POL4428 Public Opinion and Foreign PolicyBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar TIPÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
TIP
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
POL4428 Kamuoyu ve Dış Politika Bahar
Güz
3 0 3 6
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Hibrit
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ESRA ALBAYRAKOĞLU
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. EBRU ŞULE CANAN SOKULLU
Opsiyonel Program Bileşenleri: Mevcut Değil.
Dersin Amacı: Demokrasilerde, dış politika tercihlerine stratejik taahhütlerde bulunulması, güçlü halk desteğini gerektirir. Geleneksel bilgelik, halk desteğini sürdürmenin modern demokrasilerde bir zorlama olduğunu, çünkü insanların çıkarlarının bir göstergesi olarak ve karar vericilerin kaçınılmaz olarak dikkate almaları gereken istekleri olarak hizmet ettiğini öne sürmektedir. Demokratik teorinin merkezi zincirine göre, vatandaşların politika tercihlerinin, hükümetin karar alma sürecinin temelini oluşturması gerekiyor. Kamuoyunu ve Soğuk Savaş sonrası dönem dış politika bağını incelemek ve anlamak için gerekli olan arka plan bilgisi ve teorik ve pratik becerileri sağlamayı amaçlamaktadır. Demokratik sistemlerde kamuoyunu incelemenin teorik ve pratik önemi göz önünde bulundurulduğunda, öğrenciler, duruma özel analizler de dâhil olmak üzere kamuoyu ve dış politika hakkındaki sorgulama mantığını öğrenirler. Ana odak, savaş ve kamuoyu üzerinedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu derste başarılı olan öğrenciler;
1) Kamuoyu, doğası ve etkileri hakkında temel teorik ve kavramsal bilgileri kavrar.
2) Sosyal Bilimlerdeki kullanılan veri analizi programı olan “Statistical Package for the Social Sciences” (SPSS) hakkında temel bilgi sahibi olur.
3) Kantitatif analiz hakkında bilgi sahibi olur.
4) Anket ve rapor hazırlamak için gerekli beceri ve bilgiyi edinir.
5) Kamuoyu rapor ve araştırmalarını yorumlar.
6) Aktif sorgulama ve eleştirel düşünme ile ilgili beceri geliştirir.

Dersin İçeriği

Bu ders, kamuoyunu ve Soğuk Savaş sonrası dönem dış politika bağlantısını incelemek ve anlamak için gereken arka plan bilgisi ile teorik ve pratik becerileri sağlar. Öğrenciler, vakaya özel analizler de dâhil olmak üzere, kamuoyu ve dış politika hakkında sorgulama mantığını öğrenirler.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Derse Giriş Ve Genel Bakış
2) "Kamuoyu" Nedir? Kamuoyu Tarihi • Glynn et al (1999) ‘The meanings of public opinion’ Ch. 1 • Shiraev and Sobel (2007) “What is Public opinion?” pp: 2-6 • Glynn et al (1999) ‘The history of public opinion’ Ch. 2
3) Kamuoyu Yöntemleri • Glynn et al (1999) ‘Methods for studying public opinion’ Ch. 3 • Shiraev and Sobel (2007) “Measurement of Opinion” pp: 20 – 43 TO DO: Create thematic working groups: EU-immigration-Transatlantic relations-War (Syria)-Hard security-Soft security-media and information-environment- Russia-energy Students: Assignment 1. • Pick an article relevant to topic and learn about the methodology and content. • Following this, do a search from Pew, TTS, Gallup, Eurobarometer about the theme selected by your group. • Question and answer wording, polling organization information (20 questions each group on the themes assigned) Deadline Week 4 (Times New Roman 12, Student and Group name written).
4) Kamuoyu Ve Dış Politika • Holsti (1996) Ch 1 • Mueller, J. (1996) ‘Fifteen Propositions about American Foreign policy and public opinion in an era free of compelling threats’ National Convention of the International Studies Association, San Diego, California, April 16-20, 1996 • Philip J. Powlick; Andrew Z. Katz (1998) ‘Defining the American Public Opinion/Foreign Policy Nexus’ Mershon International Studies Review, Vol. 42, No. 1. (May, 1998), pp. 29-61. • Hinckley, R. H. (1988) ‘Public Attitudes toward Key Foreign Policy Events’ Journal of Conflict Resolution Vol. 32: 295-318. ECS: Each group will be distributed an article on the topic/theme selected. Particularly “literature review” and “method (“research design”) sections should be studied. Questionnaire Draft – 1
5) Kamuoyu Ve Dış Politika Teorileri: (A) Kamuoyu Ve Dış Politikaya Klasik Gelenekçi Yaklaşımlar • Holsti (1996) Ch. 2 • Caspary, W. R. (1970) ‘The Mood Theory: A Study of Public Opinion and Foreign Policy’ American Political Science Review Vol. 64 (2) (June): 536-547 Anket -2 Anketin sonuçlandırılması Pilot Çalışma: Hafta 5
6) Kamuoyu ve dış politika kuramları (a) Kamuoyuna ve dış politikaya klasik geleneksel yaklaşımlar • Holsti (1996) Ch 3 • Holsti, O. R. (1992) ‘Public Opinion and Foreign Policy: Challenges to the Almond-Lippmann Consensus Mershon Series: Research Programs and Debates’ International Studies Quarterly Vol. 36: 439-466. • Nincic, M. (1992a) ‘A Sensible Public: New Perspectives on Popular Opinion and Foreign Policy’ Journal of Conflict Resolution Vol. 36 (4): 772-789. ECS: Öğrencilerin teknik konularda eğitimi. Öğrenciler: Tartışma Her grup sınıfta pilot çalışmalarını tartışacak
7) Ara Sınav
8) SPSS’e Giriş SAHA ÇALIŞMASI Anketi sonlandırdıktan sonra her grup ve üye anketi yürütmek için sahaya gidecek!
9) Spss -Kamuoyu - Medya - Dış Politika • Soroka, S. (2003) ‘Media, Public Opinion, and Foreign Policy, Press and Politics, Vol. 8 (1) (Winter): 27-48. https://www.youtube.com/watch?v=nI3K9hOxYpA Kodlama Öğrenciler: eğitmen gözetiminde anketlerin toplanması, veri girişi. Öğrenciler: Her grup veri temizliğinden sorumlu olmalıdır.
10) Veri Kümesinin Tamamlanması ve Verilerin Analizi (Tanımlayıcı Ve Korelasyon) Public Opinion - Political Elite - Foreign Policy Nexus • Shiraev and Sobel (2007) “Government: Does Public opinion Matter?” pp: 12-18
11) Raporların gözden geçirilmesi ve analizlerin grup sunumlarının yapılması Öğrenciler: Her öğrenci veri setini analiz etmelidir (diğer grup üyeleriyle birlikte). Talimatlar öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır. (bu analizler gruplar tarafından hazırlanacak ve 12-13. Haftalarda sunulacak nihai raporlar için kullanılacaktır).
12) Raporların gözden geçirilmesi ve analizlerin grup sunumlarının yapılması Öğrenciler: Her öğrenci veri setini analiz etmelidir (diğer grup üyeleriyle birlikte). Talimatlar öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır. (bu analizler gruplar tarafından hazırlanacak ve 12-13. Haftalarda sunulacak nihai raporlar için kullanılacaktır).
13) Raporların gözden geçirilmesi ve analizlerin grup sunumlarının yapılması Öğrenciler: Her öğrenci veri setini analiz etmelidir (diğer grup üyeleriyle birlikte). Talimatlar öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır. (bu analizler gruplar tarafından hazırlanacak ve 12-13. Haftalarda sunulacak nihai raporlar için kullanılacaktır).
14) Konu Tekrarı & Soru-Cevap

