GEP0639 Understanding the FoodBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıBologna KomisyonuUlusal Yeterlilikler
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GEP0639 Gıdayı Anlamak Güz
Bahar
3 0 3 5
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: GE-Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ZEYNEP TACER CABA
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrencilere gıdanın temel kavramlarını öğretmektir. Öğrenciler bu derste temel gıda bileşenlerinin vücuttaki yolculuğuna tanıklık edecekler ve edindiklari bilgiler ile daha bilinçli tüketiciler olacaklardır. Gıda hijyeni ve gıdaların sürdürülebilirliği, yapıları ve duyusal özellikleri ile gıda ambalajlama hakkında temel bilgi sahibi olacaklardır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Sağlıklı gıdalar hakkında bilgi sahibi olur.
Temel gıda gruplarını kavrar ve birbiri ile kıyas yapabilir.
Gıda ve enerji hakkında bilgi sahibi olur.
Gıda bilimi bilgilerini yenilikçi, etik ve eleştirel olarak değerlendirir ve analiz eder.
Gıda ve reaksiyonların ilişkisini kavrar.
Sürdürülebilir bir gıda sisteminin sağlık, sosyal ve çevresel sonuçlarını değerlendirebilir.
Gıda hijyeni hakkında genel kavramları öğrenir.
Gıda yapısını anlar, uygun ölçüt setine dayalı olarak gıdanın duyusal özelliklerine etkisini öğrenir.

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında öğrenciler sağlıklı gıda kavramını tanıyacaklardır. Gıda grupları arasından, karbohidratları, yağ ve proteinleri öğreneceklerdir. Su ve mikronutrienlerden vitamin ve mineralleri tanıyacaklardır. Gıdaların enerji içerikleri, kaliteli gıda kavramı ve gıda hijyeni hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Gıdaların sürdürülebilirliği, yapıları ve duyusal özellikleri ile gıda ambalajlama hakkında fikir yürütebileceklerdir.
Derste kullanılan öğretim yöntem ve teknikleri: anlatım, bireysel çalışma, örnek inceleme, okuma, tartışma, gözlem ve dijital kaynakların kullanımıdır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Derse giriş ve tanıtım
2) Gıda nedir? Sağlıklı ve sağlıklı olmayan gıda nelerdir? Sağlıklı gıda tasarımı
3) Gıda grupları: Karbohidratlar
4) Gıda grupları: Proteinler
5) Gıda grupları:Yağlar
6) Gıda grupları: Su
7) Gıda grupları: Vitaminler ve Mineraller, Gıda ve Enerji
8) Ara Sınav Haftası
9) Gıda hijyeni
10) Kaliteli gıda nasıl olur?
11) Gıda yapısı ve duyusal özellikler
12) Sürdürülebilir gıda sistemleri
13) Gıda ambalajlama ne amaçlarla yapılır? Çeşitler nelerdir? Gıda etiketlerinin prensipleri
14) Gıda sistemlerindeki bazı reaksiyonlar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Gibson, M. Food science and the culinary arts. Academic Press, 2018.
Lecture notes.
Diğer Kaynaklar:

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 5
Küçük Sınavlar 2 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 45
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 55
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 45
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 12 4 48
Küçük Sınavlar 2 15 30
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 121

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 4
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 3
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 5
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 4
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 4
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 5
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 4
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 3
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 3
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 4
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 4