Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Karbon bileşikleri ve kimyasal bağlar. Formal yük kavramı ve Lewis yapılarının yazılması. |
|
2) |
Karbon bileşiklerinin sınıflandırılması ve organik bileşiklerdeki temel fonksiyonel grupların kısaca tanıtılması. |
|
3) |
Karbon bileşiklerinin sınıflandırılması ve organik bileşiklerdeki temel fonksiyonel grupların kısaca tanıtılması. (devam) |
2. Hafta konuları |
4) |
IUPAC adlandırma sistematiği. Alkanların genel özellikleri ve sınıflandırılmaları. Düz zincirli alkanlar. |
3. Hafta ders notları |
5) |
Tek ve çok halkalı alkanların özellikleri, adlandırılmaları. Alkenlerin genel özellikleri. |
4. Hafta ders notları |
6) |
Düz zincirli ve halkalı alkenlerin adlandırılmaları. Alkinler ve alkollerin adlandırılmaları. |
5. Hafta ders notları |
7) |
Organik bileşiklerde izomerizm. Zincir, konum ve fonksiyonel grup izomerliği. |
Genel tekrar |
8) |
Stereoizomerizm. R-S sistemi, optik aktivite ve kirallik. |
7. Hafta ders notları |
9) |
Konu tekrarı |
|
10) |
Aminler ve amidler. Özellikleri, adlandırılmaları ve reaksiyonları. |
2. ve 3. Hafta ders notları |
11) |
Alkoller ve eterler. Özellikleri, adlandırılmaları ve reaksiyonları. |
2. ve 3. Hafta ders notları |
12) |
Aldehitler ve ketonlar. Özellikleri, adlandırılmaları ve reaksiyonları. |
2. ve 3. Hafta ders notları |
13) |
Karboksilli asitler. Özellikleri, adlandırılmaları ve reaksiyonları. |
2. ve 3. Hafta ders notları |
14) |
Konu tekrarı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. |
2 |
2) |
Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. |
2 |
3) |
Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. |
3 |
4) |
Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. |
3 |
5) |
Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. |
3 |
6) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. |
4 |
7) |
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. |
3 |
8) |
Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. |
4 |
9) |
Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. |
5 |
10) |
Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. |
3 |
11) |
Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. |
5 |
12) |
Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |
4 |