Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Beslenme eğitimi ve danışmanlığına giriş |
|
2) |
Davranış değişikliği modelleri & yaklaşımları.
|
yok |
3) |
Eğitim ve danışmanlık stratejilerinin belirlenmesi.
|
yok |
4) |
Beslenme eğitimcisinin ve danışmanının özellikleri |
yok |
5) |
Bireysel değerlendirmeler sonrası danışmanlık uygulamaları -I |
yok |
6) |
Bireysel değerlendirmeler sonrası danışmanlık uygulamaları - II |
yok |
7) |
ARA SINAV |
yok |
8) |
Çocuk ve adölesanlar için beslenme eğitimi ve danışmanlığı
|
yok |
9) |
Geriatrik dönemde ve hastalıkta beslenme eğitimi ve danışmanlığı |
yok |
10) |
Danışmanlık uygulamaları pratiği |
yok |
11) |
Danışmanlık uygulamaları pratiği
|
yok |
12) |
Sunum teknikleri-I
|
yok |
13) |
Sunum teknikleri - II
|
yok |
14) |
Genel Değerlendirme
|
yok |
Ders Notları / Kitaplar: |
Haftalık olarak dersin öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır.
Course notes will be distributed weekly by the instructor of the course.
|
Diğer Kaynaklar: |
1- Bauer KD. Liou D. Sokolik CA. (2011). Nutrition education and education skill development (2 edition). Cengage Learning, Belmont, USA
2- Contento IR. (2010). Nutrition Education: Linking research, theory and practice. Jones & Bartlett Publishers, Inc. USA
3- Mahan K.L., Raymond J.L. (ed.) (2017). Krause’s Food & the Nutrition Care Process (14th Edition), Elsevier (ISBN: 9780323340755).
4- Tayfur M, Barış O, Baştaş N. (2014). Diyetisyenlik Eğitimi ve Meslek Etiği. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.
5- Tayfur M ve ark, Barış O, Baştaş N. (2014). Diyetisyenin Çalışma Rehberi. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. |
3 |
2) |
Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. |
4 |
3) |
Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. |
3 |
4) |
Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. |
3 |
5) |
Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. |
4 |
6) |
En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. |
3 |
7) |
Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. |
3 |
8) |
Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. |
3 |
9) |
Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. |
4 |
10) |
Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. |
4 |
11) |
Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. |
4 |
12) |
Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. |
5 |