BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD3082 | Yaşam Tarzı Yönetimi ve Sağlığın İyileştirimesi | Bahar Güz |
2 | 0 | 2 | 6 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Üyesi FERHAN MANTAR |
Dersin Amacı: | Bu ders, öğrencilerin beslenme, sağlık ve hastalıkların önlenmesi arasındaki ilişkiyi derinlemesine anlamalarını sağlamayı amaçlar |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; Kronik hastalıkları önlemede, genel sağlığı iyileştirmede ve yaşam kalitesini artırmada sağlıklı yaşam tarzı seçimlerinin rolünü anlayacaklardır. Sağlıklı yaşam tarzı hedeflerine ulaşmak için gerekli adımları planlama ve izleme becerilerine sahip olacaklardır. Toplumda sağlıklı yaşam tarzı uygulamalarını teşvik etmek için stratejiler geliştirebileceklerdir. Sirkadiyen ritim ve geçmişi hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Sağlık kaygısı hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Bireylerin karşılaştığı kimyasal maruziyetler ve endokrin bozucular hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Değişen iklim koşullarının beslenme ve sağlık üzerindeki etkilerini bileceklerdir. Bireylerin yaşlılıkta karşılaştıkları yaşlanma ve beslenme sorunlarının farkında olacaklardır. |
Sirkadiyen ritim, endokrin sağlık, obezite ve diyabet gibi kronik hastalıklar, kimyasal maruziyetler ve özel grupların beslenme ihtiyaçları gibi konular ele alınacaktır. Ders sonunda öğrenciler, bu bilgileri sağlıklı yaşamı teşvik etmek ve halk sağlığını iyileştirmek için kullanabileceklerdir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş-Oryantasyon | |
2) | Sağlıklı Yaşam için Neler Yapmalıyız? Sirkadian Ritm-Sirkadiyen Ritmin ve Uykunun Sağlıktaki Rolü-İnsomnia | |
3) | Tıbbın Tarihsel Gelişimi Beslenme Şeklinin Zaman İçindeki Tarihsel Yolculuğu Demografik özelliklerin Beslenmeye etkisi | |
4) | Dünya İçin Önemli Bir Sağlık Sorunu Olarak Obezite ve Korunma Önerileri | |
5) | Endokrin Sistem ve Sağlık Tiroid Hastalıkları | |
6) | Sağlık Kaygısı Nedir? Yeme İçme Bozuklukları | |
7) | Prediyabet ve Diyabet | |
8) | Yaşamımızda yaygın olarak karşılaştığımız kimyasallara maruziyet, Endokrin Bozucular | |
9) | Sağlıklı Yaşam İçin Dengeli Beslenme, Makronutrientler, Mikronutrientler Pubertal Dönem ve Beslenme | |
10) | Egzersizin Sağlık İçin Önemi ; Kim ne zaman,ne kadar ekzersiz yapmalı | |
11) | Bilişsellik nedir ve Belenmenin Bilişselliğe Etkileri Renkler, Yazılı ve Görsel Basının Yeme Davranışımıza Etkileri Değişen İklim Şartlarının Beslenmeye ve genel sağlığa etkilerinin projeksiyonu | |
12) | Yaşlanma ve Yaşlılık Dönemindeki Kişilerin Karşılaştıkları Sorunlar Alheizmer ve Demans, Önlemek mümkün mü? Yaşlılarda Koruyucu Hekimlik | |
13) | Özel Gruplar için Farkındalık ve Beslenmenin Önemi; OTİZM, DOWN sendromu | |
14) | Kadın sağlığı, Osteoporoz ve Menopoz |
Ders Notları / Kitaplar: | Her hafta dersin öğretim üyesi tarafından gönderilmiş olan ders notları dersin temel kaynaklarını oluşturacaktır. The course notes sent by the instructor each week will constitute the main resources of the course. |
Diğer Kaynaklar: | Her hafta dersin öğretim üyesi tarafından gönderilmiş olan ders notları dersin temel kaynaklarını oluşturacaktır. The course notes sent by the instructor each week will constitute the main resources of the course. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 50 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 12 | 2 | 24 |
Ödevler | 1 | 7 | 7 |
Final | 1 | 13 | 13 |
Toplam İş Yükü | 72 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |