NTD1106 General MicrobiologyBahçeşehir ÜniversitesiAkademik Programlar BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal YeterliliklerBologna Komisyonu
BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
NTD1106 Genel Mikrobiyoloji Bahar 2 2 3 7

Temel Bilgiler

Öğretim Dili: English
Dersin Türü: Must Course
Dersin Seviyesi: LİSANS
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. GÖKÇEN GARİPOĞLU
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi SEYDA İĞNAK
Opsiyonel Program Bileşenleri: Yok.
Dersin Amacı: Bu dersin amacı mikroorganizmaların besin ve diğer fiziksel ihtiyaçları, bulaşma yolları, konak-mikroorganizma etkileşimleri, bağışıklık sisteminin özellikleri, enfeksiyonların tedavisi, alınacak enfeksiyon kontrol önlemleri ve klinik örneklerin hastalardan nasıl alındığı ve laboratuarda nasıl işlendiği ile ilgili temel konular ile sağlıkta mikroorganizmalar ve mikrobiyolojinin önemini anlatmaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Bakterilerin yapısını, metabolizmasını ve genetik özelliklerini tanımlar
Virüs, mantar ve parazitler gibi diğer mikroorganizma gruplarının yapısını ve klinik önemini açıklar
Ev sahibi parazit ilişkilerini tanımlar
Dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemlerini açıklar
Antibiyotik etkilerini ve direnç mekanizmalarını sayar
Antikor ve antijenin yapısını, bağışıklık yanıtının mekanizmalarını açıklar

Dersin İçeriği

1. Mikrobiyolojiye giriş (mikroorganizmaların yapısı ve metabolizması)
2. Bakterilerin yapısı, metabolizması ve genetik özellikleri
3. Bakterilerin virülans faktörleri ve bulaş yolları
4. Mikrobiyoloji laboratuvarının genel prensipleri
5.Bakterilerin üremesi, beslenme ve fiziksel gereksinimleri, besiyerleri ve koloni morfolojileri
6.Sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamaları
7.Önemli bakteriyel enfeksiyonlar
8.İmmunolojiye giriş, konak patojen etkileşimi
9. Hipersensitivite ve immün yetmezlik ile ilgili temel bilgiler
10. Aşılar
11. Virolojiye giriş ve önemli viral enfeksiyonlar
12. Mikoloji ve önemli fungal enfeksiyonlara giriş
13. Parazitolojiye giriş ve önemli paraziter enfeksiyonlar
14. Antimikrobiyal ilaçlar ve direnç

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Mikrobiyolojiye giriş (mikroorganizmaların yapısı ve metabolizması)
2) Bakterilerin yapısı, metabolizması ve genetik özellikleri
3) Bakterilerin virülans faktörleri ve bulaş yolları
4) Mikrobiyoloji laboratuvarının genel prensipleri
5) Bakterilerin üremesi, beslenme ve fiziksel gereksinimleri, besiyerleri ve koloni morfolojileri
6) Sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamaları
7) Önemli bakteriyel enfeksiyonlar
8) İmmunolojiye giriş, konak patojen etkileşimi
9) Hipersensitivite ve immün yetmezlik
10) Aşılar
11) Virolojiye giriş ve önemli viral enfeksiyonlar
12) Mikoloji ve önemli fungal enfeksiyonlara giriş
13) Parazitolojiye giriş ve önemli paraziter enfeksiyonlar
14) Antimikrobiyal ilaçlar ve direnç

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Patrick M et al. Medical Microbiology (2013), 7th edition. Saunders/Elsevier
Diğer Kaynaklar: Patrick M et al. Medical Microbiology (2013), 7th edition. Saunders/Elsevier

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. 2
2) Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. 2
3) Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. 3
4) Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. 3
5) Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. 4
6) En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. 3
7) Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. 3
8) Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. 3
9) Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. 4
10) Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. 4
11) Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. 5
12) Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. 4