BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
NTD1106 | Genel Mikrobiyoloji | Bahar | 2 | 2 | 3 | 7 |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | Must Course |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi İLAYDA ÖZTÜRK ALTUNCEVAHİR |
Dersi Veren(ler): |
Öğ.Gör. ZEYNEP GÜL |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | Yok. |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı mikroorganizmaların besin ve diğer fiziksel ihtiyaçları, bulaşma yolları, konak-mikroorganizma etkileşimleri, bağışıklık sisteminin özellikleri, enfeksiyonların tedavisi, alınacak enfeksiyon kontrol önlemleri ve klinik örneklerin hastalardan nasıl alındığı ve laboratuarda nasıl işlendiği ile ilgili temel konular ile sağlıkta mikroorganizmalar ve mikrobiyolojinin önemini anlatmaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bakterilerin yapısını, metabolizmasını ve genetik özelliklerini tanımlar Virüs, mantar ve parazitler gibi diğer mikroorganizma gruplarının yapısını ve klinik önemini açıklar Ev sahibi parazit ilişkilerini tanımlar Dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemlerini açıklar Antibiyotik etkilerini ve direnç mekanizmalarını sayar Antikor ve antijenin yapısını, bağışıklık yanıtının mekanizmalarını açıklar |
1. Mikrobiyolojiye giriş (mikroorganizmaların yapısı ve metabolizması) 2. Bakterilerin yapısı, metabolizması ve genetik özellikleri 3. Bakterilerin virülans faktörleri ve bulaş yolları 4. Mikrobiyoloji laboratuvarının genel prensipleri 5.Bakterilerin üremesi, beslenme ve fiziksel gereksinimleri, besiyerleri ve koloni morfolojileri 6.Sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamaları 7.Önemli bakteriyel enfeksiyonlar 8.İmmunolojiye giriş, konak patojen etkileşimi 9. Hipersensitivite ve immün yetmezlik ile ilgili temel bilgiler 10. Aşılar 11. Virolojiye giriş ve önemli viral enfeksiyonlar 12. Mikoloji ve önemli fungal enfeksiyonlara giriş 13. Parazitolojiye giriş ve önemli paraziter enfeksiyonlar 14. Antimikrobiyal ilaçlar ve direnç |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Mikrobiyolojiye giriş (mikroorganizmaların yapısı ve metabolizması) | |
2) | Bakterilerin yapısı, metabolizması ve genetik özellikleri | |
3) | Bakterilerin virülans faktörleri ve bulaş yolları | |
4) | Mikrobiyoloji laboratuvarının genel prensipleri | |
5) | Bakterilerin üremesi, beslenme ve fiziksel gereksinimleri, besiyerleri ve koloni morfolojileri | |
6) | Sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamaları | |
7) | Önemli bakteriyel enfeksiyonlar | |
8) | İmmunolojiye giriş, konak patojen etkileşimi | |
9) | Hipersensitivite ve immün yetmezlik | |
10) | Aşılar | |
11) | Virolojiye giriş ve önemli viral enfeksiyonlar | |
12) | Mikoloji ve önemli fungal enfeksiyonlara giriş | |
13) | Parazitolojiye giriş ve önemli paraziter enfeksiyonlar | |
14) | Antimikrobiyal ilaçlar ve direnç |
Ders Notları / Kitaplar: | Patrick M et al. Medical Microbiology (2013), 7th edition. Saunders/Elsevier |
Diğer Kaynaklar: | Patrick M et al. Medical Microbiology (2013), 7th edition. Saunders/Elsevier |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Toplam | % | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 2 |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 2 |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 3 |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 3 |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 4 |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 3 |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 3 |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 3 |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 4 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 4 |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 5 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 4 |