GEP0137 Musics of TurkeyBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar YAZILIM MÜHENDİSLİĞİÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıBologna KomisyonuUlusal Yeterlilikler
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GEP0137 Türkiye Müzikleri Güz
Bahar
3 0 3 5
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: GE-Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi İSMET AYDIN
Dersin Amacı: Türkiye Müzikleri dersinin amacı, Anadolu ve etkileşimde olduğu komşu coğrafyaların müzikal iletişimi vasıtasıyla, Türkiye özelinde oluşumunu ve dönüşümünü sürdüren müzik kültürlerlerini tanımak, yorumlamak ve bütün bunlar üzerine, müzik yoluyla tarihsel ve sosyolojik analizlerde bulunmaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
"1) Türkiye’deki müzik kültürlerini tanımak ve Anadolu'daki kültürel çeşitlilik hakkında
farkındalık sahibi olmak. "
2)Türkiye'de ki müzikal çeşitliliği, kültür ve etnisite açısından incelemek.
3) Türkiye'de yapılan folklor araştırmaları hakkında bilgi sahibi olmak, çalışmaların sosyal ve politik yaklaşımlarını analiz etmek.
4) Geleneklerin ve toplumsal dönüşümlerin ortaya koyduğu farklı müzikal üretimleri, dönem bazlı tanımlamak, süreç ve kırılma noktalarını tespit etmek.
5) Türkiye'de varlık gösteren müzik geleneklerinin icra ve dönüşümündeki değişen dinamikleri belirlemek.

Dersin İçeriği

"Türkiye’deki müzik kültürleri, folklor, etnisite, milliyetçilik, kimlik, kültür endüstrisi kuramları,
Türk Makam Müziği, Türk Halk Müziği, Etnik Müzikler,Türkiye’de Popüler Müzik, Arabesk, Rap Müzik, Türkiye'de Caz ve Klasik Müzik, Dünya Müziği, Cumhuriyet dönemi folklor araştırmaları. "
Derste kullanılan öğretim yöntem ve teknikleri: anlatım, bireysel çalışma, örnek olay inceleme, proje hazırlama, dinletiler ve dijital kaynakların kullanımıdır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Türkiye'de müzik kültürlerine giriş, müzikte temsiliyet makale ve kitaplar
2) Folklor Nedir? Gelenek ve Gelene- "ek" kavramlarını anlamak ve anlamlandırmak. makale ve kitaplar
3) Makam Kavramı, Türk Makam Müziği, tarihsel süreci ve günümüzde temsiliyeti makale ve kitaplar
4) Anadolu Folklor Müziği izdüşümünde Türk Halk Müziği. makale ve kitaplar
5) Postmodernizim bağlamında Türkiye' de etnik müzikler makale ve kitaplar
6) Aşıklık Geleneği makale ve kitaplar
7) Türkiye'de Popüler Müzik ve Folklor Etkileşimi, öncül halleri ve uzantıları: Anadolu Rock, Anadolu Pop, Anadolu Caz- Türkiye'de kentleşme, Arabesk Müzik Makale ve kitaplar
8) Ara Sınav Haftası
9) Müzikte kimlik ve temsiliyet teorileri, Alevi Müziği, İslami Müzik. makale ve kitaplar
10) Türkiye'de Caz Müziği makale ve kitaplar
11) "Kültür Endüstri" teorisi ve eğlence müziği makale ve kitaplar
12) Türkiye'de Rap Müzik makale ve kitaplar
13) Türkiye'de Klasik Müzik: Çağdaş Türk Bestecileri makale ve kitaplar
14) Küreselleşme ve müzikte melezleşme "World Music" makale ve kitaplar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Kutluk Fırat, Cumhuriyetin Müzik Politikaları, H2o Press, 2019 Reinhard, Kurt , Ursula, Türkiyenin Müziği 1, Sun Press, 2007 Reinhard, Kurt , Ursula, Türkiyenin Müziği 2, Sun Press, 2007 Say, Ahmet, Türkiye'nin Müzik Atlası, Borusan Kültür ve Sanat Press,1998 Greve Martin, Almanya'da "Hayali Türkiye'nin Müziği" Bilgi University Press,2006 Erdener ,Yıldıray, Kars’ta Çobanoğlu Kahvehanesi’nde Âşık Karşılaşmaları - Âşıklık Geleneğinin Şamanizm ve Sufizmle Olan Tarihsel Bağları, YKY, 2019 Aydın, İsmet , Türkiye'de ki Caz Müziği Pratiklerinde Folkorik Öğeler, Master Thesis, BAU Graduated Institute, 2018
Diğer Kaynaklar:

