BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
COP4221 | PWC-Uluslararası Ticarette Vergi Sistemi | Bahar | 3 | 0 | 3 | 6 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Hibrit |
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. ELİF OKAN |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok |
Dersin Amacı: | Bu ders, uluslararası ticaret ve vergi sisteminin dünya çapında uygulanması hakkında bilgi ve içgörülerini geliştirmek isteyen öğrencilere bir anlayış sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, geçerli anlaşmalar kapsamında vergilendirme ve gümrük prosedürleri ve uluslararası ticarette vergilendirmenin son/daha ileri gelişmeleri hakkında bilgi verir. Bu derse katılan öğrenciler, birden fazla yargı alanında faaliyet gösteren şirketlerin ticari operasyonları ve çeşitli ülkelerin vergi uygulamaları hakkında eğitim alacaktır. Ders, yasal konuları yorumlamak için deneyimli vaka örnekleriyle desteklenecektir. Öğrenciler, gümrük ve vergilendirme sisteminin dünya çapında uluslararası ticarette nasıl uygulandığı hakkında bir içgörüye sahip olacaklardır. Gümrük ilkeleri ve doğrudan/dolaylı vergiler, vergilendirmenin dünya çapında uluslararası ticaret üzerindeki etkisi hakkında yorumlama yeteneğini geliştirmek için gösterilecektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu derste başarılı olan öğrenciler; 1. Küresel vergilendirme ve gümrük düzenlemeleri hakkında bilgisi olmak 2. Türkiye'deki vergi mevzuatı ve uygulamaları hakkında temel bilgiye sahip olmak 3. İthalat, ihracat, gümrük düzenlemeleri, bölgesel serbest bölgeler ve küresel serbest bölgeler hakkında temel bilgiye sahip olmak. 4. Türkiye'deki yatırım teşvikleri ve kurumlar vergisi konuları hakkında temel bilgiye sahip olmak. 5. Vergi tarifesi ve serbest ticaret bölgesi faaliyetlerinin dijitalleştirilmesi hakkında iyi bilgi sahibi olmak. 6. Çeşitli ülke kaynaklarından bilgi derleyerek yukarıdaki konularda projeler oluşturma konusunda deneyimi olmak. |
Bu ders, uluslararası ticaretin vergilendirilmesi ve gümrük açısından prensip, prosedür ve uygulamalara bir giriş sağlamak için tasarlanmıştır. Amaçlar, vergi mükellefleri tarafından kullanılan, ithalat ve ihracat faaliyetleri ile uğraşan prensipleri ve uygulamaları içermektedir. Uluslararası ticareti kolaylaştıran vergi ve anlaşmalar / kümülasyon grubu ile ilgili yasalara özel önem verilmektedir. Bu ders, kurumlar vergisi, KDV, dolaylı vergiler ve uluslararası vergilere ilişkin diğer bilgilerin toplanması, özetlenmesi, analizi ve yorumlanması için mevcut teknolojik gelişmeler ile desteklenir. Ayrıca etik ve yasal yönleri ve düşünceleri üzerinde de durur. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Ders Planı | |
2) | Vergilendirmeye Giriş • Vergi Türleri Ayrıntılı Olarak (Gelir Vergisi, KDV, Gümrük, ÖTV) | Quiz 1 |
3) | Küresel Vergilendirmeye Giriş Vergilere Giriş •Küresel Vergilendirme Modellerine Giriş | Quiz 2 |
4) | Türkiye'de Vergilendirmenin Genel İlkelerine Giriş • Vergi Türleri Ayrıntılı Olarak (Gelir Vergisi, KDV, Gümrük, ÖTV) | Quiz 3 |
5) | Gümrük Vergilendirme İlkeleri, Serbest Ticaret Anlaşmaları ve İhracat - İthalat Kontrolü • Gümrük Tarifesi ve Kuralları • Türkiye'de Uygulanabilir Gümrük Vergileri • Bölgesel Serbest Ticaret Anlaşmaları Analizi • Yürürlükte olan Dünya çapında Uygulanabilir Serbest Ticaret Anlaşmaları (NAFTA, ASEAN, APEC vb.) Ekonomik, Parasal, Siyasi Birlikler | Quiz 4 |
6) | Türkiye'de Yatırım Teşvik Sistemi ve Kurumlar Vergisi Uygulamaları | Quiz 5 |
7) | Uluslararası Vergi Sorunları • Transfer Fiyatlandırması Kavramı - BEPS • Uluslararası Vergilendirme - VCT | Quiz 6 |
8) | E-Dönüşüm ve Veri Analitiği | Quiz 7 |
9) | Normlar Hiyerarşisi ve Uluslararası (Vergi) Anlaşması | Quiz 8 |
10) | Uluslararası Vergi Alanındaki Son Gelişmeler / Vergilendirmenin Geleceği ve Sunum Becerileri •Dijital Ekonomi ve Vergi •KDV Uyumluluğunun Dijitalleştirilmesi | Quiz 9 |
11) | Grup Projesi Final Sunumları | Quiz 10 |
12) | Grup Projesi Final Sunumları | |
13) | PwC Kariyer Planlaması ve Fırsatları | |
14) | Şirketlerin Profesyonellerden Beklentileri |
Ders Notları / Kitaplar: | 1) European Tax Law - Sixth Edition - Ben Terra & Peter Wattel 2) Customs Law of the European Union - 4th edition - Massimo Fabio 3) International Commercial Tax – Peter Harris and David Oliver Presentations |
Diğer Kaynaklar: | Lecturer's Slides |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Küçük Sınavlar | 10 | % 60 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 6 | 78 |
Küçük Sınavlar | 10 | 3 | 30 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 149 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |