NTD3170 Nutrition Education and CounselingBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD3170 Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı Güz 2 0 2 2

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM
Opsiyonel Program Bileşenleri: yok
Dersin Amacı: Sağlıklı beslenmeye yönelik davranış değişikliklerini kolaylaştırmak amacıyla öğrenme, motivasyon, ve davranışsal değişiklik teorileri ve stratejilerinin beslenme eğitimi aracılığıyla nasıl uygulanacağının aktarılması bu dersin temel amacıdır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1- Danışanının beslenme bilgi düzeyi, beslenmeye olan ilgisi ve uygulamalarını değerlendirir.
2- Değişime ne derecede hazır olduğuna karar verir.
3- Farklı seviyelerde beslenme eğitimi programları içeriği hazırlar, materyal geliştirir ve bu eğitim programını yürütür.
4- Beslenme eğitimi ve davranış değişikliği önündeki engelleri fark ederek bu problemleri çözmek amacıyla, hazırladığı eğitim ve danışmanlık programında değişikliklere gider.

Dersin İçeriği

Beslenme bilgi düzeyinin artırılmasına yönelik olarak beslenme eğitimi programlarının geliştirilmesi, yürütülmesi ve değerlendirilmesi ile beraber bireylere ve gruplara beslenme danışmanlığı yapılırken dikkat edilmesi gereken konular bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme eğitimi ve danışmanlığına giriş
2) Davranış değişikliği modelleri & yaklaşımları. yok
3) Eğitim ve danışmanlık stratejilerinin belirlenmesi. yok
4) Beslenme eğitimcisinin ve danışmanının özellikleri yok
5) Bireysel değerlendirmeler sonrası danışmanlık uygulamaları -I yok
6) Bireysel değerlendirmeler sonrası danışmanlık uygulamaları - II yok
7) ARA SINAV yok
8) Çocuk ve adölesanlar için beslenme eğitimi ve danışmanlığı yok
9) Geriatrik dönemde ve hastalıkta beslenme eğitimi ve danışmanlığı yok
10) Danışmanlık uygulamaları pratiği yok
11) Danışmanlık uygulamaları pratiği yok
12) Sunum teknikleri-I yok
13) Sunum teknikleri - II yok
14) Genel Değerlendirme yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır.
Course notes will be distributed weekly by the instructor of the course.
Diğer Kaynaklar: 1- Bauer KD. Liou D. Sokolik CA. (2011). Nutrition education and education skill development (2 edition). Cengage Learning, Belmont, USA
2- Contento IR. (2010). Nutrition Education: Linking research, theory and practice. Jones & Bartlett Publishers, Inc. USA
3- Mahan K.L., Raymond J.L. (ed.) (2017). Krause’s Food & the Nutrition Care Process (14th Edition), Elsevier (ISBN: 9780323340755).
4- Tayfur M, Barış O, Baştaş N. (2014). Diyetisyenlik Eğitimi ve Meslek Etiği. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.
5- Tayfur M ve ark, Barış O, Baştaş N. (2014). Diyetisyenin Çalışma Rehberi. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 10 2 20
Sunum / Seminer 1 1 1
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 51

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 3
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 4
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 3
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 3
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 4
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 3
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 3
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 3
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 4
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 4
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 4
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 5