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 2 % 40
Ödev 1 % 10
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 4 52
Ödevler 1 7 7
Küçük Sınavlar 2 10 20
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 120

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Karmaşık mühendislik problemlerine yönelik yazılım proje, süreç ve ürünlerine ait fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan özellikleri tanımlayabilmek.
2) Karmaşık mühendislik problemlerinde yazılım mimarisi, bileşenleri, ara yüzleri ve sisteme ait diğer alt bileşenleri tasarlayabilmek.
3) Kodlama, doğrulama, sınama ve hata ayıklama konularını da içerecek şekilde karmaşık yazılım sistemleri geliştirebilmek.
4) Karmaşık mühendislik problemlerinde yazılımı, programın davranışlarını beklenen sonuçlara göre sınayarak doğrulayabilmek.
5) Karmaşık yazılım sistemlerinin çalışması sırasında, çalışma ortamının değişmesi, yeni kullanıcı istekleri ve yazılım hatalarının ortaya çıkması ile meydana gelen bakım faaliyetlerine yönelik işlemleri yapabilmek.
6) Karmaşık yazılım sistemlerinde yapılan değişiklikleri izleyebilmek ve kontrol edebilmek, entegrasyonunu sağlayabilmek, yeni sürümlerini sistematik olarak planlayabilmek ve riskleri yönetebilmek.
7) Disiplin içi ve disiplinler arası takımlarda görev alarak karmaşık yazılım sistemleri yaşam süreçlerini tanımlayabilmek, değerlendirebilmek, ölçebilmek, yönetebilmek ve uygulayabilmek.
8) Karmaşık mühendislik problemlerinde gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında yazılım gereksinimlerini toplama, yazılımı tasarlama, geliştirme, sınama, bakımını yapma konularındaki çeşitli araçları ve yöntemleri kullanabilmek.
9) Temel kalite metrikler tanımlayabilmek, yazılım yaşam döngüsü süreçlerini uygulayabilmek, yazılım kalitesini ölçebilmek, kalite model karakteristiklerini tanımlayabilmek, standartları uygulayabilmek ve bunları karmaşık yazılım sistemlerini analiz etmekte, tasarlamakta, geliştirmekte, doğrulamakta ve sınamakta kullanabilmek.
10) Yazılım mühendisliği ile ortak sınırlara sahip olan matematik, fen bilimleri, bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, sistem mühendisliği, ekonomi, yönetim ve sürdürülebilir kalkınma gibi diğer disiplinler hakkında teknik bilgi kazanabilmek ve bunlar aracılığıyla yenilikçi fikirleri karmaşık mühendislik problemlerinde ve girişimcilik faaliyetlerinde kullanabilmek. 4
11) Yazılım mühendisliği kültürü ve etik anlayışını kavrayabilmek ve bunları yazılım mühendisliğinde uygulayabilecek temel bilgilere sahip olmak, meslek hayatı boyunca gerekli teknik becerileri öğrenip başarıyla uygulayabilmek. 3
12) Yabancı dil ve Türkçe kullanarak etkin rapor yazabilmek ve yazılı raporları anlayabilmek, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilmek, etkin sunum yapabilmek, açık ve anlaşılır talimat verebilmek ve alabilmek.
13) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları ile mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak. 3