Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Derse Giriş |
|
2) |
Türk Adı ve Orta Asya Coğrafyası'nın Kökeni
Türkoloji ve Türk Tarihi Araştırmaları
|
|
3) |
Asya Hunları
Asya Hunlarındaki Topluluklar
Orta Asya'daki Asya Hunları dönemindeki diğer Türk boyları
|
|
4) |
Orta Asya'da Asya Hunlarından Sonraki Durum
Gök Türk Hanlığı Tarihinin Önemi
Birinci Gök Türk Hanlığı
|
|
5) |
Gök Türk Hanlığı'nda İnterregnum
II. Gök Türk Hanlığı
Gök Türkler ve Eski Türk Devlet Modeli
|
|
6) |
Uygur Kağanlığı Kuruluş ve Yıkılış |
|
7) |
Vize |
|
8) |
Kültür nedir? Medeniyet nedir?
Kültür ve Medeniyet İlişkileri Medeniyetin Ortaya Çıkış Nedenleri
|
|
9) |
Türk Göçebelerinin Göçebelik ve Atlı Pastoral-Göçebe Bozkır Kültürünün Analizi
Türk Kültüründe Sosyal Yapı / Türklerde Teşkilat
|
|
10) |
Edebi Kültür ve Sanat
Türklerin Dini (Gök Tengri, Şamanizm, Maniheizm, Budizm, Yahudilik, Hristiyanlık, İslam)
|
|
11) |
Türk Coğrafyasında Şehir ve Kasaba Hayatı |
|
12) |
Türk Törenleri, Toyları, Bayramları, Şenlikleri |
|
13) |
İnsan ve Hakları, Türk Töresi |
|
14) |
Final |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. |
|
2) |
Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. |
|
3) |
Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. |
|
4) |
Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. |
|
5) |
Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. |
|
6) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. |
|
7) |
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. |
|
8) |
Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. |
|
9) |
Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. |
|
10) |
Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. |
|
11) |
Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. |
|
12) |
Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |
|