NTD4106 Institutions and Hospitals Internship IIBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD4106 Kurum ve Hastane Uygulaması II Bahar 0 24 6 12

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM
Dersi Veren(ler): Arş.Gör. ECENUR ÖZKUL
Opsiyonel Program Bileşenleri: YOK
Dersin Amacı: Bu dersin amacı, beslenme ile ilişkili kronik hastalıklara yönelik tıbbi beslenme tedavisinin klinik ortamda uygulanmasıyla pekiştirilmesidir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Klinikte hasta ( yetişkin-çocuk) izleminde uygulanacak yöntemleri açıklar.
- Hastanın besin öğesi ve enerji gereksinimlerini hesaplar.
- Hastanın klinik ve laboratuar bulgularına uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar.
- Hastanın klinik ve laboratuar bulgularına uygun tıbbi beslenme tedavisini uygular.
- Uygulama sırasında karşılaştığı sorunlar için çözüm yolları geliştirir.
- Hastalara beslenme eğitimi verir.

Dersin İçeriği

Şişmanlık, yeme bozuklukları, DM, reaktif hipoglisemi, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, gastrointestinal sistem hastalıkları, karaciğer hastalıkları, hareket sistemi hastalıkları, safra kesesi ve pankreas hastalıkları, böbrek hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, AIDS, kanser, yanık, solunum yolu hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar ile enteral ve parenteral beslenme ilkeleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Oryantasyon YOK
2) Klinik uygulama YOK
3) Klinik uygulama + Vaka sunumları YOK
4) Klinik uygulama + Vaka sunumları YOK
5) Klinik uygulama + Vaka sunumları YOK
6) Klinik uygulama + Vaka sunumları YOK
7) Klinik uygulama + Vaka sunumları YOK
8) Ara Sınav YOK
9) Klinik uygulama + Vaka sunumları YOK
10) Klinik uygulama + Vaka sunumları YOK
11) Klinik uygulama + Vaka sunumları YOK
12) Klinik uygulama + Vaka sunumları YOK
13) Klinik uygulama + Vaka sunumları YOK
14) Klinik uygulama + Vaka sunumları YOK

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Haftalık olarak dağıtılacaktır.
Diğer Kaynaklar: It will be distributed weekly.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ara Sınavlar 1 40 40
Final 1 60 60
Toplam İş Yükü 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 2
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 3
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 4
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 4
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 4
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 5
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 5
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 5
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 5
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 5