BESLENME VE DİYETETİK (TÜRKÇE, TEZLİ) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
BES5222 | Böbrek Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi | Güz | 3 | 0 | 3 | 8 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | Turkish |
Dersin Türü: | Departmental Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANSÜSTÜ |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM |
Dersin Amacı: | Böbrek hastalıklarının önlenmesi, oluşumunda ve tedavisinde beslenmenin etkisini öğrenmek. Böbrek hastalarında kişiye özgü beslenme programlarını geliştirmek |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Böbrek fizyolojisini ve görevlerini açıklar. Böbrek hastalıklarını tanımlar ve yorumlar. Böbrek hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisine yönelik bilgileri kavrar ve uygular. Böbrek hastalığı olan hastaların beslenme sorunlarını giderecek çözümler gerçekleştirir. |
Böbrek fizyolojisi, böbrek hastalıkların etiyolojisi, komplikasyonları, klinik belirtileri ve beslenme tedavisi. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Böbrek anatomisi, fizyolojisi ve fonksiyonları | |
2) | Böbrek hastalıkları ve sınıflaması | |
3) | Ülkemizde ve Dünyada Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları, uzman dernekler ve klavuzlar, çalışmalar : CREDİT, SALT, MDRD | |
4) | Nefrotik sendrom ve tıbbi beslenme tedavisi | |
5) | Akut böbrek yetmezliği ve tıbbi beslenme tedavisi | |
6) | Kronik böbrek yetmezliği ve tıbbi beslenme tedavisi | |
7) | Literatür ve vaka tartışması | |
7) | Literatür ve vaka tartışması | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Hemodiyaliz ve tıbbi beslenme tedavisi | |
10) | Periton diyalizi ve tıbbi beslenme tedavisi | |
11) | Böbrek taşları ve tıbbi beslenme tedavisi | |
12) | Böbrek Transplantasyonu ve tıbbi beslenme tedavisi | |
13) | Literatür ve vaka tartışması | |
13) | Literatür ve vaka tartışması | |
14) | Literatür ve vaka tartışması |
Ders Notları / Kitaplar: | Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacak ve/veya önerilecektir. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Nihth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999. Mahan K., Raymond JL. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 14 th edition, 2017, Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar ve klavuzlar https://www.kidney.org https://www.niddk.nih.gov |
Diğer Kaynaklar: | It will be distributed and/or suggested by the instructor on a weekly basis. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Nihth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999. Mahan K., Raymond JL. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 14 th edition, 2017, Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar ve klavuzlar https://www.kidney.org https://www.niddk.nih.gov |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Sunum | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 11 | 154 |
Sunum / Seminer | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 199 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |