GEP0635 Climate Change CommunicationBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar YENİ MEDYAÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
YENİ MEDYA
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GEP0635 İklim Değişikliği İletişimi Güz 3 0 3 5
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: GE-Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi NİLÜFER GEYSİ
Dersin Amacı: Öğrenciler, iklim kriziyle ilgili iletişim sorunlarını çok boyutlu bir bakış açısıyla ele alabilecek; stratejik iletişim yapabilmek ve çeşitli kanallar aracılığıyla etkili iletişim kurmak için gerekli temel bilgileri öğreneceklerdir. Böylece öğrencilerin bireysel, kurumsal ve toplumsal ölçekte dönüşüm sağlamaya yönelik farkındalık, bilgi ve becerileri kazanmaları hedeflenmektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Sürdürülebilirlik kavramını tanımlayabilir,
2) İklim değişikliğinin nedenlerini farklı boyutlardan anlayabilir,
3) İklim değişikliğinin etkilerini sosyolojik, kültürel ve psikolojik perspektiflerden tartışabilir,
4) İklim bilimcilerin iklim değişikliği iletişiminde karşılaştıkları zorlukları analiz edebilir,
5) İklim değişikliği iletişiminin teorik temellerini tartışabilir,
6) İklim değişikliği iletişimi üzerine vaka analizleri yapabilir,
7)İklim değişikliği iletişim araçlarını öğrenebilir: görseller, hikâye anlatımı, oyunlar, filmler, etkinlikler, reklamlar, savunuculuk, yeni medya
8) İklim değişikliği aktivizmi hakkında bilgi sahibi olabilir.

Dersin İçeriği

Bu ders, öğrencilerin iklim değişikliği iletişimi konusunda derinlemesine bilgi edinmelerini sağlar. İklim değişikliğinin sosyolojik, kültürel ve psikolojik boyutları ele alınarak, stratejik iletişim araçları ve yöntemleri (görseller, hikâye anlatımı, medya) tarşılacaktır. Ayrıca, iklim değişikliği iletişiminde karşılaşılan zorluklar, küresel anlaşmalar ve iklim aktivizmi gibi önemli konular tartışılacaktır.

Bu dersin öğretme yöntemleri arasında ders anlatımı, tartışma ve vaka analizleri bulunmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İklim değişikliği iletişiminde mesaj: Duygular, çerçeveler, hikâye anlatımı
1) Derse giriş, dersin tanıtılması
2) Sürdürülebilirlik kavramına genel bir bakış, iklim değişikliğinin sürdürülebilirlik problemi olarak ele alınması
3) İklim değişikliğine derinlemesine bir bakış: Nedenler; sonuçlar; kültürel, psikolojik ve sosyal perspektifler. Küresel düzeydeki ilerlemeler: Küresel anlaşmaların neden önemli olduğunu anlamak; UNFCCC, Paris Anlaşması ve IPCC'yi incelemek.
4) Daha sürdürülebilir bir dünya için ne yapabiliriz? Karbon ayak izini hesaplama. Sınıf içi aktivite
5) İletişim nedir? İklim değişikliği iletişimi ile ilgili disiplinler: Çevre iletişimi, risk iletişimi, bilim iletişimi. Sınıf-içi aktivite
6) İklim değişikliği iletişiminde kaynak: Bilimsel organizasyonlar/kişiler, şirketler, STK'lar ve hükümetlerin bakış açısından bir inceleme.
7) İklim değişikliği iletişiminde mesaj: Duygular, çerçeveler, hikâye anlatımı
8) Ara sınav
9) İklim değişikliği iletişiminde alıcı: İklim krizi mesajlarında hedef kitle kimdir, nasıl belirlenir? Sınıf-içi aktivite
10) İklim değişikliği iletişiminde kanallar: Geleneksel ve sosyal medya, etkinlikler, filmler, reklamlar, oyunlar.
11) İklim aktivizmi
12) Sanat ve bilim aracılığıyla iklim değişikliği iletişimi
13) İklim değişikliği ve yaratıcılık
14) Dönemin gözden geçirilmesi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Moser, S. C. & Dilling, L. (2007). Creating a climate for change: Communicating climate change and facilitating social change
Other resources will be given weekly.
Diğer Kaynaklar:

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 4 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Yeni medya, habercilik ve iletişim alanlarına temel oluşturan teoriler, kavramlar, gelenekler ve fikir tarihindeki gelişmeleri eleştirel bir yaklaşımla yorumlayabilmek ve tartışabilmek.
2) Yeni medyadaki haber ve içerik üretim süreçlerinde kullanılan teknik donanım ve yazılımlarla ilgili yazılı, sözlü ve görsel temel bilgilere ve bunların profesyonel düzeyde etkin kullanım becerisine sahip olabilmek.
3) Yeni medya, habercilik ve iletişim alanlarında faaliyet gösteren kurumsal aktörlere ve genel anlamda bu sektörlere dair bilgiler edinip bunları eleştirel bir şekilde yorumlayabilmek.
4) Okuyucu, dinleyici, seyirci ve kullanıcıların medya ortamlarının değişen rolleri karşısındaki tepkilerini kavrayabilmek, bunlara uygun özgün içerikler oluşturup yayabilmek ve gelecek trendlere dair öngörülerde bulunabilmek.
5) Yeni medya ve habercilik alanlarının komşu disiplinlerine ilişkin temel kuram, kavram ve fikirleri eleştirel bir yaklaşımla ele alabilmek.
6) İletişim alanındaki küresel teknolojik değişimlerle bunların yerel aktörler üzerindeki etkilerine dair ilişkileri kavrayabilmek.
7) İçerik üretmek için gerekli verileri bilimsel yöntemlerle toplayabilme, analiz edebilme ve yayma becerilerini geliştirebilmek.
8) Edindiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşamı boyunca toplumsal amaçlar doğrultusunda, yasal ve etik bir sorumlulukla geliştirmek ve bunları toplumsal fayda üretebilecek şekilde kullanabilmek.
9) Yeni medya, habercilik ve iletişim alanında ulusal/uluslararası düzeylerdeki meslektaşlarıyla ortak çalışmalar yürütebilmek.
10) Ulusal ve uluslararası saygın mecralarda yayımlanabilecek nitelikte çeşitli formatlarda ürünler ortaya koyabilme yeteneği geliştirmek.