BESLENME VE DİYETETİK (İNGİLİZCE) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu | Ders Adı | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
GEP0307 | Deniz Kültürü ve Amatör Denizcilik | Güz Bahar |
3 | 0 | 3 | 4 |
Bu katalog bilgi amaçlıdır, dersin açılma durumu, ilgili bölüm tarafından yarıyıl başında belirlenir. |
Öğretim Dili: | İngilizce |
Dersin Türü: | GE-Elective |
Dersin Seviyesi: | LİSANS |
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi BURCU ALARSLAN ULUDAŞ |
Dersi Veren(ler): |
Dr. Öğr. Görevlisi DORA SUNGUNAY |
Opsiyonel Program Bileşenleri: | yok |
Dersin Amacı: | Ders ile Türkiye’de deniz ve denizcilik kültürünün yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Daha fazla sayıda gencin deniz ve denizcilikle ilgilenmesini sağlamak üzere yaygın bir tanınmışlık oluşturarak, farkındalık ve bilinç seviyesini yükseltmek hedeflenmektedir. Amatör Denizci Ehliyeti ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Eğitimi temel konuları hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlanacaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler; 1-Türkiye’de deniz ve denizcilik kültürünün yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacak, 2-Kendi meslek alanında Türkiye’nin deniz konularına katkıda bulunacak bilgi seviyesinde olacak, 3-Deniz ve denizcilikle ilgili farkındalık ve bilinç seviyesi artacak, 4-Amatör Denizci Ehliyeti alabilecek bilgi seviyesine ulaşacak, 5-Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Eğitimi konularında bilgi sahibi olacak, 6-Türkiye’de deniz ve denizcilik kültürünün yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacak temel bilgilere sahip olacak, 7-Daha fazla sayıda gencin deniz ve denizcilikle ilgilenmesini sağlamak üzere yaygın bir tanınmışlık oluşturarak, farkındalık ve bilinç seviyesi yükselecek. |
Türkiye'de ve Dünya'da denizcilik tarihi, Türk denizcilik sektörü, Kabotaj hakkı ve Türk boğazları, denizci kimdir?, temel amatör denizcilik bilgileri, tekne bilgisi ve manevraları, harita bilgisi ve denizde çatışmayı önleme, denizde kısa mesafe telsiz haberleşmesi, denizde emniyet, Ulusal ve uluslararası mevzuat. Derste kullanılan öğretim yöntem ve teknikleri: anlatım, örnek olay inceleme, bireysel ve grup çalışması, gözlem, simülasyon kullanılacaktır. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Okyanuslar ve denizlerin tanımı,sınıflandırılmaları Gemi tipleri,sınıflandırılmaları, özellikleri Dünyada ve Türkiye’de denizciliğin tarihi | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
2) | Kabotaj hakkı Türk Denizcilik Sektörü Türk Boğazları, tarihi ve önemi | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
3) | Deniz Kirliliği , önlenmesi,tedbirler Denizci ülke nasıl olunur? Denizci kimdir? | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
4) | Temel Amatör Denizcilik Bilgileri – 1 | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
5) | Temel Amatör Denizcilik Bilgileri - 2 | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
6) | Tekne Manevrası - 1 | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
7) | Tekne Manevrası - 2 | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
8) | Ara Sınav Haftası | |
9) | Harita bilgileri ve Seyir; Denizde Çatışmayı Önleme Kuralları | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
10) | Denizde kısa mesafe telsiz (VHF)haberleşmesi -1 | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
11) | Denizde kısa mesafe telsiz (VHF)haberleşmesi -2 | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
12) | Denizde Acil Durumlar ve Denizde Emniyet Meteoroloji | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
13) | Motor ve Elektrik | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
14) | Uluslararası ve Ulusal Mevzuat | Okuma materyalleri dersin hocası tarafından verilecektir. |
Ders Notları / Kitaplar: | Amatör Denizci El Kitabı - Hz: Sezar Atmaca Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Gemi Seyri – Nusret Belirdi Gemiler için Tıbbi Rehber Denizciler için sağlık rehberi IMO LSA Code SOLAS MARPOL Antik Çağda Denizcilik ve Gemiler, Lionel Casson Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Denizciler, Serdar Başaran, Levent Düzcü Öğretim Üyesinin Hazırladığı Bilgi Notları |
Diğer Kaynaklar: |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 15 |
Sunum | 1 | % 15 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 3 | 39 |
Sunum / Seminer | 1 | 10 | 10 |
Ödevler | 1 | 15 | 15 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 107 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki teorik ve metodolojik yaklaşımları, kanıt-temelli ilkeleri ve bilimsel literatürü uygulamalarında sistematik olarak kullanmak. | 4 |
2) | Birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için teorik ve uygulama bilgisine sahip olmak. | 3 |
3) | Toplumda beslenme ile ilgili problemler için daha fazla risk altında bulunan özel grupların (gebeler, emziren anneler, bebekler, adölesanlar, yaşlılar vb) beslenme durumunu değerlendirmek. | 5 |
4) | Beslenme ve diyetetik alandaki uygulama ve araştırmalarda bilişim ve sağlık bakım teknolojilerini kullanmak. | 4 |
5) | Farklı ortamlarda, danışanları ve iş arkadaşlarıyla etkili profesyonel ilişkilerin başlatılması için etkin bir şekilde iletişim kurmak. | 4 |
6) | En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile uluslararası düzeyde iletişim ve işbirliği gerçekleştirebilmek. | 5 |
7) | Yaşam boyu öğrenme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak. | 4 |
8) | Mesleki uygulamalarında etik ilke ve değerlere uygun davranmayı, temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetmek. | 3 |
9) | Toplumsal sorumluluk bilinci ile interdisipliner anlayış içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol almak. | 3 |
10) | Sağlık bilimlerine yönelik veritabanları ve bilgi kaynaklarında literatür taraması yapmak, bilgiye erişme ve kullanma becerisi kazanmak. | 4 |
11) | Diğer diyetisyenlerin yetiştirilmesi, sağlık profesyonellerinin ve bireylerin beslenme konusunda eğitilmeleri için sorumluluk almak ve tüm süreçlere aktif bir şekilde katılmak. | 5 |
12) | Diyetetik uygulamalarını, içinde bulunduğu toplumun kültürel farklılıklarını ve bu toplum içindeki farklı grupların farklı sağlık ihtiyaçlarını da dikkate alarak gerçekleştirmek. | 4 |