GEP0322 Digital LiteracyBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıBologna KomisyonuUlusal Yeterlilikler
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
GEP0322 Dijital Okuryazarlık Güz
Bahar
3 0 3 4
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir.

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: GE-Elective
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ERGÜN AKGÜN
Dersin Amacı: Dijital Okuryazarlık dersi, dijital araçların, teknolojilerin ve kaynakların kritik ve pratik yönleri hakkında evrensel bir anlayış kazandırmayı amaçlar. Bu ders, çeşitli dijital teknolojileri kullanarak bilgi edinme, değerlendirme, yaratma ve işleme konularını ele alır. Bu dersi alan öğrenciler, kariyer hayatlarında dijital okuryazar olma niteliğini kazanarak başlarlar.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersi başarıyla tamamladığınızda aşağıdakileri yapabiliyor olacaksınız.

1. Çoklu dijital teknolojileri kullanarak bilgi bulma
2. Çeşitli dijital teknolojilerde kullanılan bilgilerin geçerliliğini değerlendirme
3. Çeşitli dijital teknolojileri kullanarak bilgiyi özetleme
4. Çoklu dijital teknolojileri kullanarak bilgiyi yeniden oluşturabilme
5. Çoklu dijital teknolojileri kullanarak oluşturulan bilgiyi paylaşabilme
6. Dijital vatandaşlık için sorumluluk üstlenme
7. Dijital okuryazarlık tekniklerini gerçek dünyadaki durumlara uygulama

Dersin İçeriği

Dijital çağda bireylerin bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve güvenli bir şekilde kullanma becerileri giderek daha önemli hale gelmektedir. Dijital Okuryazarlık Eğitimi, bireylerin dijital teknolojileri bilinçli, etkili ve etik bir şekilde kullanmalarını sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Bu eğitim kapsamında; bilgiye erişim stratejileri, dijital güvenlik ve gizlilik, medya okuryazarlığı, siber zorbalık, bulut teknolojileri ve dijital etik gibi konular ele alınmaktadır. Katılımcılar, dijital dünyada doğru ve güvenilir bilgiye nasıl ulaşacaklarını öğrenirken, aynı zamanda eleştirel düşünme becerilerini de geliştirme fırsatı bulurlar. Ayrıca, dijital vatandaşlık ilkeleri doğrultusunda çevrim içi ortamda etik davranışların önemi vurgulanarak, bireylerin dijital dünyada daha bilinçli ve sorumlu hareket etmeleri desteklenmektedir. Bu eğitim, günümüz dijital toplumunda başarılı olmak isteyen herkes için temel bir rehber niteliği taşımaktadır. Derste, anlatım, bireysel çalışma,okuma, teknoloji destekli öğrenme öğretim yöntem ve teknikleri kullanılmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İzlence İnceleme Tanışma Dijital Okuryazarlığa Giriş, Terimler ve Kavramlar
2) Dijital Araçlar
3) Dijital Kaynaklar
4) Dijital Okuryazarlık Becerileri
5) Etkili Dijital İletişim Stratejileri
6) Küresel Dijital Vatandaşlık
7) Dijital Okuryazarlık ve Öğrenme Arama Motorları ve Stratejileri
8) Ara Sınav Haftası
9) Siber Zorbalık
10) Office Araçlarının Kullanımı Use of Office Tools
11) Dijital Güvenlik ve Gizlilik
12) Dijital Etik
13) Bulut Teknolojisi
14) Sosyal Ağlar

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: • Yüzer, T.V., Kurubacak, G., Okur, M.R. (Ed.) (2018). Dijital Okur Yazarlık, Anadolu Üniversitesi Basımevi
• Digital Literacy, Western Sydney University

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 2 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 3 39
Küçük Sınavlar 2 20 40
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 120

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 4
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 3
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 5
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 4
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 4
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 5
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 4
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 3
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 3
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 4
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 4