NTD3106 Community Nutrition and EpidemiologyBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD3106 Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi Bahar 2 0 2 4

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: İngilizce
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi YONCA SEVİM
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Opsiyonel Program Bileşenleri: YOK
Dersin Amacı: Bu dersin amacı toplumdaki farklı grupların sağlık durumlarının değerlendirilmesidir. Genel popülasyondan ayrılan özel grupların (gebeler, emzikliler, okul çağı çocukları vb.) beslenme ve sağlık durumları detaylı olarak tartışılacak, enerji ve besin öğesi yetersizlikleri yönünden değerlendirilecektir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
"Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bu dersin sonunda öğrenciler;"
"Beslenme ve epidemiyoloji arasındaki ilişkileri tanımlayabilir.
Beslenme alanında bir çalışma planlayıp yürütebilir.
Enerji ve besin öğesi yetersizliği hastalıkları tanımlar.
Özel grupların hangi yetersizlik hastalıkları yönünden daha fazla risk altında olduğunu sınıflar."

Dersin İçeriği

Protein-Enerji Malnütrisyonu, besin öğesi yetersizliği hastalıkları, vitaminozlar, beslenme epidemiyolojisi, epidemiyolojik çalışmalar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme Epidemiyolojisi Nedir? YOK
2) Beslenme Çalışmaları (hazırlık) YOK
3) Beslenme Çalışmaları (Yürütme ve değerlendirme süreçleri) YOK
4) Beslenme Çalışmalarında hata kaynakları ve önleme yöntemleri YOK
5) " Enerji ve Besin öğesi yetersizliği hastalıkları (genel değerlendirme)" YOK
6) Protein Enerji Malnütrisyonu YOK
7) Protein Enerji Malnütrisyonu YOK
8) ARA SINAV YOK
9) " Vitamin yetersizliklerine bağlı hastalıklar ve epidemiyolojisi" YOK
10) " Vitamin yetersizliklerine bağlı hastalıklar ve epidemiyolojisi" YOK
11) " Vitamin yetersizliklerine bağlı hastalıklar ve epidemiyolojisi" YOK
12) " Vitamin yetersizliklerine bağlı hastalıklar ve epidemiyolojisi" YOK
13) " Vitamin yetersizliklerine bağlı hastalıklar ve epidemiyolojisi" YOK
14) " Vitamin yetersizliklerine bağlı hastalıklar ve epidemiyolojisi" YOK

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır.
Diğer Kaynaklar: " Gail C. Frank “Community Nutrition - Applying Epidemiology to contemporary practice”. Jones and Bartlett Publishers"

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 2
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 3
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 3
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 4
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 4
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 3
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 4
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 4
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 4
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 4