NTD2101 Nutritional Biochemistry IBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD2101 Beslenme Biyokimyası I Güz 3 0 3 4

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi CAN ERGÜN
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok.
Dersin Amacı: Beslenmede yer alan yiyecekleri biyokimya açısından incelemek, yiyeceklerin metabolize olması, hücreler tarafından alınıp enerjiye dönüşmesi ve enerjinin kullanımı temel konularını teorik olarak öğrenmek

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1)Bilimsel düşünme, biyomoleküller tanımlamalar ile ilgili bilgi edinme becerisi kazanacak
2)Biyokimyada mikrobesinleri teorik olarak öğrenebilecek
3)Bu besinlerin metabolizmadaki işlevleri ve önemi ile bu besinlerin bozulduklarında, hastalıklarda, genetik bozukluklardaki etkinlikleri hakkında genel bilgileri öğrenebilecek ve bu bilgileri çeşitli beslenme bozuklukları ve metabolizma ile bağdaştırarak profesyonel çalışmalarında kullanabilme becerilerini geliştirmiş olacaktır.

Dersin İçeriği

Suda ve yağda çözünen vitaminler, vitaminler, vitamin benzeri maddeler, mineraller, elektrolitler ve su

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme ve biyokimya nedir? Genel bir bakış
2) Vitaminler ve mineraller
3) Yağda çözünen vitaminler A Vitamini, kimyasal yapısı, metabolizması, fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri Beta-karoten ve ilgili diğer maddelerin özellikleri
4) D vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersilik belirtileri
5) E Vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri
6) K Vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri Suda çözünen vitaminler
7) B grubu vitaminleri, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri
8) B grubu vitaminleri, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri Devam
9) Ara Sınav
10) C Vitamini, kimyasal yapısı,metabolizması,fonksiyonları, kaynaklar ve yetersizlik belirtileri Vitamin benzeri kimyasal yapılar ve özellikleri
11) Mineraller ve metabolik önemleri Eser elementler, işlevleri,kaynakları ve yetersizlik belirtileri
12) Su ve elektrolit dengesi, Asit Baz dengesi (Dönem Ödevi Teslimi)
13) Ayırıcı membranlar, osmoz,difüzyon ve aktif taşınma Vücutta elektrolit ve su dengesi
14) Ders Değerlendirme

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Aksoy, M., Beslenme Biyokimyası, Hatiboğlu Yayın Evi Ankara 2000
Diğer Kaynaklar: 1) Biochemistry, D. Voet, J. G. Voet, 3rd Ed., John Wiley & Sons, USA., 2004.
2) Biochemistry: the Molecular Basis of Life, T. McKee and J. R. McKee. 3rd Ed. WCB/McGraw-Hill Press, Boston, MA
3) Principles of Biochemistry, D. L. Nelson & M. M. Cox, , 4th Ed., Worth Publishers, USA., 2005
4) Biochemistry, G. L. Zubay, 4th Ed., Mc Graw Hill, USA., 1998.

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 10
Ödev 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

AKTS / İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 3 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 4 52
Ödevler 1 6 6
Küçük Sınavlar 1 1 1
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 2
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 3
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 3
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 4
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 3
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 4
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 4
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 4
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 3
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 3
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 5