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: •Holsti, O. R. (1996) Public Opinion and American Foreign Policy Ann Arbour: University of Michigan Press.
•Everts, P. and P. Isernia (eds) (2001) Public Opinion and International Use of Force London: Routledge.
•Glynn, C. J., S. Herbst, G. J. O’Keefe and R. Y. Shapiro (1999) Public Opinion Boulder, CO: Westview Press.
•Canan-Sokullu, Ebru Transatlantic Public Opinion on War Saarbrücken: Lambert (2014)
•Lacos, B., R.Y. Shapiro and P. Isernia (eds.) (2000) Decision-making in a Glass House: Mass Media, Public Opinion, and American and European Foreign Policy in the 21st Century Lanham: Rowman and Littlefield Publishers, Inc.
•Shiraev, E. and R. Sobel (2007) People and Their Opinions: Thinking Critically about Public Opinion N.Y.: Pearson
Diğer Kaynaklar: Articles in Course Package and other online resources related to topics covered.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 30
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 39
Uygulama 3 15
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 91.5
Sunum / Seminer 1 0.5
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 150

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel ve klinik tıp bilimlerinden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edindiği bilgi, beceri ve tutumları bütünleştirerek sağlık hizmeti sunumunda kullanır.
2) Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir.
3) Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler.
4) Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde gerekli çalışmaları yapar.
5) Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir.
6) Sağlık hizmet sunumunda, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde güvenli, akılcı ve etkin yaklaşım gösterir.
7) Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, girişimsel ve/veya girişimsel olmayan uygulamaları hasta için güvenli ve etkin bir biçimde gerçekleştirir.
8) Hasta ve çalışan sağlığını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak sağlık hizmeti sunar.
9) Sağlık hizmet sunumunda, sağlığa etki eden gerek bölgesel ve küresel ölçekteki fiziksel ve sosyoekonomik çevreye ilişkin değişiklikleri, gerekse de kendisine başvuran kişilerin bireysel özellik ve davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurur.
10) Mesleğini yürütürken iyi hekimlik uygulamalarını dikkate alır.
11) Mesleğinin gerektirdiği etik ilkeler ile hak ve yasal sorumluluklar çerçevesinde görev ve yükümlülükleri yerine getirir.
12) Hastanın bütünlüğünü dikkate alarak, yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlar gösterir.
13) Mesleki uygulamalarındaki performansını, duygularını ve bilişsel özelliklerini de göz önünde bulundurarak değerlendirir.
14) Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur.
15) Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile işbirliği içinde planlayabilir ve yürütebilir.
16) Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur.
17) Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya geliştirilmesine önem verir, bunun için gerekenleri yapar.
18) Hizmet sunumu sırasında sağlık ekibi içinde örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
19) Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, değerlendirme süreçlerinde kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır.
20) Birlikte hizmet sunduğu sağlık ekibi içinde, olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenir.
21) Sağlık ekibi içindeki sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkındadır ve buna uygun davranışlar gösterir.
22) Mesleki uygulamalarında meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır.
23) Hasta,hasta yakınları,sağlık çalışanları diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar.
24) Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyo kültürel özelliklere sahip birey ve gruplar ile etkili iletişim kurar.
25) Tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, hastayı karar verme mekanizmalarına ortak eden, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir.
26) Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar, uygular ve elde ettiği sonuçları ve/veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır.
27) Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır ve eleştirel değerlendirir.
28) Klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular.
29) Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır.
30) Bireysel çalışma süreçleri ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir.
31) Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir.
32) Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler