellikleri, hizmet pazarlaması stratejileri, hedef pazarının tespiti, hizmetlere ilişkin pazarlama karmasının belirlenmesi, ürün (hizmet) üretimi, hizmetlerin fiyatlandırılması, hizmetlerin tutundurulması, hizmetlerin dağıtımını incelemektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenci; 1) hizmet pazarlamasının temelini teşkil eden kavram ve olguları açıklar. 2) hizmet pazarlaması karmasını analiz eder ve oluşturur. 3) hizmet kalitesi, müşteri beklentileri ve müşteri memnuniyeti kavramlarını sentez ederek, uygulamaya yönelik öneriler sunar. 4) hizmet sektöründe ürün tasarımı kavramını anlar, belirli sektörler için hizmet tasarımı formüle eder. |
Ders; hizmet pazarlaması karması unsurları, hizmet süreci tasarlama, hizmet kalitesi konularını kapsamaktadır. Örnek olay incelemeri, sektörden davet edeceğimiz profesyonellerle interaktif çalışmalar ders akışı içerisinde yer alacaktır |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Hizmetler ve hizmet sektörü gelişimi, önemi ve özellikleri | Okuma; araştırma |
1) | Rekabetçi pazarlarda hizmetleri konumlandırmak | Okuma; araştırma |
2) | Hizmetler bağlamında tüketici davranışı | Okuma; araştırma |
3) | Hizmet ürünleri geliştirmek: Çekirdek ve tamamlayıcı unsurlar | Okuma; araştırma |
4) | Hizmetleri fiziksel ve dijital kanallarla dağıtmak | Okuma; araştırma |
5) | Fiyatları belirlemek ve gelir yönetimini uygulamak | Okuma; araştırma |
6) | Rekabetçi pazarlarda hizmetleri konumlandırmak | Okuma; araştırma |
7) | Hizmet süreçlerini tasarlamak ve yönetmek | Okuma; araştırma |
8) | Hizmet süreçlerini tasarlamak ve yönetmek | Okuma; araştırma |
9) | Müşteri ilişkileri yönetimi ve sadakat geliştirmek | Okuma; araştırma |
10) | Şikayet yönetmek ve hizmet düzeltme | Okuma; araştırma |
11) | Hizmet kalitesini ve üretkenliği geliştirmek | Okuma; araştırma |
12) | SERVQUAL ve alternatif hizmet kalitesi ölçme enstrümanları | Okuma; araştırma |
13) | Öğrenci Sunumları | |
14) | Genel Tekrar | |
15) | Final Sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | "1. Lovelock, C and Wirtz, J., Services Marketing, Prentice Hall 2. Karahan, Kasım., Hizmet Pazarlaması, Beta Dağıtım 3. Öztürk, Sevgi Ayşe., Hizmet Pazarlaması, Ekin Dağıtım 4. Ahmet Hamdi İSLAMOĞLU, Hizmet Pazarlaması, Beta Basım Yayım, 2006" |
Diğer Kaynaklar: | "Makaleler, ders notları, sektörel dergiler, vakalar. Valarie A. Zeithaml, Mary Jo Bitner and Dwayne Gremler (2008), Services Marketing: Integrating Customer Focus Across the Firm, 5th ed., McGraw-Hill/Irwin. Christian Gronroos (2007), Service Management and Marketing: Customer Management in Service Competition, 3rd ed., Wiley. Adrian Palmer (2011), Principles of Services Marketing, 6th ed., McGraw-Hill Higher Education." |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 50 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Uygulama | 12 | 36 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 117 |
Ara Sınavlar | 1 | 3 |
Final | 1 | 3 |
Toplam İş Yükü | 201 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
0) | İşletme ve yönetim alanlarında sorunlarını çözmek için strateji, politika ve uygulama planları geliştirmek ve kalite süreçlerine göre sonuçları değerlendirmek | |
1) | Lisans düzeyinde alınan işletme bilgilerinin yüksek lisans ile genişletilmesi | |
1) | 1) İşletme ve yönetim alanlarında sorunlarını çözmek için strateji, politika ve uygulama planları geliştirmek ve kalite süreçlerine göre sonuçları değerlendirmek 2) Lisans düzeyinde alınan işletme bilgilerinin yüksek lisans ile genişletilmesi 3) Işletme alanı ile ilgili çeşitli disiplinler arasındaki etkileşimi kavramak ve bilgi ve becerilerini değerlendirmek, 4) İşletme alanında uzmanlık düzeyinde kazanılan bilgi ve becerilerin teorik ve pratik alanda kullanılması 5) Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak işletme alanında uzmanlık gerektiren sorunların analizi 6) Problem çözme ve sonuçlarının değerlendirilmesi, çözüm yolları geliştirilmesi, bağımsız işletme alanında bir sorun değerlendirilmesi 7) İşletme alanında öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirmek 8) Eleştirel bakış açısıyla işletme alanı ile ilgili bilgileri değerlendirmek, 9) Yazılı, sözlü ve görsel sunumlar aracılığıyla alanında ve dışındaki gruplara işletme alanında bireysel çalışmalar sunmak ve son gelişmeleri sistematik olarak sunmak 10) Eleştirel bir bakış açısıyla toplumsal ilişkiler ve normları incelendiğinde etkili ilişkileri, ekip çalışması uygulanarak risk ve işletmecilik alanında değişimi yönetmek, ve bu sosyal ilişkilerin sürdürülmesi yeteneğine sahip eğitim liderleri geliştirmek. | |
2) | Işletme alanı ile ilgili çeşitli disiplinler arasındaki etkileşimi kavramak ve bilgi ve becerilerini değerlendirmek, | |
3) | İşletme alanında uzmanlık düzeyinde kazanılan bilgi ve becerilerin teorik ve pratik alanda kullanılması | |
4) | Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak işletme alanında uzmanlık gerektiren sorunların analizi | |
5) | Problem çözme ve sonuçlarının değerlendirilmesi, çözüm yolları geliştirilmesi, bağımsız işletme alanında bir sorun değerlendirilmesi | |
6) | İşletme alanında öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirmek | |
7) | Eleştirel bakış açısıyla işletme alanı ile ilgili bilgileri değerlendirmek, | |
8) | Yazılı, sözlü ve görsel sunumlar aracılığıyla alanında ve dışındaki gruplara işletme alanında bireysel çalışmalar sunmak ve son gelişmeleri sistematik olarak sunmak | |
9) | Eleştirel bir bakış açısıyla toplumsal ilişkiler ve normları incelendiğinde etkili ilişkileri, ekip çalışması uygulanarak risk ve işletmecilik alanında değişimi yönetmek, ve bu sosyal ilişkilerin sürdürülmesi yeteneğine sahip eğitim liderleri geliştirmek. |